Πρώτη καταχώρηση με την ανακοίνωση για το «καθαρό» όπλο: 05.17

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πατήστε εδώ για να παρακολουθήσετε όλες τις εξελίξεις από το σημείο της επίθεσης.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, που πυροβόλησαν εν ψυχρώ και σκότωσαν τους νεαρούς Μανώλη Καπελώνη και Γιώργο Φουντούλη το βράδυ της Παρασκευής έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην άνοδο της λεωφ. Ηρακλείου, προκαλώντας παράλληλα τον σοβαρό τραυματισμό ενός ακόμη νεαρού, του Αλέξανδρου Γέροντα.

Tα ξημερώματα του Σαββάτου έγινε γνωστό από το Αρχηγείο της Ελληνικής αστυνομίας ότι το όπλο που χρησιμοποίησαν οι δράστες είναι τύπου Zastava και δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση που εξεδόθη αναφέρει: «Σε συνέχεια προηγούμενων ενημερώσεων για τους θανάσιμους τραυματισμούς των δύο ημεδαπών στο Νέο Ηράκλειο Αττικής, όλοι οι κάλυκες προέρχονται από το ίδιο όπλο, πιστόλι τύπου zastava, το οποίο δεν ταυτοποιήθηκε με προηγούμενη υπόθεση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χρησιμοποιώντας στοιχεία από βίντεο που δείχνει τη στιγμή της δολοφονίας, άνδρες της αντιτρομοκρατικής εκτιμούν πως η επίθεση δεν διήρκησε περισσότερα από 10 δευτερόλεπτα. Οι δράστες άρχισαν να γαζώνουν τα θύματά τους από απόσταση περίπου 12 μέτρων. Μαζί με τους τρεις άτυχους ανθρώπους βρισκόταν και ένας τέταρτος, ο οποίος πρόλαβε να βρει ασφαλές καταφύγιο μέσα στο κτήριο και έχει υποστεί σοκ.

Συνολικά, οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής περισυνέλεξαν 12 κάλυκες των 9 χιλιοστών, ενώ στο μικροσκόπιο βρίσκεται οπτικοακουστικό υλικό από κάμερες ασφαλείας και κυκλοφορίας.

Στο σημείο της δολοφονικής επίθεσης παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ η περιοχή είναι αποκλεισμένη από περιπολικά, που εμποδίζουν την πρόσβαση σε όσους δεν διαθέτουν ειδική διαπίστευση. Ειδικότερα, κλειστή είναι και το πρωί του Σαββάτου η λεωφόρος Ηρακλείου στο ύψος που σημειώθηκε η δολοφονική επίθεση έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής.



Καθώς η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη συγγενείς και φίλοι των θυμάτων βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, κρατώντας λουλούδια στα χέρια για να τιμήσουν τη μνήμη των νεκρών. 

«Χαροπαλεύει» ο 29χρονος

H μητέρα του Αλ. ΓέρονταΣτην ίδια επίθεση υπενθυμίζεται ότι τραυματίστηκε σοβαρά και ο 29χρονος Αλέξανδρος Γέροντας, γιος δημοτικής συμβούλου στο Δήμο Κηφισιάς και πατέρας ενός παιδιού, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς».

Η χειρουργική επέμβαση ολοκληρώθηκε ύστερα από τέσσερις ώρες, με τους γιατρούς να λένε ότι πήγε καλά, ωστόσο ο τραυματίας δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο και παραμένει διασωληνωμένος στην εντατική.

Στη zougla.gr μίλησε λίγο μετά το περιστατικό η μητέρα του 29χρονου, Όλγα Βλάχου.

Μυστήριο με τη μοτοσυκλέτα

Στα εγκληματολογικά εργαστήρια μεταφέρθηκαν εκτός από τους  κάλυκες και άλλα στοιχεία που συλλέχθηκαν  από το σημείο της δολοφονίας στο Νέο Ηράκλειο, όπου έχασαν τη ζωή τους δύο μέλη της Χρυσής Αυγής και τραυματίστηκε σοβαρά ο Αλ. Γέροντας. Πλέον, οι αστυνομικοί δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στον εντοπισμό της μηχανής, την οποία χρησιμοποίησαν οι δράστες για να διαφύγουν από το σημείο της δολοφονίας.

Αρχικά, εντοπίστηκε μια μοτοσυκλέτα στην οδό Αυξεντίου, η οποία έφερε κλεμμένες πινακίδες από το… 2000, γεγονός που άναψε φωτιές στο αρχηγείο της αστυνομίας, καθώς ενίσχυε τους φόβους για σύνδεση της δολοφονίας με τρομοκρατική οργάνωση. Ωστόσο, στη συνέχεια διαπιστώθηκε πως δεν συνδέεται με το συγκεκριμένο περιστατικό.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, οι αστυνομικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι δράστες διέφυγαν με μια μηχανή, τύπου Honda Varadero. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως η πινακίδα κυκλοφορίας της τελειώνει σε «66». Τα στοιχεία του ιδιοκτήτη έχουν ταυτοποιηθεί, ο ίδιος όμως δεν έχει δηλώσει ποτέ κλοπή της μηχανής του και έχει να δώσει σημεία ζωής τις τελευταίες δύο ημέρες.

Στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής έχει μπει το υλικό από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης των γραφείων της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής που βρίσκονται σε απόσταση λίγων μέτρων από το Αστυνομικό Τμήμα.

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό σε όλα τα βόρεια προάστια για τον εντοπισμό των δύο επιβατών μηχανής μεγάλου κυβισμού, οι οποίοι σκότωσαν εν ψυχρώ τους δύο χρυσαυγίτες. Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, οι δράστες επέβαιναν σε μηχανή μεγάλου κυβισμού τύπου Honda Varadero και πυροβόλησαν τουλάχιστον 12 φορές με πιστόλια των 9mm. Οι δράστες θεωρείται ότι είχαν υποστηρικτική ομάδα και πως δεν έδρασαν μόνοι τους.

Τα σενάρια που εξετάζουν οι αστυνομικοί είναι πολλά και ήδη διαρρέονται πως πίσω από την επίθεση κρύβονται ομάδες ένοπλης πάλης που έχουν δραστηριοποιηθεί στο παρελθόν ή που ανασυγκροτήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Επισημαίνουν παράλληλα ότι η επίθεση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής έχει εξαιρετικές ομοιότητες και με την επίθεση που σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2009, όταν άγνωστοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες γάζωσαν το αστυνομικό τμήμα της Αγίας Παρασκευής με αποτέλεσμα τον τραυματισμό αστυνομικών.

Το χρονικό της επίθεσης

Ήταν απόγευμα Παρασκευής όταν έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο έφτασε μια μηχανή μεγάλου κυβισμού στην οποία επέβαιναν δύο άτομα τα οποία φορούσαν κράνη.

Οι δύο άγνωστοι όταν πλησίασαν τα γραφεία έβγαλαν πιστόλια και πυροβόλησαν εν ψυχρώ τρία άτομα που βρίσκονταν στο σημείο.

Τα δύο θύματα, Γεώργιος Φουντούλης και Μανώλης Καπελώνης, ηλικίας 26 και 22 ετών, που σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη ήταν μέλη του κόμματος, υπέκυψαν στα τραύματά τους ενώ ο τρίτος, ο Αλέξανδρος Γέροντας, τραυματίστηκε σοβαρά.

Ο Αλέξανδρος Γέροντας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» και εισήχθη στο χειρουργείο. Οι γιατροί κατάφεραν να σταματήσουν την αιμορραγία. Προηγήθηκε αξονική τομογραφία με την οποία εντοπίστηκαν όλες ακριβώς οι βλάβες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.:

Την 19.00 ώρα περίπου, χθες (1-11-2013), τέσσερις ημεδαποί άνδρες, που βρίσκονταν σε πεζοδρόμιο της Λεωφόρου Ηρακλείου, στο Νέο Ηράκλειο Αττικής, δέχθηκαν πυροβολισμούς από άγνωστο δράστη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν θανάσιμα δυο εξ αυτών (22 και 27 ετών) και σοβαρά ο τρίτος, (29 ετών), ο οποίος διακομίστηκε σε Κρατικό Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Όπως προέκυψε, ο δράστης, μαζί με άγνωστο συνεργό του, προσέγγισαν πεζή τα θύματα, αφού αποβιβάστηκαν σε κοντινό σημείο, από δίκυκλη μοτοσικλέτα στην οποία επέβαιναν.

Οι δράστες διέφυγαν με τη μοτοσικλέτα και αναζητούνται, στο πλαίσιο εκτεταμένων ερευνών, που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη από τις Αστυνομικές Αρχές.

Στο σημείο μετέβησαν άμεσα αστυνομικές δυνάμεις καθώς και κλιμάκια ειδικών Υπηρεσιών για την ενδελεχή εξερεύνηση του χώρου.

Από τον χώρο της διπλής ανθρωποκτονίας περισυνελλέγησαν, μέχρι στιγμής, δώδεκα (12) κάλυκες, διαμετρήματος 9 mm , οι οποίοι απεστάλησαν στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για βαλλιστική εξέταση. Με διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας η προανάκριση για την υπόθεση ανατέθηκε στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.). 

Δηλώσεις στελεχών της Χρυσής Αυγής:

Καταδικάζει ο πολιτικός κόσμος τη δολοφονική επίθεση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, σε δηλώσεις του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε πως «οι δολοφόνοι θα αντιμετωπιστούν αμείλικτα από τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό, δήλωσε σε συνεργάτες του: «Χρειάζεται απόλυτη ψυχραιμία, η βία είναι ένα άκρο, η βία είναι βία, ανεξαρτήτου καταγωγής και προσχημάτων. Είναι απόλυτα καταδικαστέα αυτή η πράξη και η δημοκρατία και η νομιμότητα θα προστατεύσουν τη χώρα». 

Ο υπ. Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας σε ανακοίνωσή του εξέφρασε την οδύνη του για τον θάνατο δύο ανθρώπων. «Εκφράζω την οδύνη μου για τον θάνατο δύο νέων ανθρώπων. Ο Νόμος θα επιβληθεί κατά πάντων. Δεν θα επιτραπεί να γίνει η χώρα πεδίο εκκαθάρισης λογαριασμών για οποιαδήποτε αιτία» προσέθεσε ο Νίκος Δένδιας.

Παρακολουθήστε τις δηλώσεις όλων των πολιτικών κομμάτων για την υπόθεση

Διαβάστε επίσης:
Πώς περιγράφουν αυτόπτες μάρτυρες τη σκηνή της δολοφονίας, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 2 Νοεμβρίου 2013, 09:35

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης