H εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα, υποψήφια για 12 Όσκαρ και βραβευμένη με 3 Χρυσές Σφαίρες, «Επιστροφή» του Αλεχάντρο Γ. Ινιαρίτου έρχεται να βάλει τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο σε τροχιά  για το πρώτο Όσκαρ της καριέρας του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια αποστολή στην αχαρτογράφητη άγρια φύση της Αμερικής, ο εξερευνητής Χιου Γκλας δέχεται επίθεση από μια αρκούδα και εγκαταλείπεται από τα μέλη της ομάδας του. Μόνος και βαρύτατα τραυματισμένος, ο Γκλας αρνείται να υποκύψει. Με οδηγό τη δύναμη της θέλησης και την αγάπη για την ιθαγενή γυναίκα του και τον γιο τους, ξεκινά μια Οδύσσεια μέσα από την τεράστια άγρια Δύση σε αναζήτηση του άνδρα που τον πρόδωσε: του Τζον Φιτζέραλντ. Αυτό που ξεκινά ως μια ανελέητη αποστολή για εκδίκηση εξελίσσεται σε ένα ηρωικό ταξίδι προς τη λύτρωση.

Εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα, «Η Επιστροφή» είναι μια καθηλωτική κινηματογραφική εμπειρία που αποτυπώνει την επική περιπέτεια επιβίωσης ενός άνδρα και την ασυνήθιστη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος.

Η αινιγματική φυσιογνωμία του Χιου Γκλας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εδώ και δύο αιώνες, η ιστορία του Χιου Γκλας παραμένει μία από τις πιο συγκλονιστικές ιστορίες επιβίωσης πέρα από τα όρια του σώματος, του μυαλού και της ψυχής.

Πέρα από το γεγονός ότι γεννήθηκε στη Φιλαδέλφεια το 1773 και ότι για κάποια χρόνια ταξίδευε στη θάλασσα ως πειρατής, ξέρουμε ελάχιστα για τις πρώτες δεκαετίες της ζωής του. Το 1823 πήρε μέρος σε μια αποστολή για την εξερεύνηση του ποταμού Μιζούρι. Κατά τη διάρκεια της αποστολής, ο Γκλας δέχθηκε την επίθεση αρκούδας και εγκαταλείφθηκε από τους συντρόφους του, οι οποίοι υπέθεσαν, λανθασμένα, ότι θα πέθαινε. Όταν εμφανίστηκε ζωντανός, ο Τύπος της εποχής διέδωσε την ιστορία του σε όλη τη χώρα, η οποία έκτοτε έχει εμπνεύσει βιογραφίες και μυθιστορήματα. Το 2002 ο συγγραφέας (και πρέσβης των Η.Π.Α. στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου) Μάικλ Πανκ έγραψε το βιβλίο «The Revenant: A Novel of Revenge», πάνω στο οποίο βασίστηκε το σενάριο της ταινίας.

Ο Ινιαρίτου στήριξε το σενάριό του στο ομώνυμο μυθιστόρημα που έγραψε ο Αμερικανός Μάικλ Πανκ το 2002

Ο ήρωας που υποδύεται ο Ντι Κάπριο δεν είναι απλώς υπαρκτό πρόσωπο, αλλά ένας άνθρωπος με περίοπτη θέση στη λαογραφική κουλτούρα της Αμερικής. Η αληθινή του ιστορία, λοιπόν, έχει ως εξής:

Γεννήθηκε κάπου στην Πενσιλβάνια το 1783 και η ζωή του υπήρξε εξαρχής περιπετειώδης. Λέγεται ότι σε νεαρή ηλικία βρήκε δουλειά ως ναύτης, μέχρι που αιχμαλωτίστηκε από τον διαβόητο πειρατή Ζαν Λαφίτ και έμεινε στο πλήρωμά του για δύο χρόνια. Τελικά απέδρασε βουτώντας στη θάλασσα και κολυμπώντας μέχρι τις ακτές του Τέξας. Στη συνέχεια αιχμαλωτίστηκε εκ νέου, αυτήν τη φορά από τους Ινδιάνους Παονί, με τους οποίους συνυπήρξε ειρηνικά για μερικά χρόνια, καθώς παντρεύτηκε μια γυναίκα της φυλής -ο γιος του, ο οποίος εμφανίζεται στην ταινία, δεν υπάρχει σε καμία μαρτυρία και αποτελεί μια μικρή σεναριακή αυθαιρεσία.

Η επίθεση της αρκούδας

Το 1822 ο Γκλας ενσωματώθηκε σε μια ομάδα ανδρών που συστάθηκε για να κυνηγά ζώα και να αποσπά τις γούνες τους, κατά μήκος του ποταμού Μιζούρι.

Το εμπόριο γούνας βρισκόταν τότε στο απόγειό του και οι εταιρείες υπόσχονταν υψηλούς μισθούς για να προσελκύσουν τολμηρούς τυχοδιώκτες, έτοιμους να ρισκάρουν ακόμη και τη ζωή τους. Η επίθεση, για παράδειγμα, που δέχεται η ομάδα του Γκλας στην αρχή της ταινίας είναι ιστορικά καταγεγραμμένη. Οι Ινδιάνοι Ρι (ή Αρικάρα, όπως είναι πιο γνωστοί), αν και ήδη αποδεκατισμένοι εκείνη την εποχή, πράγματι κινούνταν στις συγκεκριμένες εκτάσεις. Το απόσπασμα είχε σημαντικές απώλειες (15 νεκρούς και 11 τραυματίες, ανάμεσά τους και ο Γκλας, που λέγεται ότι είχε πληγωθεί στο πόδι), αλλά συνέχισε την πορεία του. Μία από τις επόμενες ημέρες και ενώ ο Γκλας είχε απομακρυνθεί από τους συντρόφους του προς αναζήτηση τροφής, δέχτηκε επίθεση από μια θηλυκή αρκούδα Γκρίζλι.

Τι ακριβώς έγινε εκείνη τη στιγμή δεν είναι ξεκάθαρο. Η επικρατέστερη εκδοχή αναφέρει ότι ο Γκλας αρχικά προσπάθησε ανεπιτυχώς να ανέβει σε κάποιο δέντρο και ότι η αρκούδα τελικά σκοτώθηκε από τους συντρόφους του, αφού πρώτα τον είχε τραυματίσει σε σημείο που να θεωρείται απίθανο να επιβιώσει. Γι’ αυτό και ο επικεφαλής της αποστολής Αντριου Χένρι έκρινε ότι το καλύτερο που μπορούσε να κάνει γι’ αυτόν ήταν να αφήσει μαζί του δύο από τους άνδρες του για να τον θάψουν όταν τελικά υποκύψει στα τραύματά του. Οι δύο άνδρες ήταν ο Τζον Φιτζέραλντ και ο Τζιμ Μπρίτζερ, επίσης υπαρκτά πρόσωπα, αν και το πραγματικό όνομα του Φιτζέρλαντ ήταν Τόμας Φιτζπάτρικ. Οσο για τον νεαρό Μπρίτζερ, εξελίχθηκε στην πορεία της ζωής του σε μυθική φιγούρα ανάμεσα στους πιονιέρους της Άγριας Δύσης.

Έπειτα από πέντε μέρες, πράγματι οι Φιτζέραλντ και Μπρίτζερ αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τον τραυματία, φοβούμενοι μια νέα επίθεση των Ρι. Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι ότι όλα αυτά συνέβησαν πιθανότατα Αύγουστο, άρα το παγωμένο τοπίο είναι και αυτό ένα σεναριακό ατόπημα. Η συγκεκριμένη λεπτομέρεια, βέβαια, ελάχιστα μειώνει τον άθλο του Χιου Γκλας, ο οποίος «αναστήθηκε» και σύρθηκε επί περίπου 320 χιλιόμετρα σε διάστημα έξι εβδομάδων, άοπλος, με ένα σπασμένο πόδι και βαθιές πληγές που άφηναν τα κόκαλά του να φαίνονται. Θεωρείται πολύ πιθανό να συνάντησε κάποιους Ινδιάνους που περιποιήθηκαν τα τραύματά του, αλλά επί της ουσίας επιβίωσε χάρη στην αποφασιστικότητά του και τη δύναμη που αντλούσε από την ανάγκη του για εκδίκηση.

Η περιπέτειά του διαδόθηκε από όσους ήταν παρόντες και το όνομά του έγινε αστραπιαία γνωστό σε εθνικό επίπεδο. Πολλές ιστορίες αναπαράγονταν και από τον ίδιο, καθώς, σε αντίθεση με το προφίλ του στην ταινία και σύμφωνα με τον ιστορικό και βιογράφο του Τζον Τ. Κόλμαν, ο Γκλας ήταν μάλλον πολυλογάς. Σε κάθε περίπτωση, αν και διάσημος, ο Γκλας δεν άλλαξε ζωή. Συνέχισε να δραστηριοποιείται στο εμπόριο γούνας ως κυνηγός, επιστρέφοντας στα μέρη του μαρτυρίου του. Σκοτώθηκε το 1833, δέκα χρόνια μετά την επίθεση της αρκούδας, σε μια συμπλοκή με τους Ρι, ακολουθώντας τη μοίρα χιλιάδων ανθρώπων που χάθηκαν στη βίαιη δημιουργία του αμερικανικού έθνους.

Η ταινία είναι ένας ύμνος στην ανθρώπινη θέληση και τα όριά της. Επίσης πραγματεύεται μια ιστορία προδοσίας και εκδίκησης και ακολουθούν η εξήγηση της απαρχής του «αμερικανικού ονείρου», της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων και της καταστροφής του περιβάλλοντος. Με φόντο όλα αυτά, αναδεικνύονται συναισθήματα όπως, η αφοσίωση στην οικογένεια, η πίστη στον δημιουργό και σε αξίες, ιδανικά, παραδόσεις. Ο σεβασμός προς το περιβάλλον, τη φύση και τα πλάσματά της και η αρμονική με αυτά συμβίωση, η αλληλεγγύη και ο αλτρουισμός είναι τα σημαντικότερα μηνύματα που περνάει η ταινία.

Η φράση «Όσο αναπνέεις, να αγωνίζεσαι» γίνεται το μότο της ταινίας. Ο Ντι Κάπριο υποδύεται με συγκινητικό, λιτό και μεστό τρόπο την ιστορία του Τζον Γκλας και γίνεται ο ήρωας που αντλεί δύναμη από την ισχυρή του θέληση και από τη φύση με την οποία καταφέρνει να εναρμονιστεί. Η επιθυμία για εκδίκηση τον κρατά στη ζωή αλλά στο τέλος αποκτά τη σοφία της φύσης και αντιλαμβάνεται πως η εκδίκηση δεν είναι δική του αρμοδιότητα και απελευθερώνεται από το βάρος της.

Δείτε το τρέιλερ:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης