Νερό στον μύλο της Τουρκίας έβαλε -και μάλιστα με τις χούφτες- το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του κόμματος Ν. Θεοδωρίδης, με τις δηλώσεις περί τουρκικών Ιμίων και περί της αναίρεσης του αιτήματος για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δήλωση αυτή δημοσιεύεται σε όλα τα πρωτοσέλιδα των τουρκικών εφημερίδων και ήδη αποτελεί το επίκεντρο του ενδιαφέροντος της διπλωματίας της Τουρκίας και των κύκλων που καθορίζουν την εξωτερική πολιτική της γείτονος.

Η ναυαρχίδα του τουρκικού Τύπου, η «Hürriyet», η οποία κατά παράδοση αναλαμβάνει την εργολαβία κάθε ανθελληνικής καμπάνιας, τιτλοφορεί χαρακτηριστικά: «Τα Ίμια είναι τουρκικά είπε και προκάλεσε αναστάτωση στην Αθήνα».

Στο άρθρο αναφέρεται ότι η δήλωση του μέλους της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ Νάσου Θεοδωρίδη προκάλεσε αναστάτωση στην ελληνική πρωτεύουσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εφημερίδα συνεχίζει: «Προδότη της πατρίδας κήρυξαν τον δικηγόρο, μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, για το άρθρο που έγραψε στο Facebook σχετικά με την κρίση των Ιμίων το 1996. Στο άρθρο του αναφέρει: Για εμένα τα Ίμια ονομάζονται Kardak. Όταν η Ιταλία άφησε τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα, περιέλαβε και τις βραχονησίδες που ήταν κοντά σε αυτά. Τα Kardak σε σχέση με την Κάλυμνο είναι πιο κοντά στην Τουρκία».

Ο Θεοδωρίδης στο άρθρο του προσθέτει πως «τα ελληνικά μαχητικά πρέπει να σταματήσουν να παρενοχλούν τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη στο Αιγαίο και η Ελλάδα να εγκαταλείψει το αίτημα για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια».

«Ούτε ο Ερντογάν δεν τα λέει αυτά»

Ο τουρκικός Τύπος σχολιάζει πως οι δηλώσεις αιφνιδίασαν τους πάντες και πως ακόμη και ο Ερντογάν δεν θα προέβαινε ποτέ σε παρόμοια σχόλια.

Οι Τούρκοι, πλήρως ενημερωμένοι για τις εξελίξεις, αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας τον διέγραψε από μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τονίζοντας πως οι απόψεις απηχούν τις θέσεις του ιδίου και όχι του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι “Σε μια περίοδο που η Ελλάδα ετοιμάζεται να κηρύξει την ΑΟΖ στο Αιγαίο, η ανθελληνική έκρηξη του στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα είναι απαράδεκτη”» σχολιάζει ο δημοσιογράφος.

Ακόμη δύο τουρκικές εφημερίδες, μεγάλης κυκλοφορίας, η «Vatan» και η «Sabah», αναφέρονται εκτενώς στις δηλώσεις του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ και μέλους της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του κόμματος Ν. Θεοδωρίδη.

Η «Vatan» φέρει τίτλο στο άρθρο της «Η διεθνής είδηση της ημέρας» και υπότιτλο «Ο καβγάς της ελληνικής αντιπολίτευσης για τα Kardak».

Αναφέρει, μάλιστα, ότι ο Ν. Θεοδωρίδης είναι γνωστός ως υπερασπιστής των μειονοτικών δικαιωμάτων και φιλικά προσκείμενος προς τους Σλαβομακεδόνες.

Η εφημερίδα «Sabah» φέρει τίτλο στο σχετικό της άρθρο «Είπε Kardak και τιμωρήθηκε».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης