Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια για τις ιδιότητες της κάνναβης, καθώς όλο και περισσότερες ιατρικές και άλλες επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για θεραπευτικό βότανο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον αντίποδα, βέβαια, υπάρχουν και αυτοί που ισχυρίζονται ότι πρόκειται για ένα φυτό που η χρήση του είναι επιβλαβής για την υγεία. Ωστόσο, οι εν λόγω εκτιμήσεις βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε υποθέσεις, υποδείξεις και παρατηρήσεις.

Και αυτό γιατί ήδη από το 1990, όπως θα ακούσετε παρακάτω να λέει ο ειδικευμένος στη Νευρολογία – Ψυχιατρική ιατρός Γιώργης Οικονομόπουλος στη συνάντηση που οργάνωσε στην ΕΣΗΕΑ η Κίνηση Νόμιμης Εφαρμογής Ιατρικής Cannabis (KINEICAN), το «Ίαμα», έγινε επανάσταση, καθώς αποδείχθηκε ότι ο ίδιος ο ανθρώπινος οργανισμός παράγει τα δικά του κανναβινοειδή, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν ακόμη και οι πιο δύσπιστοι να συνειδητοποιήσουν ότι οι ιδιότητες των ουσιών αυτών είναι τόσο ευεργετικές για τον οργανισμό όσο και τα «φυτοκανναβινοειδή», τα οποία χρησιμοποιούνται πλέον θεραπευτικά σε πολλές χώρες του κόσμου.

Στην εκδήλωση, εκτός από τον κ. Οικονομόπουλο, συμμετείχε ο γιατρός Α. Λουπασάκης, καθώς και δύο ασθενείς οι οποίοι μοιράστηκαν την εμπειρία τους από τη χρήση κάνναβης για θεραπευτικούς σκοπούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι η νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης για την αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, ακόμη και ιδιαίτερα σοβαρών, μπορεί να αποτελέσει σύγχρονη θεραπευτική επιλογή.

Όπως τόνισαν οι επιστήμονες, πλέον υπάρχουν αρκετά στοιχεία στην επιστημονική κοινότητα τα οποία αποδεικνύουν ότι η χρήση θεραπευτικής κάνναβης δεν βοηθά μόνο ως αναλγητικό, αλλά έχει μια ευρεία γκάμα θεραπευτικών δράσεων σε ολόκληρο το σώμα.

Όπως σημείωσε ο κ. Οικονομόπουλος, «η χρήση της κάνναβης βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία, έχει αντιφλεγμονώδη, αντιβιοτική, αγχολυτική και αντικαταθλιπτική δράση», προσθέτοντας ότι από το 1974 υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι η δράση της αποτελεί μια αποτελεσματική ασπίδα κατά του καρκίνου, αφού είναι σε θέση να συρρικνώνει τους όγκους που προκαλούνται από αυτόν. Άλλωστε, είναι ήδη γνωστές οι θεραπευτικές ιδιότητες των κανναβινοειδών στις παθήσεις των ματιών, όπως το γλαύκωμα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως παρουσίασε και η τοποθέτηση του γιατρού Α. Λουπασάκη, ο οποίος τόνισε ότι «ορισμένες τροφές, όπως η σοκολάτα, αλλά και βιταμίνες που περιέχονται σ’ αυτές, το περπάτημα, το μασάζ αλλά και πιέσεις σε σημεία βελονισμού μπορούν να ενεργοποιήσουν σε κάποιο βαθμό το δικά μας κανναβινοειδή».

Αναφερόμενος στην αξία των κανναβιδοειδών, επισήμανε ότι «μας βοηθούν στην αυτοθεραπεία, αποτελούν το ξύπνημα του οργανισμού μας και είναι τα “άλλα” δικά μας παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη».

Μετά τις ομιλίες των γιατρών, τον λόγο πήραν οι Κωνσταντίνος Σύρος και Χρήστος Ριγανάς, δύο ασθενείς οι οποίοι μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους με το κοινό.

Ο πρώτος ανέφερε ότι ξεκίνησε να χρησιμοποιεί κάνναβη ύστερα από ατύχημα το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να χρειαστεί να κάνει 12 χειρουργεία. Όπως εξήγησε, βοηθήθηκε σημαντικά και μέσα στα τελευταία 22 χρόνια δημιούργησε οικογένεια και έχει σήμερα 4 παιδιά. «Προτίμησα αυτή τη λύση γιατί δεν είχε παρενέργειες» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο δεύτερος ασθενής, οροθετικός, υπογράμμισε ότι, παρόλο που οι γιατροί του έδιναν μόλις 10 χρόνια ζωή, εκείνος μέσω της χρήσης κάνναβης είναι ακόμα εδώ, και ζήτησε να μπορούν οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση στη θεραπευτική κάνναβη χωρίς να διώκονται. «Για 15 γραμμάρια φυλακίστηκα για 10 χρόνια. Τουλάχιστον οι δικαστές μού έδωσαν 10 χρόνια φυλακή. Οι γιατροί επειδή ήμουν οροθετικός μου έδιναν 10 χρόνια ζωής, αλλά εγώ είμαι ακόμα εδώ» τόνισε και συμπλήρωσε ότι τα τελευταία 2 χρόνια ακολουθεί παράλληλα την κλασική ιατρική θεραπεία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης