Ο Έκτορ Μπαμπένκο, ο αργεντινός σκηνοθέτης που είχε πάρει τη βραζιλιάνικη υπηκοότητα και η ταινία του οποίου «Το φιλί της γυναίκας αράχνης» (1985) τον είχε κάνει τον πρώτο λατινοαμερικάνο κινηματογραφιστή που έγινε υποψήφιος για βραβείο σκηνοθεσίας στα Όσκαρ, απεβίωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης σε νοσοκομείου στο Σάου Πάολο όπου είχε διακομιστεί μετά από καρδιακή προσβολή που υπέστη, ανακοίνωσαν σήμερα οικείοι του και το νοσοκομείο.

«Θρηνούμε τον θάνατο ενός σπουδαίου σκηνοθέτη», έγραψε ο μεταβατικός πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ στο Twitter μετά την ανακοίνωση του θανάτου του κινηματογραφιστή από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γεννημένος στο Μαρ δελ Πλάτα το 1946, υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθεσίας μόλις στα 40 του, ο Μπαμπένκο είχε επίσης γυρίσει φιλμ όπως το Carandiru (ή Φυλακές Carandiru: Η Ημέρα της Σφαγής, 2003), και το Pixote (Πισότε, το χαμίνι του Σάου Πάουλου, 1981).

Η γνωστότερη ταινία του, Το φιλί της γυναίκας αράχνης, βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του αργεντινού λογοτέχνη Μανουέλ Πουίγκ. Ο Ουίλιαμ Χαρτ είχε πάρει βραβείο Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου για αυτό το φιλμ.

Ο Μπαμπένκο ζούσε στη Βραζιλία από τη δεκαετία του 1960 και πήρε τη βραζιλιάνικη υπηκοότητα το 1977.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Carandiru ήταν μια κινηματογραφική μεταφορά της σφαγής 111 κρατούμενων από την αστυνομία στην ομώνυμη φυλακή στο Σάου Πάουλου το 1992.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης