Δομοκός… Μία κωμόπολη που όλοι ξέρουμε μόνο ως κόμβο, πέρασμα που ενώνει την Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πόσοι όμως γνωρίζουμε ότι ο δήμος Δομοκού είναι ιστορικός, με πλούσια πολιτιστική και λαογραφική παράδοση; Η αρχαία Θαυμακός (το κάστρο του Δομοκού), το Γυναικόκαστρο και το Στρογγυλόκαστρο είναι κάποιες μόνο από τις αποδείξεις της ιστορίας του. Επίσης ο τόπος συνδέεται με επισκέψεις σε μνημεία ή χώρους θρησκευτικής σημασίας.

 Δομοκός 1931

Στρογγυλόκαστρο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι όμως κι ένα από τα πολύ πλούσια σε έδαφος οροπέδια που έστρεψε το ενδιαφέρον των κατοίκων στη γεωργία. Τα τελευταία χρόνια πειραματίζονται σε νέες καλλιέργειες. Τα όσπρια – όπως φασόλια ή ρεβίθια – και τα μήλα φούτζι είναι κάποιες απ’ αυτές. Δυναμικά όμως εξελίσσεται και η εκμετάλλευση των αμπελιών.

Διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών, μήλα φούτζι και ρεβύθια

Ο Γιάννης Γκιρλέμης – ο μεγαλύτερος οινοποιός της περιοχής – μου είπε: «ο αμπελώνας άρχισε να δημιουργείται πριν οκτώ χρόνια στη θέση Προσήλιο, με λευκές και κόκκινες ποικιλίες. Στήνουμε τους αμπελώνες έτσι ώστε να διευκολύνουμε τον τρύγο και το οινοποιείο (επισκέψιμο) είναι δίπλα για να μην “ταλαιπωρούνται” τα σταφύλια. Μετά την ολοκλήρωση του τρύγου διαχειριζόμαστε τα κρασιά δεύτερης πίεσης και τα στέμφυλα σε απόσταξη για τσίπουρο. Η μεγάλη δική μας διαφορά είναι ότι πενήντα στρέμματα αμπελιών με επτά ποικιλίες τις μοιράζουμε δωρεάν σε ανθρώπους που έχουν το μεράκι να φτιάξουν το δικό τους κρασί… γιατί το κρασί είναι μεράκι και αποτελεί το πνευματικό μέρος ενός γεύματος!!!».

Αμπελώνες στο προσήλιο

O Γιώργος Γεωργιάδης με τον οινοποιό Γιάννη Γκιρλέμη

Οι κάτοικοι ασχολούνται επίσης με την κτηνοτροφία και φημίζονται για την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων με αγάπη και σεβασμό στην παράδοση και την ποιότητα (το πασίγνωστο «κατίκι Δομοκού», φέτα, κασέρι, γραβιέρα, κοπανιστή και πλήθος άλλων τυριών).

Κατίκι Δομοκού

Φυσικά κατά την επίσκεψή μας, την περιήγηση στα γραφικά χωριά και τις βόλτες στα μονοπάτια η όρεξη ανοίγει και οι ταβέρνες της περιοχής προσφέρουν πάντα ντόπια προϊόντα.

Δημαρχείο

Βρύση Σκαμνά του 1820

Η φιλία και η συνεργασία του πρώην δημάρχου Στέλιου Σύρου και του νυν δημάρχου Δημήτρη Τζιαχρήστα είναι δεδομένη. Ο πρώτος είπε ότι «η πολιτιστική κληρονομιά του κάθε τόπου διαμορφώνεται από γενιά σε γενιά και περιλαμβάνει πλειάδα πραγμάτων όπως τον τρόπο ζωής». Ο δεύτερος δήλωσε: «αρχίζοντας τη θητεία μας θέλουμε να δώσουμε το στίγμα της πολιτικής μας σε όλους τους τομείς. Η ανάπτυξη θα στηρίζεται στον άνθρωπο και στην ιστορία μας και θα το πετύχουμε μόνο με τη συνεργασία και την προσπάθεια όλων».

Ο υπεύθυνος πολιτιστικών κύριος Γιάννης Τράντας φροντίζει έτσι ώστε όλο το χρόνο να πραγματοποιούνται σπουδαίες εκδηλώσεις σε όλα τα χωριά του δήμου, συνδυάζοντας την ιστορία με τον πολιτισμό.

Ο υπεύθυνος πολιτιστικών Γιάννη Τράντας

Ένα καφεδάκι λοιπόν στην πλατεία του Δομοκού, η φυσική ομορφιά αλλά και τα αγνά προϊόντα που θα προμηθευτούμε φεύγοντας, κάνουν τον Δομοκό διαφορετικά επισκέψιμο…

Κλείνω με μία ακόμα δήλωση του δημάρχου Δ. Τζιαχρήστα: «έχοντας εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και στην αγαστή συνεργασία με τους συμπολίτες μας θα συνεχίσουμε και θα πετύχουμε ακόμα περισσότερα».

Οι φύλακες του Δομοκού.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

“Κανέλης Village” (27ο χμ. Λαμίας – Δομοκού, Τηλ: 22320 23377)

Eστιατόριο Kanelis Village

Το εστιατόριο του “Κανέλης Village” στο Δομοκό, αποτελεί ιδανική επιλογή για μια ευχάριστη στάση ξεκούρασης ενώ ταυτόχρονα έχετε την ευκαιρία να γευτείτε καλό φαγητό και ελαφρές γευστικές προτάσεις. Στο εστιατόριό μας διατίθενται καθημερινά ποικιλίες ζεστών φαγητών Μεσογειακής, Διεθνούς και παραδοσιακής κουζίνας, μαγειρεμένων με μεράκι και τέχνη. Όλα τα φαγητά και οι σαλάτες ετοιμάζονται με φρέσκα υλικά, αρίστης ποιότητος, πολλά από τα οποία προέρχονται από τοπικούς παραγωγούς.

«Το Πέρασμα» (Δομοκός, 2232022343)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης