Ο 25ος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision διεξήχθη σαν σήμερα στις 19 Απριλίου 1980 στη Χάγη της Ολλανδίας, με τη συμμετοχή 19 κρατών, καθώς το Ισραήλ αρνήθηκε να τον φιλοξενήσει για δεύτερη συνεχόμενη φορά.

Η χώρα μας εκπροσωπήθηκε από την 23χρονη τότε Άννα Βίσση, που ακόμα δεν είχε αποβάλλει ολοκληρωτικά την «έντεχνη» εικόνα της. Τραγούδησε για ένα «Οτοστόπ», μια σύνθεση του Τζικ Νακασιάν σε στίχους της Ρόνης Σοφού, συνοδευόμενη από το γκρουπ «Οι Επίκουροι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νικητής αναδείχθηκε ο ιρλανδοαυστραλός τραγουδιστής Τζόνι Λόγκαν, ο αποκληθείς αργότερα «Μίστερ Γιουροβίζιον», επειδή κέρδισε συνολικά τρεις φορές το διαγωνισμό για λογαριασμό της Ιρλανδίας. Το τραγούδι του «What’s another year» συγκέντρωσε 143 ψήφους, έναντι 128 του τραγουδιού της Γερμανίας «Theater» με ερμηνεύτρια την Κάτια Εμπστάιν. Ήταν τα μόνα τραγούδια που ξεχώρισαν από την αρχή και μονομάχησαν για την πρώτη θέση.

Για πρώτη και τελευταία φορά συμμετείχε σε διαγωνισμό τραγουδιού της «Γιουροβίζιον» το Μαρόκο με τη σύνθεση «Μπιτακάτ Χομπ», που τραγούδησε η Σαμίρα Μπενσαΐντ. Πήρε τη 18η θέση, συγκεντρώνοντας 7 βαθμούς, όλους από την Ιταλία.

Η ελληνική συμμετοχή πέρασε απαρατήρητη, καθώς με τριάντα ψήφους κατέλαβε τη 13η θέση επί 18 συμμετοχών. Ολλανδία, Αυστρία και Ιρλανδία μας έδωσαν τις περισσότερες ψήφους, ενώ η μη συμμετοχή της Κύπρου στον διαγωνισμό μάς στέρησε από το σίγουρο δωδεκάρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «απόλυτη ελληνίδα σταρ», όπως την αποκαλούν οι θαυμαστές της, θα πάρει το αίμα της πίσω δύο χρόνια αργότερα, όταν εκπροσωπώντας την γενέτειρά της Κύπρο θα καταλάβει την 5η θέση με το τραγούδι «Μόνο η αγάπη», μια δική της σύνθεση, που οι καλά γνωρίζοντες αποδίδουν στον Νίκο Καρβέλα.

Δείτε το βίντεο:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης