Επιφυλακτικός ως προς το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα εμφανίζεται ο πολιτικός κόσμος της Γερμανίας. Το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε απουσία σχετικών δηλώσεων -με εξαίρεση το κόμμα «Η Αριστερά», που στήριξε ξεκάθαρα το αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ-, καθώς ούτε οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ έστειλαν κάποιο μήνυμα στήριξης προς τη ΝΔ αλλά ούτε και οι Σοσιαλδημοκράτες του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προς το ΠΑΣΟΚ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τήρηση της συμφωνίας αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων με σκοπό την ελάφρυνση του ελληνικού χρέουςΟι σημαντικότεροι λόγοι της γερμανικής ουδετερότητας είναι ότι α) στο παρελθόν οι προσπάθειες άσκησης επιρροής πριν από εκλογές δεν επέφεραν μετρήσιμα αποτελέσματα, β) μετά τις σχεδόν επεισοδιακές διαπραγματεύσεις ο Αλέξης Τσίπρας ρίσκαρε τη διάσπαση του κόμματός του προκειμένου να περάσει το τρίτο μνημόνιο από τη Βουλή και γ) τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα δεν δίνουν απαραίτητα την εντύπωση ότι αν κερδίσουν τις εκλογές θα κρατήσουν τη χώρα σε μεταρρυθμιστική τροχιά.

Κατά το διάστημα που προηγήθηκε των σημερινών εκλογών έγιναν δηλώσεις μόνο για ένα ζήτημα και συγκεκριμένα για αυτό που αφορά στο τρίτο δανειακό πακέτο και τις ελληνικές δεσμεύσεις. Σχετικές δηλώσεις έχουν γίνει από το Υπουργείο Οικονομικών του κ. Σόιμπλε αλλά και από την πτέρυγα των Xριστιανοδημοκρατών που αντιμετωπίζει τις συμφωνίες με την Ελλάδα με κριτική διάθεση.

Εκπρόσωπος του γερμανικού Υπ. Οικονομικών τόνισε αυτήν την εβδομάδα ότι ανεξάρτητα από την έκβαση των εκλογών η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα με τους θεσμούς. Αυτή είναι, άλλωστε, και η προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων το φθινόπωρο με σκοπό την ελάφρυνση του χρέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επ’ αυτού ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών Μίχαελ Φουχς δηλώνει στην κυριακάτικη «Die Welt» ότι σε περίπτωση που συμφωνηθεί «ουσιαστική» επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του χρέους, τότε η απόφαση αυτή θα πρέπει να επικυρωθεί από τη γερμανική βουλή.

Το μήνυμα αυτών των δηλώσεων είναι ξεκάθαρο: όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει, οι προκλήσεις για την Ελλάδα θα είναι οι ίδιες.

Πηγή: Deutsche Welle

   
Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης