Συνεπής στο ραντεβού που είχε με την ιστορία της αποδείχθηκε για ακόμη μία φορά η Εθνική Ισπανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το συγκρότημα του Ντελ Μπόσκε συνέτριψε με 4-0 την Ιταλία στον τελικό του Euro 2012, που διεξήχθη στο «Ολιμπίνσκι» του Κιέβου, κι έγινε η πρώτη εθνική ομάδα που κατακτά δύο συνεχόμενα ευρωπαϊκά τρόπαια κι ενδιάμεσα το Παγκόσμιο Κύπελλο (2010, Νότια Αφρική).

Παράλληλα, οι «φούριας ρόχας» με τη σημερινή τους επικράτηση έφτασαν τις 3 κατακτήσεις Euro και έπιασαν στην κορυφή της σχετικής λίστας τη Γερμανία.

Το πρώτο γκολ της ομάδας του Ντελ Μπόσκε σημείωσε στο 14ο λεπτό ο Νταβίντ Σίλβα με κεφαλιά, ενώ το δεύτερο τέρμα της πέτυχε στο 42΄ο Άλμπα με ωραίο πλασέ. Το 3-0 έκανε ο Τόρες στο 84′, ενώ το κερασάκι στην τούρτα έβαλε ο Μάτα στο 88΄.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ισπανοί ήταν απόλυτοι κυρίαρχοι στον αποψινό τελικό και δεν άφησαν σε κανένα σημείο του αγώνα τους «ατζούρι» να πιστέψουν ότι μπορούν να τους κλέψουν το «στέμμα».

Πάντως, το συγκρότημα του Πραντέλι στάθηκε κι άτυχο, αφού για μισή και πλέον ώρα στο δεύτερο ημίχρονο αγωνίστηκε με παίκτη λιγότερο.

Ο αγώνας

Οι «φούριας ρόχας» έδειξαν με το… καλησπέρα τις άγριες διαθέσεις τους και με το συνεχές πρέσινγκ τους δεν άφηναν τους Ιταλούς να πάρουν… ανάσα.

Οι Τσάμπι Αλόνσο, Τσάβι και Ινιέστα πήραν τη μάχη του κέντρου και έτσι μόλις στο 10’ σήμανε για πρώτη φορά συναγερμός στα καρέ του Μπουφόν, με το σουτ του Τσάβι από το ύψος της μεγάλης περιοχής να περνάει άουτ.

Οι Ισπανοί συνέχισαν να έχουν στα «σχοινιά» το συγκρότημα του Πραντέλι, δημιουργώντας συνεχώς ρήγματα στην άμυνα των «ατζούρι», οι οποίοι δεν άντεξαν ούτε για ένα τέταρτο.

Πιο συγκεκριμένα, στο 14’, ο Φάμπρεγας, ο οποίος ήταν ο κρυφός φορ των «φούριας ρόχας» (ο Ντελ Μπόσκε δεν ξεκίνησε και πάλι την ομάδα του με κλασικό φορ), έκανε μπάσιμο στην περιοχή και με γύρισμα προς το κέντρο της άμυνας βρήκε τον Νταβίντ Σίλβα, ο οποίος με κεφαλιά άνοιξε το σκορ (1-0).

Το παιχνίδι μετά το γκολ των Ισπανών απέκτησε φρενήρη ρυθμό, καθώς οι Ιταλοί βγήκαν στην αντεπίθεση για να ισοφαρίσουν, «ξεχνώντας» έτσι τον παθητικό ρόλο που είχαν στα πρώτα λεπτά του τελικού.

Στο 28’, ο Κασάνο απείλησε για πρώτη φορά την εστία του Κασίγιας, ο οποίος πάντως δεν δυσκολεύτηκε να μπλοκάρει, ενώ στο 33΄ δεν είχε κανένα πρόβλημα να διώξει το μακρινό σουτ του επιθετικού της Μίλαν.

Για να φτάσουμε στο 41’, όταν οι Ισπανοί σημείωσαν και δεύτερο γκολ, γέρνοντας έτσι κι άλλο την πλάστιγγα του τελικού υπέρ τους.

Έπειτα από εξαιρετική ασίστ του Τσάβι, ο Τζόρντι Άλμπα μπήκε στην περιοχή και πλάσαρε υποδειγματικά στον Μπουφόν, κάνοντας για τους «φούριας ρόχας» το 2-0, το οποίο ήταν και το σκορ ημιχρόνου.

Ο Πραντέλι στο δεύτερο ημίχρονο πέρασε αντί του Κασάνο τον Ντι Νατάλε, ο οποίος στο 51΄είχε την ευκαιρία να μειώσει σε 2-1, ωστόσο και πάλι ο Κασίγιας φώναξε παρών, διώχνοντας τον κίνδυνο για την εστία του.

Σαν να μην έφτανε στην Ιταλία το γεγονός ότι βρισκόταν με 2-0 πίσω στο σκορ, είδε την τύχη να της γυρίζει την πλάτη, αφού μετά τον τραυματισμό του Κιελίνι στο ξεκίνημα του ματς, ήρθε ακόμη ένας, αυτός του Τιάγκο Μότα μόλις τρία λεπτά μετά την είσοδό του στο γήπεδο.

Μόνο που αυτήν τη φορά ο Πραντέλι δεν είχε τη δυνατότητα να τον αντικαταστήσει, καθώς είχε κάνει ήδη και τις τρεις αλλαγές, κι έτσι για περισσότερο από μισή ώρα η «σκουάντρα ατζούρα» έπαιξε με παίκτη λιγότερο.

Έχοντας και το αριθμητικό πλεονέκτημα, οι Ισπανοί έκαναν ό,τι ήθελαν στον αγωνιστικό χώρο και κατάφεραν να πετύχουν ακόμη δύο γκολ, μετατρέποντας τη νίκη τους σε θρίαμβο.

Στο 84΄, ο Φερνάντο Τόρες, ο οποίος είχε περάσει πριν από λίγα λεπτά στον αγώνα με υποδειγματικό πλασέ έκανε το 3-0, ενώ στο 88΄ ο Χουάν Μάτα έβαλε το «κερασάκι στην τούρτα», γράφοντας το τελικό 4-0 για την Ισπανία.

Ισπανία- Ιταλία 4-0

Γκολ: 14′ Σίλβα, 42′ Άλμπα, 84′ Τόρες. 88′ Μάτα

Κίτρινες: Πικέ – Μπαρτζάλι

Ισπανία (Βιθέντε Ντελ Μπόσκε): Κασίγιας, Αρμπελόα, Σέρχιο Ράμος, Πικέ, Ζόρντι Αλμπα, Μπούσκετς, Τσάμπι Αλόνσο, Τσάβι, Ινιέστα (87΄ Μάτα), Νταβίντ Σίλβα (59΄ Πέδρο), Φάμπρεγας (75΄ Τόρες)

Ιταλία (Τσέζαρε Πραντέλι): Μπουφόν, Αμπάτε, Μπαρτζάλι, Μπονούτσι, Κιελίνι (21΄ Μπαλτζαρέτι), Πίρλο, Μαρκίζιο, Μοντολίβο (57΄ Μότα), Ντε Ρόσι, Μπαλοτέλι, Κασάνο (46΄ Ντι Νατάλε)

Η απονομή των πρωταθλητών Ευρώπης:


Τα πανηγύρια των Ισπανών μετά το τέλος του τελικού:

Το γκολ του Μάτα:

Το γκολ του Τόρες:


Το γκολ του Άλμπα


Το γκολ του Σίλβα:


Η έναρξη του τελικού:


Η τελετή λήξης του Euro 2012


Οι κατακτήσεις

3 φορές: Γερμανία (1972, 1980, 1996), Ισπανία (1964, 2008, 2012)

2 φορές: Γαλλία (1984, 2000)

1 φορά: Σοβιετική Ένωση (1960), Ιταλία (1968), Τσεχοσλοβακία (1976), Ολλανδία (1988), Δανία (1992), Ελλάδα (2004)

Επιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης