Ισχυρός σεισμός 7,3 R σημειώθηκε στις 20:02 ώρα Ελλάδας (12:02 τοπική ώρα) στο Guerrero του Μεξικoύ, στις δυτικές ακτές της χώρας, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, το οποίο αρχικά τον είχε εκτιμήσει στα 7,6 R. Πάντως, το Αμερικανικό Σεισμολογικό Ινστιτούτο κάνει λόγο για σεισμό 7,4 R, ενώ η αρχική του εκτίμηση ήταν 7,9 R.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 108 μίλια (186 χλμ.) ανατολικά του Ακαπούλκο, 8 χλμ. νοτιοανατολικά της Xochistlahuaca και 29 χλμ. ανατολικά της επαρχίας Ομετεπέκ, στην πόλη Γκερέρο, ενώ το εστιακό του βάθος υπολογίζεται στα 18 χλμ..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε για τοπικά φαινόμενα τσουνάμι.

Μεταξύ των κτηρίων που εκκενώθηκαν είναι και η Βουλή των ΑντιπροσώπωνΗ δόνηση έγινε αισθητή στην πόλη του Μεξικού, όπου κτήρια ταρακουνήθηκαν και εργαζόμενοι βγήκαν από τα γραφεία τους στους δρόμους. Κατά την πρώτη ώρα μετά τη σεισμική δόνηση δεν υπήρξαν πληροφορίες για ζημιές στην πόλη Οαχάκα, που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία ώρα μετά, ο υπουργός Εσωτερικών, Αλεχάντρο Πόιρε, και οι τοπικές αρχές κάνουν λόγο μόνο για υλικές ζημιές, όπως σπασμένα τζάμια, αλλά όχι για θύματα κι εγκλωβισμένους. Παράλληλα, για την περιοχή του Ακαπούλκο, οι Αρχές ανέφεραν πως επικράτησε πανικός μεταξύ των πολιτών, κυρίως κατά τη διάρκεια εκκένωσης των σχολείων. Tο βρετανικό δίκτυο BBC, αλλά και το CNN Mexico έπειτα από περίπου δύο ώρες από την πρώτη μεγάλη σεισμική δόνηση, επικαλούμενα την αναφορά του διοικητή της πόλης Γκερέρο, Άνχελ Αγκίρε, ανέφεραν πως σημειώθηκαν υλικές ζημιές σε 800 σπίτια στην πόλη.

«Περισσότερα από 800 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταρρεύσει. Δεν υπάρχουν όμως ακόμα αναφορές για θύματα. Ειδικά συνεργεία ελέγχουν τη στατικότητα των δημοσίων κτηρίων και των σχολείων όπου έχουν δημιουργηθεί καταφύγια», τόνισε.

Από την πλευρά του το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι Ειρηνικού ανακοίνωσε ότι ο σεισμός δεν θα προκαλέσει εκτενές τσουνάμι, όμως υπάρχει η πιθανότητα να σημειωθούν κάποια τοπικά σεισμικά κύματα. Ο σεισμός έγινε αισθητός και την πόλη του Μεξικού, όπου ταρακουνήθηκαν πολλά κτίρια, ενώ οι εργαζόμενοι βγήκαν στο δρόμο, σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Παράλληλα, οι επικοινωνίες μέσω κινητών τηλεφώνων διεκόπησαν, την ίδια στιγμή που στους δρόμους της πρωτεύουσας προκλήθηκε κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Καθησυχαστικός ο πρόεδρος της χώρας

Ο πρόεδρος της χώρας,Φελίπε Καλντερόν, έκανε γνωστό μέσω twitter, λίγα λεπτά μετά τον σεισμό, πως δεν έχουν γίνει σοβαρές ζημιές.

Μάλιστα, σε νέο του μήνυμα και πάλι μέσω twitter στις 21.15 (ώρα Ελλάδας) τόνισε: «Ο αρχηγός της κυβέρνησης (σ.σ. στην πόλη Οαχάκα) με διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές. Μόνο σκηνές πανικού κι εκκενώσεις κτηρίων μέχρι ώρας».

O δήμαρχος του Μεξικού, Μαρσέλο Έμπραντ ανέφερε πάντως ότι στην πόλη του Μεξικού δεν σημειώθηκαν προβλήματα με το σύστημα υδροδότησης, ωστόσο παρατηρήθηκαν προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες, αλλά και διακοπές ρεύματος.

Μετασεισμός 5,3 R που σημειώθηκε 20′ αργότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ευρωμεσογειακού, αλλά και του Αμερικανικού Σεισμολογικού Ινστιτούτου, ταρακούνησε την περιοχή. Μισή ώρα μετά την πρώτη σεισμική δόνηση ακολούθησε και μία τρίτη μεγέθους 5 R, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, και 5,1 R, σύμφωνα με το Αμερικανικό. Παράλληλα, ακριβώς μία ώρα μετά τον πρώτο μεγάλο σεισμό σημειώθηκε μετασεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 R.

Πανικόβλητοι οι κάτοικοι της πόλης του Μεξικού βγήκαν στους δρόμους. Μάλιστα, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, κάνουν λόγο για περιστατικά νευρικών κλονισμών μεταξύ αυτών που βγήκαν στους δρόμους και όχι για τραυματίες. Ενδεικτικές του πανικού που επικράτησε είναι οι φωτογραφίες που ακολουθούν:

Πτώση πεζογέφυρας – Ένας τραυματίας

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ο εκπρόσωπος της περιοχής Azcapotzalcο (βόρεια της πρωτεύουσας), Ενρίκε Βάργκας, κάνει λόγο από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter (@ ENRVA) για πτώση μιας πεζογέφυρας πάνω σε ένα λεωφορείο. Ο οδηγός τραυματίστηκε.

Την πληροφορία επιβεβαιώνει το ισπανόφωνο CNN, αλλά και οι εικόνες που ακολουθούν:

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου, Μαριάννα Μαρμαρά, Χρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης