Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό ρίχνει φως στον τρόπο με τον οποίο ο σεξισμός επηρεάζει την κοινωνική αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο φύλων.

Εάν και σε γενικές γραμμές θεωρείται πως οι διακρίσεις κατά των γυναικών έχουν μειωθεί στις ΗΠΑ μέσα στις 6 τελευταίες δεκαετίες, οι εκδηλώσεις σεξιστικών συμπεριφορών δεν είναι καθόλου δύσκολο να εντοπιστούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι σεξιστικού τύπου διακρίσεις μπορεί να είναι τόσο εχθρικές όσο και καλοπροαίρετες. Ο επιθετικός σεξισμός συνίσταται στην αντιπάθεια ή ακόμα και το μίσος των ανδρών προς τις γυναίκες και συχνά εκδηλώνεται με τη μορφή δεσποτικών ή υποτιμητικών συμπεριφορών που έχουν ως σκοπό τη διατήρηση ισχύος. Ο καλοπροαίρετος σεξισμός φαίνεται λιγότερο αρνητικός σε επιφανειακό επίπεδο και έχει πιο πατερναλιστικό χαρακτήρα που αντανακλά μια υποκειμενικά θετική στάση αβρότητας προς τις γυναίκες. Οι άνδρες που επιδεικνύουν καλοπροαίρετες σεξιστικές συμπεριφορές βλέπουν τις γυναίκες ως αγνές και ζεστές υπάρξεις που είναι όμως αβοήθητες, ατελείς και χρειάζονται την προστασία των ανδρών.

Οι ερευνητές ήθελαν να εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο η επιλογή λέξεων που κάνουν οι άνδρες, η στάση τους, αλλά και το χαμόγελό τους, δείχνουν τον τύπο του σεξισμού που κάποιες φορές επιδεικνύουν κατά την αλληλεπίδραση τους με γυναίκες που μόλις γνώρισαν. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που μπόρεσε να συλλάβει τις λεκτικές και μη λεκτικές εκφράσεις του καλοπροαίρετου, αλλά και του εχθρικού σεξισμού κατά τη διάρκεια της αλληλεπίδρασης μεταξύ των δύο φύλων, καθώς και το πώς οι δυο τύποι σεξισμού εκφράζονται διαφορετικά.

Οι ερευνητές εξέτασαν προσεκτικά την κοινωνική αλληλεπίδραση 27 ζευγαριών τα οποία βιντεοσκοπήθηκαν ενώ έπαιζαν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι κι ενώ συζητούσαν. Οι παρατηρητές στη συνέχεια περιεργάστηκαν την αλληλεπίδραση αυτή και ανέφεραν τις εντυπώσεις τους, ενώ παράλληλα, μέτρησαν κάποια μη λεκτικά χαρακτηριστικά της αλληλεπίδρασης, όπως είναι τα χαμόγελα. Χρησιμοποιήθηκε επίσης ειδικό λογισμικό μέτρησης των λέξεων προκειμένω να αναλυθεί περισσότερο το περιεχόμενο της αλληλεπίδρασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι άνδρες που είχαν περισσότερο εχθρικές σεξιστικές συμπεριφορές περιγράφηκαν από τους παρατηρητές ως λιγότερο φιλικοί και προσεγγίσιμοι, ενώ παράλληλα, χαμογελούσαν λιγότερο κατά τη διάρκεια της αλληλεπίδρασης. Από την άλλη, αυτοί επέδειξαν καλοπροαίρετες σεξιστικές συμπεριφορές ήταν πιο ζεστοί και φιλικοί και χαμογελούσαν συχνότερα. Επίσης χρησιμοποίησαν περισσότερο θετικά φορτισμένες λέξεις και ήταν πιο υπομονετικοί καθώς περίμεναν τις γυναίκες να απαντήσουν στις ασήμαντες ερωτήσεις του παιχνιδιού.

Αν και πολλά άτομα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε λεκτικές σεξιστικές προσβολές δε σχετίζουν άμεσα το σεξισμό με τη φιλική και ζεστή διάθεση. Αν όμως δε γίνει κατανοητό ότι ο σεξισμός έχει δυο πρόσωπα ένα εχθρικό κι ένα καλοπροαίρετο, τότε η ύπουλη φύση του καλοπροαίρετου σεξισμού θα συνεχίσει να αποτελεί μια από τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από την ανισότητα των φύλων στη σύγχρονη κοινωνία. Ο καλοπροαίρετος σεξισμός, μέσα από τις υποτιθέμενες χειρονομίες καλής θέλησης, μπορεί να δελεάσει τις γυναίκες ώστε να αποδεχτούν το status quo του κοινωνικού στερεώματος, αποδεχόμενες παράλληλα και τη μη ισότητα. Ο σεξισμός λοιπόν, μπορεί να φαίνεται πραγματικά καλοπροαίρετος, ελκυστικός και αθώος, αλλά δεν παύει πότε να υπονομεύει τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία.

Πηγή: medicalnewstoday

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης