Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης

Ο Δήμος Καστοριάς ανακοινώνει την έναρξη του 2ου Μεσαιωνικού Βυζαντινού Φεστιβάλ Δήμου Καστοριάς “Αλεξιάδα”: Για δεύτερη χρονιά, με τη συνεργασία των αρχών και της Μητρόπολης Καστοριάς και την θερμή εθελοντική συνεργία των πολιτών, θα πραγματοποιηθεί η διοργάνωση του φεστιβάλ που πέρυσι έκανε αίσθηση ευρέως, εντός και εκτός Ελλάδος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έναρξη στις 22/8/2013 στην Παναγία την Κουμπελίδικη με “Τα Καστοριανά Καράβια” ( “Μύησις”) θα μας πάει πίσω στον χρόνο για τις επόμενες δέκα ημέρες, για να περπατήσουμε στα μουσικά τοπία της παραδοσιακής μας μουσικής με τον Χρόνη Αϊδονίδη, την Νεκταρία Καρανζτή και την Θεοδοσία Στίγκα, να συγκινηθούμε με την Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στο έργο του Δημήτρη Μαραγκόπουλου “Έλαφος”, βασισμένο σε λειτουργία του 1μ.Χ αιώνα, και τους Βυζαντινούς ήχους της Χορωδίας της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, να στοχαστούμε με την μουσική των Codex και των La Vaga Harmonia, να διασκεδάσουμε με την Ομάδα Πειραματικού Θεάτρου frACTals, να συναντήσουμε τους Σημαιοφόρους του Carovigno στους δρόμους της πόλης, να περιπλανηθούμε στην Βυζαντινή Καστοριά και στην Υπαίθρια Αγορά της πλατείας Ντολτσού, ανοίγοντας την καρδιά μας στις εκπλήξεις που μας περιμένουν στην κάθε γωνιά με δρώμενα και εικόνες μοναδικής ομορφιάς, λησμονημένες γεύσεις, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Η λήξη , στη 1/9 στην Μονή Μαυριώτισσας , θα περιλαμβάνει το δρώμενο της Αναπαράστασης της παράδοσης της Καστοριάς στον Αλέξιο Α’ Κομνηνό, με την συμμετοχή εθελοντών με κουστούμια εποχής. Το πρόγραμμα θα κλείσει με γιορταστική συναυλία με την Μαρία Φωτίου.

Η “ΑΛΕΞΙΑΔΑ” ΕΙΝΑΙ:
• Τόπος συνάντησης Ανατολής και Δύσης
• Λόγος συνεύρεσης καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο
• Τρόπος προσέγγισης της παράδοσης μέσω της τέχνης
• Χώρος μείξης Ιστορίας και Πολιτιστικής κληρονομιάς
• Εργαλείο για την έρευνα και τις νέες τάσεις στην Τέχνη
• Διάστημα αλληλεπίδρασης όλων των μορφών Τέχνης
• Γέφυρα μεταξύ Ανθρωπιστικών επιστημών και Τέχνης
• Μέσο αξιοποίησης του Βυζαντινού Πολιτισμού μας
• Σημείο τομής του τοπικού πολιτισμού με τον παγκόσμιο
• Χρόνος για την Ελεύθερη Καλλιτεχνική Εκπαίδευση

«Μια πόλη πάνω στην λίμνη. Ένα κάστρο πάνω στην πόλη. Το ίχνος του στα νερά της.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά τo πρόγραμμα για το 2013

• 31/8 21:30 Η χορωδία και ορχήστρα του τμήματος μουσικών σπουδών του Ιονίου
Πανεπιστημίου Κέρκυρας με την διεύθυνση του Δ. Μαραγκόπουλου και η χορωδία της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Αρχιεπισκοπης Αθηνών
– συναυλία Βυζαντινής Μουσικής , στους κήπους της Μητρόπολης Καστοριάς.
• 1/9 – Ιστορική Αναπαράσταση της Παράδοσης της Καστοριάς στον Αυτοκράτορα Αλέξιο Α’
Κομνηνό: πανηγυρικό θεατρικό δρώμενο με κουστούμια εποχής και την συμμετοχή
εθελοντών στην Μονή της Παναγίας Μαυριωτίσσης.
– Αμέσως μετά Γιορταστική συναυλία με την Μαρία Φωτίου. *
από τις 26/8 και έως και την 1/9.
• Οι σημαιοφόροι di Carovigno από την Πούλια- θέαμα και επιδείξεις στο δρόμου, σε όλη την πόλη.
• Ολοήμερη Υπαίθρια Βυζαντινή Αγορά , δρώμενα και αναπαραστάσεις από επαγγελματίες, καλλιτέχνες και φοιτητές των ΤΕΙ Καστοριάς και των φοιτητών της ΑΣΚΤ,- “Το παιχνίδι της Γκίοστρας” για Μικρούς Ιππότες και Νεαρές Δέσποινες στην πλατεία Ντολτσού.
• Εκπαιδευτικά προγράμματα για την οικολογία, τα παραδοσιακά παιδικά παιχνίδια, την τεχνολογία και την αειφορία στο Βυζάντιο και ξεναγήσεις για μικρούς και μεγάλους στα Βυζαντινά μνημεία της πόλης. Και : από τις 23/08 μέχρι τις 29/08 Σεμινάριο θεατρικής αγωγής με το σκηνοθέτη και ακαδημαϊκό Dr John Scrartz ( Για προεγγραφές επικοινωνήστε με την γραμματεία του Φεστιβάλ).

▪ Ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές στα ωράρια και τους χώρους, για τις οποίες θα δημοσιευτούν εγκαίρως οι σχετικές ανακοινώσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης