Όλοι κάποια στιγμή μπορεί να ξεχάσουμε κάτι. Όμως, με το καθημερινό στρες, την κούραση ή άλλες καταστάσεις που μας ταλαιπωρούν κάθε μέρα τα κενά της μνήμης μπορεί να αρχίσουν να γίνονται επανειλημμένα και δυσάρεστα!

Γυμνάστε τον εγκέφαλό σας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας από τους πολλούς παράγοντες που ευθύνονται για τα κενά μνήμης είναι και η φθορά του εγκεφάλου μας, ο οποίος είναι ένα όργανο όπως όλα τα άλλα: δεν φθείρεται παρά μόνο αν δεν χρησιμοποιείται και δεν «τρέφεται» σωστά.
Φροντίστε, λοιπόν, να του προσφέρετε κάποια εξάσκηση:

Προσπαθείτε να συγκρατείτε συνειδητά ορισμένες πληροφορίες, όπως έναν αριθμό τηλεφώνου, τη λίστα με τα ψώνια σας κ.λπ. Αυτή είναι μια μικρή άσκηση που μπορεί όμως να εξασκεί τη μνήμη σας.

Μάθετε να συγκεντρώνεστε στη συζήτηση και φροντίστε να ανακαλείτε τακτικά τις αναμνήσεις σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αποφεύγετε να κάνετε κάθε μαθηματική πράξη με το κομπιουτεράκι σας. Προσπαθείτε να την κάνετε με το μυαλό.

Ασχοληθείτε με μια τακτική σωματική δραστηριότητα που απαιτεί συγκέντρωση, όπως μπάσκετ ή βόλεϊ, όπου θα υποχρεώνεστε να στοχεύετε σε κάτι συγκεκριμένο.

Ο χορός επίσης, που απαιτεί συντονισμό χεριών, ποδιών και κεφαλιού, ενεργοποιεί πολλές λειτουργίες του εγκεφάλου.

Άλλοι τρόποι για να κάνετε το μυαλό σας να δουλέψει είναι οι διάφορες δραστηριότητες με τα χέρια που απαιτούν φαντασία, όπως η ζωγραφική, η γλυπτική, το κέντημα ή το διάβασμα.

Πολλές φορές αρνητικές ψυχικές και συναισθηματικές καταστάσεις επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του εγκεφάλου. Ουσιαστικά οι διάφορες αυτές καταστάσεις μειώνουν ή εμποδίζουν τη συγκέντρωση, κάνοντας αδύνατη την απομνημόνευση. Στις περιπτώσεις αυτές το καλύτερο φάρμακο είναι η ανάπαυση, η προσπάθεια αποκατάστασης της συναισθηματικής ισορροπίας και οι ευχάριστες ενασχολήσεις όπως η άσκηση.

Η μνήμη επηρεάζεται ακόμη και με την έλλειψη ύπνου. Προσπαθήστε λοιπόν να κοιμάστε 7-8 ώρες καθημερινά, ώστε να βελτιώσετε την κατάσταση.

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος

Πηγή: belife.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης