Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Εικονολήπτης: Παναγιώτης Σαγκούρης

Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017, σε αυλή κατοικίας επί της οδού Σπύρου Λούη στην περιοχή του Δήμου Μαραθώνα, δηλητηριάστηκε η Diamond (Ντάιαμοντ), ένα μαύρο Labrador Rertriever ηλικίας 4,5 ετών. Η Diamond ήταν πιστοποιημένος σκύλος-οδηγός της Σχολής «Λάρα» και είχε χορηγηθεί στον Παναγιώτη Κόλια. Όπως διαπιστώθηκε κατά την νεκροψία, ο θάνατος αποδίδεται στην κατάποση μεγάλης δόσης τοξικής ουσίας, η σύσταση της οποίας αναμένεται να εξακριβωθεί στις επόμενες ημέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To zougla.gr, με αφορμή αυτό το βάρβαρο περιστατικό, αναδεικνύει τον ρόλο των σκύλων-οδηγών τυφλών, καθώς και των ανθρώπων πίσω από αυτούς​

Κοινώς, κάποιος συμπολίτης μας θεώρησε ότι η ύπαρξη αυτού του σκύλου «ενοχλεί» και έκρινε σκόπιμο να τον δολοφονήσει, προκαλώντας ανείπωτη θλίψη αλλά και ραγδαία υποβάθμιση στην ποιότητα της ζωής του κατόχου του.
To zougla.gr, με αφορμή αυτό το βάρβαρο περιστατικό, αναδεικνύει τον ρόλο των σκύλων-οδηγών τυφλών, καθώς και των ανθρώπων πίσω από αυτούς, που διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην ομαλή -το κατά δύναμιν- λειτουργικότητα ανθρώπων που έχουν απολέσει ένα από τα μεγαλύτερα αγαθά που έχει προσφέρει η ανθρώπινη φύση… 

Η Σχολή Σκύλων-Οδηγών Τυφλών «Λάρα» λειτουργεί από το 2008 με σκοπό τη δωρεάν παροχή σκύλων-οδηγών. Η Ιωάννα Γκέρτσου,  ιδρύτρια της σχολής, περιγράφει τη δύσκολη και μακρόχρονη διαδικασία προκειμένου να «δημιουργηθεί» και τελικά να διατεθεί σ’ έναν πολίτη που έχει ανάγκη ένας τέτοιος σκύλος. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρόκειται για… ολόκληρη επιστήμη. Γίνεται συν-εκπαίδευση του ανθρώπου με τον σκύλο οδηγό -κι αυτό είναι και το δυσκολότερο κομμάτι» εξηγεί, περιγράφοντας την τεράστια αξία που έχουν αυτά τα τετράποδα για τους ιδιοκτήτες τους.


«Με την κατοχή αυτών των σκυλιών, για τους χειριστές με προβλήματα μερικής ή ολικής όρασης, αλλάζει όλος ο τρόπος που αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους» αναφέρει η Ιωάννα Γκέρτσου

«Με την κατοχή αυτών των σκυλιών, για τους χειριστές με προβλήματα μερικής ή ολικής όρασης, αλλάζει όλος ο τρόπος που αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους. Βασίζονται στις αισθήσεις και στις καθοδηγήσεις του σκύλου, καθώς και στην επικοινωνία τους με αυτόν, ώστε να φτιάχνουν “χάρτες” στο μυαλό τους και να μπορούν να προσανατολιστούν.

»Ο άνθρωπος αυτός “βλέπει” μέχρι εκεί που βλέπει το μπαστούνι του. Με τον σκύλο, είναι σαν να έχει ένα ζευγάρι μάτια κι ένα μυαλό, προσαρμοσμένα στις ανάγκες του. Διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην κίνησή του στην πόλη, ενώ το τετράποδο πρέπει να επεξεργάζεται δεκάδες ερεθίσματα ταυτόχρονα και παράλληλα να μην επηρεάζεται από αυτά και να παραμένει απερίσπαστο. Πρόκειται για την υψηλότερη υπηρεσία που μπορεί να δοθεί σε άνθρωπο με απώλεια όρασης. Η απώλεια ενός τέτοιου σκύλου, συνεπάγεται για τον χειριστή του τεράστια υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής του» συμπληρώνει συγκινημένη. 

Η Ιωάννα Γκέρτσου, σχετικά με τη δολοφονία της «Diamond», μας υπενθυμίζει την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας με αρ. πρωτ. Υ1γ/Γ.Π 90421/15-10-2014: «Οι αναφερόμενες κατηγορίες ζώων (σκύλοι-οδηγοί, σκύλοι-βοηθοί και σκύλοι-θεραπείας), θεωρούνται ως ισότιμοι με τους πολίτες που εξυπηρετούν και για αυτόν τον σκοπό προστατεύονται από τις διατάξεις της Πολιτείας».

Τον λόγο πήρε ο Παναγιώτης Κόλιας, που ακόμα δεν έχει συνέλθει από την απώλεια, εξηγώντας τη σημασία και τον ρόλο του πιστού του φίλου, που κάποιος ασυνείδητος συμπολίτης του έκρινε ότι «ενοχλεί» και δεν δίστασε να τον δολοφονήσει.  Εδώ και σχεδόν 3 χρόνια, η «Diamond» είχε γίνει προέκτασή του, αλλάζοντας ριζικά -και προς το καλύτερο- τη ζωή του, προσφέροντάς του αυτονομία, ταχύτατη και ασφαλή μετακίνηση στην πόλη, καθώς τον θεωρούσε ως τα «μάτια» του.


  
​«Δεν μπορώ να αντιληφθώ ποιος και γιατί διέπραξε αυτόν τον φόνο» ανέφερε ο χειριστής της «Diamond» Παναγιώτης Κόλιας

Περιγράφοντας τη διαδικασία της πολύμηνης συν-εκπαίδευσης και το «δέσιμο» που προέκυψε μεταξύ τους, καταλήγει στο χρονικό ενός εγκλήματος που του άλλαξε τη ζωή…
«Ήταν ένα σοκ, το σκυλί ξαφνικά έβγαζε αφρούς από το στόμα και είχε σπασμούς. Πριν προλάβουμε να φθάσουμε στην κλινική, είχε εκπνεύσει.  Ακόμα προσπαθώ να συνέλθω, δεν έχω καταφέρει καν να συνειδητοποιήσω την απώλεια. Και δεν μπορώ να αντιληφθώ ποιος και γιατί διέπραξε αυτόν τον φόνο». 

Χρονοβόρα διαδικασία που αξίζει τον κόπο

​Η χρηματική αξία ενός σκύλου-οδηγού που έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του, κυμαίνεται μεταξύ 20 και 40 χιλιάδων ευρώ
Ο Αλέξανδρος Παράσχης, επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων-οδηγών τυφλών, επέδειξε στον φακό του zougla.gr τα βασικά στοιχεία της εκπαίδευσης των ειδικών σκύλων, οι οποίοι πρέπει να είναι όχι μόνο συγκεκριμένης ράτσας, αλλά και να προέρχονται από ειδικά εκτροφεία, ώστε να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν στην αύξηση των πιθανοτήτων που θα επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η διαδικασία αυτή υπερβαίνει τον έναν χρόνο.

Όσο για τη χρηματική αξία ενός τέτοιου σκύλου, που θα έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του; Αυτή κυμαίνεται μεταξύ 20 και 40 χιλιάδων ευρώ…

Δείτε το βίντεο με την εκπαίδευση σε πραγματικές συνθήκες:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης