Από τον Απρίλιο του 2015, οπότε και ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε συνοδεία κορυφαίων υπουργών του τη Μόσχα, το γεωπολιτικό τοπίο έχει αλλάξει.

Με τον Ρώσο πρόεδρο να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα για τις διαρροές των «Panama Papers», η επίσκεψη της Όλγας Γεροβασίλη στη ρωσική πρωτεύουσα μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβερνητική εκπρόσωπος οριστικοποίησε το ραντεβού Πούτιν-Τσίπρα περί τα τέλη Μαΐου (πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί 27-29 του μήνα) στην Αθήνα.

Η επίσκεψη επιβεβαιώθηκε κατά τη συνάντηση της κας Γεροβασίλη με τον εκπρόσωπο του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, στο Κρεμλίνο τη Δευτέρα.

Σε συνέντευξή της χαρακτήρισε την επίσκεψη ως ένα «εξαιρετικά σημαντικό γεγονός», το οποίο θα αποτελέσει ευκαιρία «για την περαιτέρω σύσφιγξη των οικονομικών και ενεργειακών σχέσεων» Ελλάδας-Ρωσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να σημειωθεί πως ο χρόνος επίσκεψης του Ρώσου προέδρου στην Ελλάδα θα συμπέσει με την έναρξη της κατασκευής του αγωγού TAP.

Την επομένη της επίσκεψης, ο Πούτιν θα μεταβεί στο Άγιον Όρος, προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις για τα 1.000 χρόνια παρουσία των Ρώσων στο «Περιβόλι της Παναγίας».

Στη λειτουργία θα χοροστατήσει ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως συλλειτουργήσει μαζί του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Όσον αφορά στην ατζέντα των κρίσιμων επαφών του Πούτιν στην Αθήνα, ο Ρώσος πρόεδρος αναμένεται να συζητήσει με τον Αλέξη Τσίπρα τα ενεργειακά και τη συνεργασία των δύο χωρών στον εν λόγω τομέα, την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας, τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και τα «καυτά» θέματα της διεθνούς σκηνής, με έμφαση στο Συριακό και το Ουκρανικό, αλλά και τις σχέσεις της Μόσχας με την Άγκυρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης