Ο βασικός υπεύθυνος της βομβιστικής επίθεσης σε αεροπλάνο αμερικανικών αερογραμμών πάνω από την πόλη Λόκερμπι στη Σκωτία το 1988, που είχε στοιχήσει τον θάνατο 270 ανθρώπων, ξεκαθάρισε σε χθεσινή σπάνια τηλεοπτική του εμφάνιση ότι ο ρόλος του στη συγκεκριμένη υπόθεση δεν ήταν τόσο κομβικός όσο παρουσιάστηκε από χώρες της Δύσης.

Ο Abdul Basset al Megrahi ο οποίος έχει προσβληθεί από καρκίνο, είχε αφεθεί ελεύθερος τον Αύγουστο του 2009 από φυλακή της Σκωτίας όταν διαπιστώθηκε ότι βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της ασθένειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας από το κρεβάτι του στο σπίτι του στην Τρίπολη, όπου περνάει τις περισσότερες ώρες της ημέρας, εξήγησε ότι σύντομα θα προκύψουν νέα στοιχεία που θα αποδείξουν τον πραγματικό του ρόλο στη βομβιστική επίθεση.

«Κάποια στιγμή τα γεγονότα θα τοποθετηθούν στη σωστή τους σειρά. Σε λίγους μήνες από τώρα, θα δημιουργηθούν νέα δεδομένα. Η Δύση ήταν υπερβολική μαζί μου. Σας παρακαλώ, αφήστε με μόνο μου. Έχω μόνο λίγες ημέρες, εβδομάδες ή μήνες ζωής», δήλωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δημοσιογράφος του βρετανικού Skynews ανέφερε ότι ο Abdul Basset al Megrahi είναι βαριά άρρωστος.

Η πιο πρόσφατη εμφάνισή του, μετά την πτώση της Τρίπολης στις δυνάμεις του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, ήταν στις 30 Αυγούστου όταν και η κρατική τηλεόραση της αφρικανικής χώρας πρόβαλε εικόνες του.

Όλοι οι επιβάτες της πτήσης 103, μαζί με 11 ακόμα ανθρώπους στο έδαφος είχαν χάσει τη ζωή τους όταν το αεροσκάφος εξερράγη στον αέρα. Αν και ο Abdul Basset al Megrahi είναι ο μοναδικός που έχει καταδικαστεί για την επίθεση, εκπρόσωποι της βρετανικής κυβέρνησης δεν έκρυψαν ποτέ τις υποψίες τους για την εμπλοκή περισσότερων ανθρώπων, κατηγορώντας ευθέως το καθεστώς Gaddafi.

Μετά την απελευθέρωσή του, την οποία ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, David Cameron, είχε χαρακτηρίσει «μεγάλο λάθος» έγινε δεκτός στην Λιβύη ως ήρωας, με τον ίδιο μάλιστα τον Λίβυο Συνταγματάρχη να τον υποδέχεται στο αεροδρόμιο.

Δείτε το video…

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης