Τρεις νομπελίστες, οι Τζέιμς Γουότσον Κρόνιν, Ντέιβιντ Γκρος και Τζορτζ Φιτζέραλντ Σμουτ, καθώς και άλλοι τέσσερις κορυφαίοι επιστήμονες της Κοσμολογίας έρχονται στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στο 2ο «Συμπόσιο των Επτά Σοφών» του κόσμου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Παρασκευή.

Το βράδυ της Πέμπτης οι ξένοι επιστήμονες θα ξεναγηθούν στο Μουσείο Γεωαστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), με οικοδεσπότη τον καθηγητή Κανάρη Τσίγγανο, πρόεδρο του ΕΑΑ. Θα ακολουθήσει δείπνο προς τιμήν των Επτά Σοφών στον κήπο του Αστεροσκοπείου και η βραδιά θα ολοκληρωθεί με παρατήρηση του έναστρου ουρανού από το τηλεσκόπιο Δωρίδη στην Πνύκα, το οποίο μόλις εκσυγχρονίσθηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρωί της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί στο ΜΜΑ επιστημονική ημερίδα με θέμα τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις στην κοσμολογία και στην αστροφυσική. Στο Συμπόσιο θα συμμετέχουν επιστήμονες, εκπαιδευτικοί, καθώς επίσης αριστούχοι μαθητές και φοιτητές, αλλά και το ευρύτερο κοινό, ενώ θα υπάρξει και διαδικτυακή αναμετάδοσή του (web-casting), μεταξύ άλλων σε όλες τις έδρες κοσμολογίας διεθνώς.

Μετά τις εργασίες του συμποσίου, θα ακολουθήσει το βράδυ η επίσημη τελετή βράβευσης των 7 Σοφών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με ανοιχτή συζήτηση με το κοινό, το οποίο θα μπορεί να θέσει ερωτήσεις και διαδικτυακά.

Το Σάββατο 3 Οκτωβρίου, έπειτα από πρωινή ξενάγηση των ξένων επιστημόνων στο Μουσείο της Ακρόπολης από τον διευθυντή του Μουσείου καθηγητή Δ. Παντερμαλή, θα ακολουθήσει επίσκεψή τους στο Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο (ΝΕΟ) στο Costa Navarino Resort στη Μεσσηνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου, οι «επτά σοφοί» θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στην αρχαία Μεσσήνη με ξεναγό τον καθηγητή Π. Θέμελη, ενώ θα ακολουθήσει εκδήλωση της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών στην Καλαμάτα, με τη συμμετοχή μαθητών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης