Του Φώτη Τριάρχη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την αγωνία της απάντησης από την τρόικα βρίσκεται από τα ξημερώματα της Κυριακής η κυβέρνηση.

Χθες, στις 04.00 τα χαράματα, ο Γκίκας Χαρδούβελης έστειλε το απαντητικό e-mail έναντι των αξιώσεων των δανειστών μας και πλέον αναμένει την πολυπόθητη αντίδρασή τους.

Η κυβέρνηση πέρασε δύσκολες ώρες, με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς η τρόικα δεν υποχωρούσεΟ υπουργός Οικονομικών έστειλε το μήνυμα πως δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια. Με δήλωσή του επισημαίνει ότι «εθνικός στόχος και στρατηγική της κυβέρνησης είναι διάλογος μέχρι τελικής συμφωνίας με τους εταίρους και δανειστές το συντομότερο δυνατόν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γκίκας Χαρδούβελης σημειώνει με έμφαση πως «η χώρα δεν πρέπει και δεν πρόκειται να επιστρέψει στις πρακτικές του παρελθόντος και να ξανακυλήσει σε νέα αβεβαιότητα. Δουλεύουμε σε μια σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση για να αποφύγουμε ακριβώς μια τέτοια, αρνητική εξέλιξη. Έχουμε επαρκώς στοιχειοθετημένα επιχειρήματα και υπερασπιζόμαστε τις θέσεις μας σε όλα τα θέματα».

Υποστηρίζει, δε, (στην εφ. Αγορά) ότι «έχει σημειωθεί πρόοδος, υπάρχει συμφωνία στα περισσότερα θέματα και επιδιώκουμε να επιλύσουμε και τις υπόλοιπες εκκρεμότητες» και καταλήγει λέγοντας: «Μόνο μέσα από συμφωνία θα καταφέρουμε να χαράξουμε ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα, με λιγότερα βάρη και περισσότερες προοπτικές για όλους. Αυτός είναι ο εθνικός μας στόχος».

Η κυβέρνηση πέρασε δύσκολες ώρες, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο να βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς η τρόικα δεν υποχωρούσε.

Έτσι, αποφάσισε να κάνει βήματα πίσω, υιοθετώντας αντιδημοφιλή μέτρα, επέλεξε το «μικρότερο κακό» όπως λένε κυβερνητικοί παράγοντες, αποδεχόμενη:

  • αύξηση ΦΠΑ στις διανυκτερεύσεις ξενοδοχείων από το 6,5% στο 11%, ακόμη και στο 13%
  • αύξηση από 15 στα 20 χρόνια των ελάχιστων ετών ασφάλισης – η ρύθμιση θα αφορά τους σημερινούς 40άρηδες, αφού θα ισχύει για γεννηθέντες από 1975 και μετά
  • κατάργηση συντάξεων πριν από τα 62 έτη, με εφαρμογή από το 2019 με τριετή μεταβατική περίοδο
  • πάγωμα των συντάξεων τη διετία 2016-2017
  • πιο αυστηρά κριτήρια για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ, έτσι ώστε από τη μείωση των δικαιούχων να προκύψει μόνιμη μείωση στο κονδύλι κατά 80 εκατ. ευρώ
  • αλλαγές στο μισθολόγιο του Δημοσίου για νεοεισερχόμενους: από 1η Ιανουαρίου ο μισθός θα είναι 648 ευρώ, κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από την 1η Ιουλίου με νέο κούρεμα σε οδοιπορικά, εκτός έδρας και υπερωρίες
  • αλλαγές σε περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Το ΠΑΣΟΚ σε άτυπη ενημέρωσή του επισημαίνει ότι «η διαπραγμάτευση είναι σκληρή και πολυεπίπεδη, αλλά θα ολοκληρωθεί έγκαιρα χωρίς δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας, χωρίς μείωση μισθών και συντάξεων».

Υποστηρίζει επικοινωνιακά τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση λέγοντας πως «κάποιοι σκοπίμως εκλαμβάνουν ως δήθεν νέα μέτρα τις ισχύουσες προ πολλού ρυθμίσεις που εφαρμόζονται σταδιακά σε σχέση π.χ. με το μισθολόγιο των ΔΥ ή την οργάνωση του ασφαλιστικού συστήματος».

Ως προς την αύξηση του ΦΠΑ διατείνεται ότι «θα αντιμετωπισθεί κατά τρόπο ανώδυνο για τους πολίτες». Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, υπάρχει δυσκολία στη διαπραγμάτευση γιατί:

– δεν αφορά μόνο στην τρέχουσα, τελευταία αξιολόγηση της τρόικας στο πλαίσιο του προγράμματος που λήγει, αλλά και στο νέο καθεστώς, την αλλαγή σελίδας, χωρίς νέο δάνειο και μνημόνιο, αλλά με θώρακα προστασίας έναντι των αγορών

– το ΔΝΤ θέλει να καταστήσει σαφή την επιθυμία του να μετέχει στις διαδικασίες στο εσωτερικό της Ευρωζώνης

– η εσωτερική πολιτική αβεβαιότητα, οι κραυγές που αποδυναμώνουν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας (όχι απλώς της κυβέρνησης), έχουν αρνητικές συνέπειες στη διαπραγμάτευση.

«Εις πείσμα όλων αυτών θα υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία αλλαγής σελίδας, ενώ η αντιπολίτευση θα εξακολουθήσει να προσεύχεται για την παραμονή στο μνημόνιο και την τρόικα» καταλήγει το ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης