Περίπου τρεις ώρες διήρκεσε η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με το κουαρτέτο για το ασφαλιστικό, στον 8ο όροφο του ξενοδοχείου «Hilton», στην οποία παρευρέθησαν και οι κ.κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές απέρριψαν την πρόταση Κατρούγκαλου για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, απόφαση η οποία στην ουσία σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξοικονομήσει χρήματα από άλλους πόρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επικεφαλής απέρριψαν και επίσημα την ελληνική πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5% στον κλάδο επικούρησηςΌπως σημείωσαν κύκλοι του Υπουργείου Εργασίας, πρόκειται για μια σκληρή διαπραγμάτευση, που πραγματοποιήθηκε σε δημιουργικό πλαίσιο και θα συνεχιστεί και αύριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής απέρριψαν και επίσημα την ελληνική πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5% στον κλάδο επικούρησης. Αυτό σημαίνει ότι τα 500 εκατ. ετησίως που προσδοκούσε να εξοικονομήσει η κυβέρνηση από αυτό το μέτρο θα πρέπει να εξασφαλιστούν από εναλλακτικές προτάσεις ή περικοπές συντάξεων.

Πάντως, όπως τόνισε τη Δευτέρα σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Κατρούγκαλος, η κυβέρνηση προσέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου με βασική «κόκκινη γραμμή» τη μη μείωση των κύριων συντάξεων, προσθέτοντας ότι ως αφετηρία επιδιώκεται η διατήρηση και των επικουρικών συντάξεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, αναφερόμενος στις πληροφορίες που θέλουν το ΔΝΤ να ζητεί περικοπή των υφιστάμενων κύριων συντάξεων, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι, με τους οποίους είχε συναντήσεις, αποδέχονται την αρχιτεκτονική της κυβερνητικής πρότασης, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κινείται σε πιο συντηρητική λογική.

Να σημειωθεί ότι, προσερχόμενος το πρωί στο ξενοδοχείο «Hilton» για τη συνάντηση, ο υπουργός απέφυγε να δώσει πολλά στοιχεία σχετικά με τις ενστάσεις και απαιτήσεις των δανειστών, αρκούμενος να πει: «Έθεσαν τα γνωστά θέματα που τίθενται από τους θεσμούς».

Όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, στην πρώτη συνάντηση του κουαρτέτου με την κυβέρνηση για το ασφαλιστικό, οι εκπρόσωποι των δανειστών εκφράζουν αντιρρήσεις και ενστάσεις, αλλά δεν γίνονται πιεστικοί. «Επιμένουν όμως πολύ, ζητώντας αναλυτικά στοιχεία και αποδείξεις για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου και της βιωσιμότητας του συστήματος» πρόσθεταν.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάντησης ο υπουργός Εργασίας είχε δίπλα του τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αποχώρησε λίγο πριν από το τέλος της συζήτησης.

Κατέθεσαν νέα πρόταση

Ανώτατη κυβερνητική πηγή ανέφερε το απόγευμα της Τρίτης ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έδωσε στους δανειστές τη νέα πρόταση με τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος το οποίο θα αποδώσει τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ επιπλέον. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει ότι ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων ανεβαίνει στο 50%.

Τονίζει επίσης ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ενσωματώσει στην νέα προτεινόμενη κλίμακα φορολογίας εισοδήματος την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι η πραγματική φορολογική επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη.

Το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος δεν θέλησε να δώσει απαντήσεις για το αν στις προτάσεις υπάρχουν και οι αλλαγές στο καθεστώς φορολόγησης των αγροτών.

Το αυριανό πρόγραμμα των συναντήσεων με τους θεσμούς διαμορφώνεται ως εξής:

09.00: Νέα Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων
10.30: Δημόσια Διοίκηση
12.00: Δημοσιονομικά
14.30: Φορολογία εισοδήματος
16.30: Συντάξεις (Θα επιβεβαιωθεί την Τετάρτη το πρωί)


Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης