Αποστολή: Σωτήρης Σκουλούδης
Εικονολήπτης: Νίκος Χριστοφάκης

Τα επικίνδυνα και αντεθνικά παιχνίδια της Άγκυρας εις βάρος των Ελλήνων Πομάκων, αναδεικνύονται στο οδοιπορικό του zougla.gr στα Πομακοχώρια της Ξάνθης. Διαχρονικά, και με ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία προσπαθεί να εκτουρκίσει τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς της μειονότητας, και σε συνδυασμό με την απόλυτη -στα όρια της προδοσίας- απραξία της ελληνικής πλευράς, έχει δημιουργήσει μια, κατά πολλούς, μη αναστρέψιμη κατάσταση εντός της ελληνικής επικράτειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Αποτελώντας μειονότητα μέσα στη μουσουλμανική μειονότητα, οι Πομάκοι γίνονται έρμαια των συντονισμένων πρακτικών του τουρκικού προξενείου της ΚομοτηνήςΟι Πομάκοι αποτελούν ένα αρχαίο φύλο, ανέκαθεν ελληνικό, που ζει στη Θράκη, οι οποίοι λόγω συγκυριών εξισλαμίστηκαν τον 13ο αιώνα. Αριθμεί περίπου 40.000 μέλη στο Νομό Ξάνθης, 15.000 στο Νομό Ροδόπης και 5.000 στο Νομό Έβρου, ενώ πομακικοί πληθυσμοί υπάρχουν και στη Βουλγαρία και την Τουρκία.

Αποτελώντας μειονότητα μέσα στη μουσουλμανική μειονότητα, οι Πομάκοι γίνονται έρμαια των συντονισμένων πρακτικών του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής, που δρα εντελώς ανεξέλεγκτα και χωρίς αντίδραση από τις κρατικές αρχές, με αποτέλεσμα πλέον πολλοί από αυτούς να νιώθουν «Τούρκοι», και οι υπόλοιποι να φοβούνται να δηλώσουν την ελληνική τους συνείδηση…

Το zougla.gr μίλησε με επιφανείς Πομάκους, καθώς και Θρακιώτες γνώστες της κατάστασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιμάμ Αχμέτ, Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων: «Γίνεται πολιτισμική γενοκτονία»

Ο Ιμάμ Αχμέτ είναι πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων και της μοναδικής πομάκικης εφημερίδας «Ζαγάλισα», είναι άριστος γνώστης της κατάστασης στη Θράκη, είναι δάσκαλος τα τελευταία 20 χρόνια στα μειονοτικά χωριά. Αυτό που συμβαίνει δεν διστάζει να το χαρακτηρίσει ως «πολιτισμική γενοκτονία» για τη φυλή του, βλέποντας όλο και περισσότερα μέλη της να «εκτουρκίζονται» εξαιτίας των πρακτικών του τουρκικού προξενείου και της αδράνειας του ελληνικού κράτους. «Ο σκοπός της Τουρκίας είναι να αλλοιώσει τη βούληση και τον προσανατολισμό των Πομάκων και να αλλάξει τις δημογραφικές ισορροπίες», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

«Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έχει εντείνει πολύ τις προσπάθειές της να προβάλλει τους Πομάκους και όλους τους μουσουλμάνους της Θράκης ως “Τούρκους”. Με πληρωμένους δασκάλους και ιερείς τα τεμένη συστηματικά επανδρώνονται από ανθρώπους της Τουρκίας. Όλα διοικούνται από τον ψευτομουφτή, ενώ ο νόμιμος, ο διορισμένος από την Ελλάδα, διατηρεί μόνο έναν τυπικό ρόλο. Όλα αυτά εμένα ως Έλληνα Πομάκο με προσβάλλουν», εξηγεί.

​«Μετά τα γεγονότα με το πραξικόπημα εκδιώχθηκε ο μουφτής ως Γκιουλενιστής! Δηλαδή μια ξένη χώρα επιβάλλει κυρώσεις στην Ελλάδα! Και η Ελλάδα βέβαια μένει άπραγη»Σύμφωνα με τον Ιμάμ Αχμέτ, οι πολιτικές εξελίξεις στη γείτονα επηρεάζουν άμεσα και τις εξελίξεις στη Θράκη! Το αποτυχημένο πραξικόπημα ανατροπής του Ερντογάν και οι κυρώσεις που επιβάλλει ως αντίποινα, οδήγησαν και σε… νέα πρόσωπα σε ελληνικό έδαφος: «Μετά τα γεγονότα με το πραξικόπημα εκδιώχθηκε ο μουφτής ως Γκιουλενιστής!

 Δηλαδή μια ξένη χώρα επιβάλλει κυρώσεις στην Ελλάδα! Και η Ελλάδα βέβαια μένει άπραγη. Ακόμη 17 άτομα που εργάζονταν στα τζαμιά απολύθηκαν με την ίδια κατηγορία. Τα τζαμιά όμως δεν είναι ούτε του Γκιουλέν ούτε του Ερντογάν, είναι των μουσουλμάνων της Ελλάδας», επισημαίνει.

Τι κάνει η χώρα μας για όλα αυτά; «Έχουμε διευθυντή του υπουργείου εξωτερικών εδώ, που είναι εκτός τόπου και χρόνου και καλείται να αντιμετωπίσει τον τούρκο πρόξενο, ο οποίος γυρνάει συνεχώς από τζαμί σε τζαμί. Ο δικός μας αμφιβάλλω αν έχει πάει ποτέ σε ένα πομάκικο χωριό. Δεν φταίει όμως αυτός. Απαιτείται πολιτική βούληση για να αλλάξουν τα πράγματα εδώ και θα πρέπει να το θελήσουν επιτέλους κι αυτοί που μας κυβερνάνε.

​Η κατάσταση ακόμα είναι αναστρέψιμη, αλλά μόνο με δραστική παρέμβαση της Πολιτείας, ώστε να σταματήσει ο εκτουρκισμός των Πομάκων»Η κατάσταση ακόμα είναι αναστρέψιμη, αλλά μόνο με δραστική παρέμβαση της Πολιτείας, ώστε να σταματήσει ο εκτουρκισμός των Πομάκων. Τόσους αιώνες, οι Πομάκοι δεν γίναμε Τούρκοι, και θα γίνουμε τώρα εξαιτίας αυτών που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια. Το ελληνικό κράτος γνωρίζει τι γίνεται, αλλά τα ανέχεται. Αν χαθούν οι Πομάκοι, θα έχει χαθεί ένα μεγάλο λουλούδι από τον κήπο της Ελλάδας»…

Βαγγέλης Δωρόπουλος, δάσκαλος σε μειονοτικά χωριά: «Θαμπώνουν πλέον τα ιδιαίτερα γνωρίσματα της πομακικής φυλής» 

Ο Βαγγέλης Δωρόπουλος είναι δάσκαλος στα σχολεία της μειονότητας και ζει εκ των έσω «τη μετάλλαξη που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στην κοινωνία, με την αστικοποίηση αυτού του αμιγώς αγροτικού πληθυσμού. Ταυτόχρονα όμως, αλλάζουν και ιδεολογικό προσανατολισμό. Κι αυτό καθώς οι ιμάμηδες προωθούν την ιδέα του τουρκισμού με όποιον τρόπο μπορούν και τα καταφέρνουν», θεωρεί, χαρακτηρίζοντας τους Πομάκους ως «φιλόπονους, φιλήσυχους, εργατικούς, τίμιους, που κρατούν τον λόγο τους».

«Το κυρίαρχο στοιχείο μιας φυλής είναι η γλώσσα, και η πομακική δυστυχώς χάνεται και οδεύει προς τον εκτουρισμό. Τα ιδιαίτερα στοιχεία τους και τα χαρακτηριστικά του λαού τους στις μέρες μας «θαμπώνουν» και ο λαός εκτουρκίζεται ανεπιστρεπτί», συνεχίζει, ζώντας τα πράγματα και μέσα από τις σχολικές αίθουσες.

​«Πολλοί Πομάκοι φοβούνται να μιλήσουν και να εκφραστούν, αφού δεν έχουν καμία υποστήριξη από κανέναν. Πολλοί μέσα τους ξέρουν ποιοι είναι και από που έρχονται, αλλά δεν εκδηλώνονται ούτε στα παιδιά τους»Ο Βαγγέλης Δωρόπουλος παρατηρεί επίσης το κλίμα τρομοκρατίας στα πομακικά χωριά να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη: «Πολλοί Πομάκοι φοβούνται να μιλήσουν και να εκφραστούν, αφού δεν έχουν καμία υποστήριξη από κανέναν. Πολλοί μέσα τους ξέρουν ποιοι είναι και από που έρχονται, αλλά δεν εκδηλώνονται ούτε στα παιδιά τους, γιατί φοβούνται. Φοβούνται την απομόνωση από τους υπόλοιπους μειονοτικούς και μια σειρά λόγων τους οδηγούν στη σιωπή.

Κι υπάρχει εξήγηση για αυτή την κατάσταση. Αυτό που βιώνουν οι Πομάκοι είναι να αποτελούν μια μειονότητα μέσα στη μειονότητα. Κι όταν συμβαίνει αυτό, και ζεις καταστάσεις υποβιβασμού και από την πλειονότητα και από την κυρίαρχη μειονότητα, τότε κοιτάς να ταυτιστείς με κάτι που θεωρείς συγγενικότερο ή πλησιέστερο. Κοινός παρονομαστής είναι το Ισλάμ… Φυσικά συμβάλλει σε αυτό η παντελής απουσία της ελληνικής πολιτείας»…

Όσο για το μέλλον; «Υπάρχουν ακόμα κάποια πομακικά χωριά που “κρατάνε” και ακριβώς εκεί εστιάζει το προξενείο τώρα την προπαγάνδα του»…

Κεμάλ Φαρζλί, Κέντρο Πομακικών Ερευνών: «Τεράστια η προπαγάνδα του τουρκικού προξενείου – το 50% των Πομάκων έχει εκτουρκιστεί»

Ο Κεμάλ Φαρζλί είναι αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Πομάκων και Πρόεδρος στο Κέντρο Πομακικών Ερευνών. Μιλώντας έξω από τα δόντια στο φακό του zougla.gr, αναφέρει:

​«Μπερδεύουν επίτηδες τον κόσμο συγχέοντας τη θρησκεία με την εθνικότητα»«Το τούρκικο προξενείο είναι μεγάλη πληγή. Υπάρχουν πράκτορες της Άγκυρας που απειλούν τους Πομάκους, δεν μας αφήνουν καν να δηλώνουμε τη φυλή μας. Το ίδιο και ο ψευτομουφτής. Μπερδεύουν επίτηδες τον κόσμο συγχέοντας τη θρησκεία με την εθνικότητα. Η προπαγάνδα του προξενείου έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα: Τουλάχιστον το 50% των Πομάκων έχουν εκτουρκιστεί, κι αυτό λόγω της απουσίας του ελληνικού κράτους», σημειώνει, απευθύνοντας δραματική έκκληση:

«Από το ελληνικό κράτος ζητάμε να παρέμβει άμεσα και να θέσει σε απραξία το τούρκικο προξενείο. Δεν έχουμε καμία υποστήριξη από αυτό. Φανταστείτε κατάφεραν να διακόψουν τη μετάδοση ειδήσεων σε τοπικό κανάλι στην πομάκικη γλώσσα και την έκαναν στα τούρκικα. Γιατί έχουν ειδήσεις τώρα στην ΕΡΤ στα αραβικά, λόγω των μεταναστών και των προσφύγων, αλλά όχι στα πομάκικα, που αφορά όλους εμάς», αναρωτιέται…

Νίκος Γκότσης, Αντιδήμαρχος Φερών: «Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου, το τουρκικό προξενείο θα είχε κλείσει»

Ο Αντιδήμαρχος Φερών Νίκος Γκότσης αναφέρθηκε στον φακό του zougla.gr στη μακραίωνη ιστορία της πομακικής φυλής στη Θράκη και επιβεβαίωσε τον ιδιαίτερα δραστήριο και αντεθνικό ρόλο του τουρκικού προξενείου.

«​Το δικό μας κράτος κάνει το αμίμητο: μαθαίνει σε μια εθνότητά της μια γλώσσα χώρας που δεν έχει καμία σχέση μαζί της, αντί να τους μαθαίνει τη δική τους, τα πομάκικα»«Η Ελληνική Πολιτεία έχασε το παιχνίδι, έχει γίνει τεράστια ζημιά και δεν ξέρω αν το κλίμα είναι αναστρέψιμο. Άφησε ένα θρακικό ελληνικό φύλο βορά στον τουρκικό εθνικισμό. Οι παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου είναι πολλές και στοχεύουν στη δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας. Η Τουρκία κατά την προσφιλή της τακτική προσπαθεί να εκμεταλλευθεί οτιδήποτε μουσουλμανικό.

»Το δικό μας κράτος δε κάνει το αμίμητο: μαθαίνει σε μια εθνότητά της μια γλώσσα χώρας που δεν έχει καμία σχέση μαζί της, αντί να τους μαθαίνει τη δική τους, τα πομάκικα! Και εθνολογικά, εξ όψεως, να δει κάποιος έναν πομάκο, θα αντιληφθεί ότι δεν έχουν καμία σχέση με τους Τούρκους. Οι ιστορικές συγκυρίες το έφεραν να γίνουν μουσουλμάνοι», σημειώνει, καταλήγοντας:

«Εάν το προξενείο αυτό λειτουργούσε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου με αυτόν τον τρόπο, θα είχε κλείσει σε μια μέρα. Δεν ακολουθούν καν τα διπλωματικά πρωτόκολλα, δρουν σαν να είναι στη δική τους χώρα»…

Αθανάσιος Γαλάνης, Στρατηγός ε.α.: «Στην Τουρκία τους Πομάκους τους θεωρούν μειονότητα, στην Ελλάδα… Τούρκους»

Ο Στρατηγός ε.α. Αθανάσιος Γαλάνης, με μεγάλη γνώση της ιστορίας της περιοχής, ανέφερε στο zougla.gr: «Πρόκειται για έναν όμορφο, εργατικό λαό σε ένα πανέμορφο μέρος. Οι ίδιοι είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Πομάκοι υπάρχουν και στη Βουλγαρία και την Τουρκία. Στην Τουρκία τους θεωρούν ως πομακική μειονότητα, όμως εδώ προσπαθούν να τους προσεταιριστούν ως Τούρκους»! 

Εμινέ Μπουρουτζή: «Με αντικαταθλιπτικά χάπια το 100% των γυναικών μας»

Η Εμινέ Μπουρουτζή, τραγουδίστρια παραδοσιακής μουσικής, παρουσιάζει μια διαφορετική πτυχή, αυτή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εκπρόσωποι του ωραίου φύλου της πομακικής φυλής. Ερχόμενη σε σύγκρουση με άλλους Πομάκους, εκτός από τη συνεισφορά της στις τέχνες αναπτύσσει κι έντονη δράση για τα δικαιώματα των γυναικών.

​«Εις βάρος του λαού μας παίζονται πολλά πράγματα – αν υπήρχε σωστή Παιδεία, τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά»«Μορφώθηκα, αποφάσισα να βγάλω τη μαντήλα, κι άρχισα να ασχολούμαι με τα προβλήματα των γυναικών. Όταν ανακάλυψα ότι οι γυναίκες πομάκες σε ποσοστό 100% παίρνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα, έπαθα σοκ. Ήθελα να βοηθήσω», εξηγεί στο zougla.gr. «Όταν έβγαλα τη μαντήλα, ήρθαν καμιά 10αρια αυτοκίνητα συγγενείς για να με δείρουν. Το ίδιο όταν άρχισα να τραγουδάω παραδοσιακά τραγούδια – με απειλούσαν ότι θα χυθεί αίμα. Όμως δεν το έβαλα κάτω, ήθελα να βοηθήσω να αλλάξει η κατάσταση», επισημαίνει.

Η αιτία για αυτή την κατάσταση; «Όταν δεν υπάρχει γνώση, δεν υπάρχει εργασία, κι υπάρχει καταπίεση, κάπου η γυναίκα πρέπει να ξεσπάσει. Τα αντικαταθλιπτικά είναι η εύκολη λύση. Οι σύζυγοι λείπουν συνήθως, αφού για πολλούς μήνες τον χρόνο εργάζονται σε ναυπηγεία στο εξωτερικό. Εις βάρος του λαού μας παίζονται πολλά πράγματα – αν υπήρχε σωστή Παιδεία, τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά. Απαιτείται σωστή Παιδεία για να αλλάξει η κατάσταση και μόνο αυτή»…

Δείτε τη συνέντευξη:

Δείτε την Εμινέ να τραγουδάει παραδοσιακά πομακικά τραγούδια:

Δείτε φωτογραφίες από το οδοιπορικό στα Πομακοχώρια της Ξάνθης:

Εορτασμός Εθνικής Επετείου

Δείτε ακόμα:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης