Σε κάθειρξη 150 ετών καταδικάστηκε ο πρώην στρατιωτικός διοικητής της Γουατεμάλας, Φελίπε Κουζανέρο, ως ένοχος για τις μυστηριώδεις εξαφανίσεις πολιτών, κατά τη διάρκεια του 36χρονου πολύνεκρου εμφυλίου πολέμου, ανάμεσα στην αριστερά και τον κυβερνητικό στρατό.
Είναι η πρώτη φορά που τιμωρείται κάποιος από τη Δικαιοσύνη της λατινοαμερικανικής χώρας για τις εκατοντάδες δολοφονίες και εξαφανίσεις πολιτών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του 36χρονου εμφυλίου πολέμου, αλλά και για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Υπολογίζεται ότι περίπου 250.000 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους φτωχοί Μάγιας, σκοτώθηκαν, ενώ 45.000 από αυτούς πιστεύεται ότι δολοφονήθηκαν.
Ο 60χρονος Κουζανέρο, ήταν στρατιωτικός διοικητής στην περιοχή, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, και η καταδίκη του αφορά στην εξαφάνιση έξι χωρικών, στο διάστημα μεταξύ του 1982-1984.

