Σε ένα απίστευτο τελικό ο Ολυμπιακός χρειάστηκε ένα σουτ στο τέλος από τον Γιώργο Πρίντεζη για να αναδειχθεί πρωταθλητής Ευρώπης. Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν 62-61 της ΤΣΣΚΑ και κατέκτησαν την κούπα για δεύτερη φορά στην ιστορία τους. Ενδεικτικό του αγώνα ήταν ότι οι Πειραιωτες βρέθηκαν να χάνουν ακόμα και με 19 πόντους, όμως δεν το έβαλαν κάτω και στο τέλος έφτασαν στο θαύμα!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολυτιμότερος παίκτης του τελικού αναδείχθηκε ο Βασίλης Σπανούλης.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε το παιχνίδι με τους Άντιτς, Σπανούλη, Ντόρσεϊ, Κέσελ, Μάντζαρη και η ΤΣΣΚΑ με τους Τεόντοσιτς, Σισκάουσκας, Κρστιτς, Κιριλένκο, Χριάπα.

Πολύ καλός στην αμυντική του λειτουργία παρουσιάστηκε ο Ολυμπιακός στο πρώτο δεκάλεπτο, ο οποίος δέχθηκε μόλις δέκα πόντους. Αντίθετα, επιθετικά δυσκολεύτηκε και κατάφερε να πετύχει μόλις 7, έχοντας ένα εύστοχο τρίποντο από τον Βασίλη Σπανούλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΤΣΣΚΑ στο δεύτερο δεκάλεπτο πάτησε… γκάζι και με τον Μίλος Τεόντοσιτς να σκοράρει τρία τρίποντα ξέφυγε στο σκορ με 25-13. Οι ψηλοί των «ερυθρόλευκων» φορτώθηκε με φάουλ (τρία ο Χάινς) και έτσι επιστρατεύτηκε ο Λάζαρος Παπαδόπουλος. Οι Ρώσοι εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός και βρήκαν τον τρόπο να σκοράρουν εύκολα καλάθια, με αποτέλεσμα στο ημίχρονο να προηγηθούν με 34-20.

Η ΤΣΣΚΑ στο 3ο δεκάλεπτο έριξε τον ρυθμό της, αλλά διατήρησε το προβάδισμα που είχε αποκτήσει. Στο 30’ οι Ρώσοι έφτασαν στο 53-40, με τον Ολυμπιακό να μειώνει με τρίποντο του Μάντζαρη.

Ο Ολυμπιακός έκανε το μεγάλο come back στο τελευταίο δεκάλεπτο! Στα τέσσερα λεπτά πριν την ολοκλήρωση κατάφερε να επιστρέψει για τα καλά στην διεκδίκηση του τίτλου και από τους 19 πόντους που έχανε μείωσε στο 55-52. Μάλιστα, στο ένα λεπτό πριν από το τέλος με καλάθι του Πρίντεζη το σκορ διαμορφώθηκε στο 60-58 και ο τελικός πήρε φωτιά. Στο τέλος ο Σισκάουσκας αστόχησε στις βολές και με 9 δευτερόλεπτα να απομένουν ο Σπανούλης πάσαρε στον Πρίντεζη, ο οποίος σκόραρε και διαμόρφωσε το τελικό 62-61, υπέρ του Ολυμπιακού.

Με αυτό τον τρόπο οι «ερυθρόλευκοι» αναδείχθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης για δεύτερη φορά στην ιστορία τους, μετά τη Ρώμη το 1997. Και τότε και τώρα κοινός παρονομαστής ήταν ο αρχιτέκτονας των επιτυχιών Ντούσαν Ίβκοβιτς.



Στις 17:00 φτάνουν οι πρωταθλητές

Στις 16:00 το απόγευμα θα αναχωρήσει η αποστολή του Ολυμπιακού από την Τουρκία και αναμένεται να βρίσκεται στην Ελλάδα μία ώρα αργότερα, στις 17:00. Όπως γίνεται αντιληπτό στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αναμένεται να στηθεί ένα μεγάλο πάρτι σε φόντο… ερυθρόλευκο, αν και πρόκειται για εργάσιμη ημέρα!



Η τσαντίλα του Τεόντοσιτς

Εκνευρισμένος ήταν ο Μίλος Τεόντοσιτς μετά το τέλος του τελικού. Ο Σέρβος, που αγωνίζονταν στους «ερυθρόλευκους» δεν μπορούσε να πιστέψει ότι η ΤΣΣΚΑ έχασε το μεγάλο τρόπαιο της Ευρώπης. Έτσι, έδωσε γροθιά σε διαφημιστική πινακίδα με αποτέλεσμα να χτυπήσει το χέρι του!

Τα δεκάλεπτα: 10-7, 34-20, 53-40, 61-62.

ΤΣΣΚ Μόσχας (Καζλάουσκας):
Τεόντοσιτς 15 (4), Λαβρίνοβιτς 5, Σισκάουσκας 8, Κρστιτς 11, Κιριλένκο 12 (10 ριμπάουντ), Βορόνοφ, Βοροντσέβιτς, Σβεντ 3, Κάουν 2, Χριάπα 3 (1), Γκόρντον 2

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς):
Χάινς, Άντιτς 7, Σπανούλης 15 (2), Ντόρσι, Κέσελ 3 (1), Παπαδόπουλος, Πρίντεζης 12, Παπανικολάου 18 (3), Μάντζαρης 3 (1), Σλούκας 4 (1), Λο.

Δείτε ερασιτεχνικό βίντεο από τα δημοσιογραφικά του Σινάν Ερντέμ:

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών:

Παναγιώτης Αγγελόπουλος (Πρόεδρος Ολυμπιακού): «Όλο το χειμώνα ήμασταν μόνοι μας στο ΣΕΦ. Είναι μεγάλη μαγκιά αυτή που έγινε. Εμείς μάθαμε με τον Ντούντα τον Ολυμπιακό και γίναμε άρρωστοι. Αν αυτός δεν ήταν το τιμόνι δεν θα καταφέρναμε τίποτα. Έμαθα πως 50 άτομα πήγαν, μόνο, αγόρασαν εισιτήρια για την Πόλη, πριν περάσουμε καν την Σιένα. Είναι απίστευτο. Δεν κοιτάμε την επόμενη μέρα. Τρίτη, Τετάρτη προπόνηση και την Πέμπτη τελικός Πρωταθλήματος».

Ντούσαν Ίβκοβιτς (προπονητής Ολυμπιακού): «Την ιστορία την γράφουν άνθρωποι και τη σημερινή ιστορία την έγραψαν αυτά τα παιδιά σε χρόνο ρεκόρ. Η διοίκηση ήταν έτοιμη να φύγει. Ξεκινήσαμε πολύ δύσκολα και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε! Συγχαρητήρια σε όλους και ειδικά στους φιλάθλους. Οι νίκες με κάνουν νεότερο. Δούλεψα σκληρά και αισθάνομαι πολύ καλά».

Γιόνας Καζλάουσκας: «Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό. Δεν είναι εύκολο να μιλήσω μετά από αυτό το ματς. Είχαμε μεγάλη διαφορά, αλλά χάσαμε τον έλεγχο του αγώνα και ίσως σκεφτήκαμε πως είχαμε το ματς στο τσεπάκι. Κάναμε σοβαρά λάθη σε άμυνα κι επίθεση, είχαμε ατομικές ενέργειες και καθόλου πειθαρχία στο παιχνίδι μας. Ο Ιβκοβιτς έστειλε τον Σπανούλη στον πάγκο γιατί δεν είχε τίποτα να χάσει. Με τους νέους παίκτες του ο Ολυμπιακός άνοιξε το ρυθμό, πέτυχε κάποια πολύ μεγάλα καλάθια κι εμείς δεν ελέγξαμε την κατάσταση. Είχαμε πει να εκτελέσει βολές ο Τεόντοσιτς ή ο Σισκάουσκας, αλλά από τις έξι τελευταίες βολές βάλαμε μόνο τις δύο. Σίγουρα η ΤΣΣΚΑ θέλει να κερδίζει όλους τους τίτλους. Δεν μπορώ να πω πως είναι αποτυχημένη η χρονιά επειδή δεν πήραμε την Euroleague. Ο Τεόντοσιτς ήταν ο βασικός λόγος που πήραμε μεγάλη διαφορά, αλλά στο τέλος έπρεπε να ελέγξει καλύτερα το ρυθμό».

Βασίλης Σπανούλης: «Στο τέλος της διαδρομής το αξίζαμε…Το πιστεύαμε, δεν το παρατήσαμε ποτέ το ματς. Είχαμε πίστη και το έχουμε κάνει και άλλες φορές φέτος! Χάσαμε ένα κύπελλο στην Ελλάδα έτσι αλλά πήραμε το Ευρωπαϊκό. Είμαι χαρούμενος που είμαι μέλος του Ολυμπιακού. Είμαστε πρωταθλητές Ευρώπης και ο Ολυμπιακός το άξιζε αυτό!»

Κώστας Παπανικολάου:
«Αυτή η ομάδα εκτός από δύναμη, ενέργεια, εκτός του ότι είναι οικογένεια, έχει και άστρο. Αυτό που έχει γίνει φέτος δεν νομίζω να το καταφέρει άλλη ομάδα. Να ξεκινήσει από το μηδέν να μην την πιστεύει κανείς και να παίρνει το τρόπαιο. Δεν σταματάει πουθενά. Δεν σταματάμε είτε χάνουμε με έναν είτε με τριάντα. Παλεύουμε όλα τα παιχνίδια και δεν τα παρατάμε».

Βαγγέλης Μάντζαρης:
«Δεν μπορώ να το περιγράψω. Είναι απερίγραπτο. Το γιορτάζουμε με όλη μας την ψυχή και από αύριο τα κεφάλια μέσα. Είμαστε μια παρέα, ο κάθε ένας έχει τα δικά του. Δείξαμε το μέταλλο νικητή που έχουμε φέτος σαν ομάδα. Δεν έβλεπα μπάσκετ, τότε αλλά χαίρομαι που έγραψα ιστορία με την φανέλα του Ολυμπιακού».

Έισι Λο:
«Αισθάνομαι σα να ονειρεύομαι. Είναι το πρώτο μου τρόπαιο και αισθάνομαι ότι ζω κάτι μαγικό, κάτι το εξωπραγματικό. Είμαι πανευτυχής για όλους και όλα, ο Θεός είναι μεγάλος, δεν είχα διανοηθεί ότι θα ζούσα κάτι τέτοιο. Ποτέ δεν το θεώρησα χαμένο το ματς. Ποτέ δεν το παρατήσαμε…».

Λάζαρος Παπαδόπουλος:
«Δεν ξέρω τι να πω. Ήταν ένα μεγάλο ματς. Μπήκαμε ξανά στο παιχνίδι, στο τρίτο δεκάλεπτο, όπου βάλαμε κάποια μεγάλα τρίποντα και αυτά ήταν ο λόγος που επιστρέψαμε. Πιστεύαμε στους εαυτούς μας και τώρα είμαστε πρωταθλητές».

Κάιλ Χάινς:
«Αυτό ήταν κάτι τεράστιο. Δείξαμε χαρακτήρα και παλέψαμε από την αρχή μέχρι το τέλος. Όταν ήμασταν στη χειρότερη κατάστασή μας, τότε ήταν που δείξαμε τον καλύτερό μας εαυτό και νικήσαμε. Είναι ένα απίστευτο συναίσθημα. Θεέ μου! Είναι απίστευτο! Κανείς δεν μπορούμε να προβλέψει πως θα νικούσαμε. Κανείς! Ήμασταν οι μόνοι που το πιστέψαμε και είμαι πολύ χαρούμενος για τους συμπαίκτες μου. Είμαστε μία σπουδαία παρέα».

Μαρτίνας Γκετσεβίτσιους: «Παλέψαμε στο τρίτο και στο τέταρτο δεκάλεπτο. Βάλαμε δύο μεγάλα τρίποντα, προκειμένου να επιστρέψουμε στο τέταρτο δεκάλεπτο. Αξίζαμε να κερδίσουμε το τρόπαιο, καθώς δουλέψαμε σκληρά όλη τη σεζόν. Και ανταμειφθήκαμε γιατί παλέψαμε, δουλέψαμε και το πιστέψαμε. Και είμαστε οι πρωταθλητές Ευρώπης».

Τζόι Ντόρσεϊ:
«Απίστευτο αυτό που ζω. Με έδιωξαν ως αποτυχημένο από την Κάχα Λαμποράλ και εδώ βρήκα το λιμάνι μου. Πιστεύουμε στην ομαδικότητά μας. Ξέραμε ότι αυτή ήταν η ευκαιρία μας και ποτέ δεν το παρατήσαμε. Είμαστε μία οικογένεια, αγαπιόμαστε μεταξύ μας όλοι και αυτό είναι το μυστικό μας».

Αντρέι Κιριλένκο:
«Είμαστε πολύ απογοητευμένοι, είναι δύσκολο να εξηγήσω αυτό που έγινε».

Ντάριους Λαβρίνοβιτς:
«Είναι η πιο επώδυνη ήττα στην καριέρα μου. Χαλαρώσαμε, ο Ολυμπιακός πέτυχε κάποια δύσκολα καλάθια κι άρχισε να πιστεύει στον τίτλο. Ίσως πιστέψαμε πρόωρα πως είχαμε κερδίσει. Όμως στο μπάσκετ όλα γίνονται».

Τζαμόντ Γκόρντον:
«Δεν είμαι σίγουρος τι ακριβώς συνέβη. Το παιχνίδι ήταν στα χέρια μας, αλλά ξεκίνησαν να βάζουν συνεχώς καλάθια, αποκτώντας το μομέντουμ του ματς. Είμαι πραγματικά πολύ απογοητευμένος. Δεν είμαι σίγουρος τι ακριβώς συνέβη. Το παιχνίδι ήταν στα χέρια μας, αλλά ξεκίνησαν να βάζουν συνεχώς καλάθια, αποκτώντας το μομέντουμ του ματς. Πραγματικά θέλαμε να πάρουμε αυτό το τρόπαιο. Τώρα, για μένα είναι νωρίς να μιλήσω για το παιχνίδι. Ήμασταν ανίκανοι να τελειώσουμε τη δουλειά που ξεκινήσαμε. Είναι απογοητευτικό».

Ραμνούνας Σισκάουσκας:
«Είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσω τι έγινε. Πρέπει να δούμε το ματς και να το αναλύσουμε. Χάσαμε τον έλεγχο του αγώνα και ο Ολυμπιακός πολύ γρήγορα επέστρεψε στο παιχνίδι. Ήμασταν πολύ κακοί στο τέλος της τρίτης περιόδου και σε όλη την τέταρτη».

O τουρκικός Τύπος για τη νίκη του Ολυμπιακού

Με εκτενή ρεπορτάζ του, ο τουρκικός Τύπος αναφέρεται στη νίκη του Ολυμπιακού στο Final- 4 της Κωνσταντινούπολης.

Η ηλεκτρονική έκδοση της Hürriyet γράφει στην πρώτη της σελίδα: «Ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία στην Πόλη», ενώ η Milliyet στο πρώτο της θέμα γράφει: «Έβαλαν την υπογραφή τους στο θαύμα».

Η ηλεκτρονική έκδοση της Sabah έχει ως πρωτοσέλιδό της: «Ως εκ θαύματος πρωταθλητές» και η Haber Turk γράφει: «Ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία».

Οι τίτλοι

8 – Ρεάλ Μαδρίτης, Ισπανία (1964, 1965, 1967, 1968, 1974, 1978, 1980, 1995)

6 – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ, Ελλάδα (1996, 2000, 2002, 2007, 2009, 2011)
– ΤΣΣΚΑ Μόσχας, EΣΣΔ/Ρωσία (1961, 1963, 1969, 1971, 2006, 2008)

5 – Βαρέζε, Ιταλία (1970, 1972, 1973, 1975, 1976)
– Μακάμπι Τελ Αβίβ, Ισραήλ (1977, 1981, 2001 – Σουπρολίγκα, 2004, 2005)

3 – Ρίγα, ΕΣΣΔ (1958, 1959, 1960)
– Ολίμπια Μιλάνο, Ιταλία (1966, 1987, 1988)
– Σπλιτ, Γιουγκοσλαβία (1989, 1990, 1991)

2 – Μπαρτσελόνα, Ισπανία (2003, 2010)
– Τσιμπόνα, Γιουγκοσλαβία (1985, 1986)
– Βίρτους Μπολόνια, Ιταλία (1998, 2001)
– Καντού, Ιταλία (1982, 1983)
– ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, Ελλάδα (1997, 2012)

1 – Παρτιζάν, Γιουγκοσλαβία (1992)
– Μπανταλόνα, Ισπανία (1994)
– Βίρτους Ρόμα, Ιταλία (1984)
– Ζαλγκίρις, Λιθουανία (1999)
– Μπόσνα Σαράγεβο, Γιουγκοσλαβία (1979)
– Ντιναμό Τιφλίδας, ΕΣΣΔ (1962)
– Λιμόζ, Γαλλία (1993)

Επιμέλεια: Ανδρέας Αθανασούλης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης