ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πραγματοποιήθηκε το τακτικό 28ο Συνέδριο της ΠΝΟ στις 3-4 Δεκέμβρη 2012. Το συνέδριο έγινε με συνοπτικές διαδικασίες (5 ομιλητές) και το μόνο που απασχόλησε την ηγεσία και την πλειοψηφία της ΠΝΟ ήταν η επανεκλογή του υπερήλικα Γ.Γ Γ. Χαλά ο οποίος με οριακή πλειοψηφία επανεξελέγει Γραμματέας της ΠΝΟ.

Το Συνέδριο συνοδεύτηκε για άλλη μια φορά από τον αντιδημοκρατικό αποκλεισμό δεκάδων αντιπροσώπων, μεταξύ των οποίων και 4 της ΠΕΝΕΝ, στο όνομα της εφαρμογής ενός αντιδραστικού και αναχρονιστικού καταστατικού που είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των εφοπλιστών και των συνδικαλιστικών δυνάμεων που τους υπηρετούν.

Η πρόσφατη πρωτοβουλία της ΠΕΝΕΝ εν όψει του Συνεδρίου (για την υπόδειξη κοινού υποψηφίου όλων των δυνάμεων που αντιτάσσονται στο σαθρό και αντιδημοκρατικό οικοδόμημα της ΠΝΟ αλλά ταυτόχρονα έχουν μια άλλη γραμμή πλεύσης στα προβλήματα των Ναυτεργατών και την ανάγκη να αντιμετωπισθεί η εφοπλιστική ασυδοσία) συνάντησε την αποδοχή της μεγάλης πλειοψηφίας των Ναυτεργατών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παρέμβαση αυτή του ιστορικού μας Σωματείου τάραξε τα λιμνάζοντα νερά στο κατεστημένο της ΠΝΟ. Παράλληλα έδωσε σαφή απάντηση ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο στις σημερινές δύσκολες και κρίσιμες συνθήκες μπορεί να υπάρξει μια ισχυρή εναλλακτική λύση που θα δίνει τέλος στην διαιώνιση της αντιδημοκρατικής κατάστασης στην ΠΝΟ και στο ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Θεωρούμε δεδομένο ότι οι πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που υπηρετούν το εφοπλιστικό κεφάλαιο, την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του, θα έκαναν ότι μπορούσαν προκειμένου να υπονομεύσουν και στην πράξη να ακυρώσουν την πρωτοβουλία της ΠΕΝΕΝ για την υπόδειξη υποψηφίου κοινής αποδοχής από τα Σωματεία ΠΕΝΕΝ – ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΜΑΓΕΝ αλλά και άλλων δυνάμεων που δεν επιθυμούν την εκλογή του σημερινού αποτυχημένου – κατά γενική ομολογία – Γ.Γ της ΠΝΟ ο οποίος έχει, μαζί με την ομάδα που τον στηρίζει, οδηγήσει σε δραματική όξυνση τα προβλήματα τόσο των εν ενεργεία όσο και των συνταξιούχων Ναυτεργατών.

Τόσο στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΝΟ όσο και στο Συνέδριο αποκαλύφθηκε περίτρανα για άλλη μια φορά ο ύπουλος διασπαστικός και υπονομευτικός ρόλος των δυνάμεων που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ – μονοπαραταξιακές διοικήσεις ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ κ.λπ – οι οποίες με ανακοίνωσή τους στον κομματικό τους τύπο (βλέπε Ριζοσπάστης 1/12/2012) απέρριψαν την πρόταση της ΠΕΝΕΝ χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία τον αστείο ισχυρισμό ότι η πρότασή μας για Γραμματέα κοινής αποδοχής νομιμοποιεί το σημερινό καταστατικό!!!

Πρόκειται βέβαια για ασύστολο ψεύδος και υποκρισία του χειρίστου βαθμού αφού: Α) οι ίδιοι αποδέχθηκαν να παραστούν και να νομιμοποιήσουν το Συνέδριο στο οποίο εφαρμόσθηκε ο περιορισμός του 1/10, Β) Συμμετείχαν κανονικά σε όλη την διάρκεια του Συνεδρίου αποδεχόμενοι πλήρως τον αποκλεισμό των 30 και πλέον αντιπροσώπων, Γ) Στο παρελθόν, το 1994, είχαν συμμετάσχει κανονικά με δικό τους υποψήφιο (πρώην Πρόεδρος ΠΕΜΕΝ) στις εκλογές για την ανάδειξη Γ.Γ της ΠΝΟ(!!!), ταυτόχρονα Δ) δεν κράτησαν τα στοιχειώδη προσχήματα αφού και νομικά δεν έχουν προβεί σε καμιά ενέργεια που να υποδηλώνει την αμφισβήτησή τους στην εγκυρότητα του Συνεδρίου.

Με βάση τα παραπάνω αδιάσειστα γεγονότα – με την επιλογή τους να αντιστρατευθούν σε μια υποψηφιότητα κοινής αποδοχής – έδωσαν τα διαπιστευτήριά τους στα κόμματα της πλουτοκρατίας, στο εφοπλιστικό κεφάλαιο και τους συνδικαλιστικούς τους εκπροσώπους ότι δεν προτίθενται να θέσουν την παραμικρή αμφισβήτηση στο σαθρό και αντιδημοκρατικό καθεστώς στην ΠΝΟ.

Η έπαρση, η αλαζονεία και η βρώμικη επίθεση εναντίον της ΠΕΝΕΝ από τα στελέχη του κομματικού συνδικαλισμού (ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ), το εμετικό, ανήθικο και συκοφαντικό ξέσπασμα εναντίον του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ με την αναπαραγωγή γνωστών αθλιοτήτων δείχνει ότι οι δυνάμεις αυτές δεν πείθουν πλέον όχι τους Ναυτεργάτες, όχι τα μέλη των Σωματείων τους, αλλά ούτε και αυτούς που βρίσκονται στον κομματικό και παραταξιακό τους χώρο.

Αποδεικνύεται αυτό που επανειλημμένα έχει καταγγείλει η ΠΕΝΕΝ: Γιατί το εφοπλιστικό κεφάλαιο, τα κόμματα που το στηρίζουν και οι συνδικαλιστικές δυνάμεις και παρατάξεις τους, έχουν «εγκαταλείψει» στα χέρια των «ταξικών συνδικαλιστών» τα Σωματεία ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ.

Εκτός εάν οι ίδιοι πιστεύουν ότι στα Σωματεία τους τα μέλη τους ανήκουν όλα στο ΠΑΜΕ, αφήνουμε στην άκρη αυτή την στιγμή τις μαϊμουδένιες εκλογικές τους διαδικασίες για τις οποίες θα μιλήσουμε με την πρώτη ευκαιρία.

Σημειώνουμε ότι στην ΠΕΜΕΝ έχει να εμφανισθεί αντιπολιτευτικός συνδυασμός πάνω από 12 χρόνια και στον ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ 30 χρόνια. Αυτά είναι άραγε άσχετα με την άθλια θέση που τηρούν τα τελευταία χρόνια στην ΠΝΟ και είναι άραγε μόνο αυτά…. Μήπως άραγε είναι τυχαίο ότι χαρακτηρίζουν τυχοδιωκτική την θέση της ΠΕΝΕΝ ότι επιβάλλεται η οργάνωση αγώνων διαρκείας με διάφορες μορφές πάλης, συγκεντρώσεις, καταλήψεις, απεργίες προκειμένου να εμποδίσουμε και να αντισταθούμε στην επίθεση κυβέρνησης, κι εφοπλιστών ενάντια στα Ναυτεργατικά δικαιώματα των εν ενεργεία και συνταξιούχων Ναυτεργατών.

Εμείς δεν θα μπούμε στον πειρασμό να αναπαράγουμε ότι λέγεται και ακούγεται στο παρασκήνιο…. Αλλά εάν θέλουν η αντιπαράθεση να γίνει σε προσωπικό επίπεδο θα πούμε και θα γράψουμε πολλά.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ διερμηνεύοντας την αγωνιστική θέληση του κλάδου και όλης της Ναυτεργασίας δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στην ασκούμενη κυβερνητική ναυτιλιακή πολιτική, ενάντια στα μνημόνια και την γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική που συσσωρεύει νέα δεινά για τον λαό και τους εργαζομένους.

Θα έχουμε ανοικτό το μέτωπο και την δράση μας για τον εκδημοκρατισμό της ΠΝΟ και των Ναυτεργατικών σωματείων, για τον ριζικό εκσυγχρονισμό της ναυτικής νομοθεσίας.

Θα παλέψουμε για μια ναυτιλιακή πολιτική που θα έχει στο κέντρο της προσοχής της τα προβλήματα των Ναυτεργατών και των εργαζομένων στην Ναυτιλία και την ανάγκη να δοθούν λύσεις στα δίκαια αιτήματα όλου του Ναυτεργατικού κόσμου.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης