Η απερχόμενη πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε κερδίζει τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στη χώρα, σύμφωνα με τα πρώτα, μερικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από την εθνική εκλογική επιτροπή.

Με καταμετρημένο σχεδόν το 50% των ψήφων, η Γκριμπαουσκάιτε προηγείται με 55,59%, ενώ ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαντας Μπάλτσιτις συγκεντρώνει 42,53%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «σιδηρά κυρία της Βαλτικής» και πρώην επίτροπος Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικέντρωσε την προεκλογική εκστρατεία της σε θέματα εθνικής ασφάλειας καθώς εντείνονταν οι ανησυχίες για τις ενέργειες στις οποίες θα μπορούσε να προβεί η Ρωσία μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας, τον Μάρτιο.

Μάλιστα, η Γκριμπαουσκάιτε, η οποία έχει και μαύρη ζώνη στο καράτε, δεν δίστασε να δηλώσει «έτοιμη» να πάρει τα όπλα για να υπερασπιστεί τη χώρα, «εάν το απαιτεί η εθνική ασφάλεια».

Ο Μπάλτσιτις, ο κυριότερος αντίπαλός της στις εκλογές αυτές, προτίμησε από τη μεριά του να κρατήσει πιο επιφυλακτική στάση απέναντι στη Ρωσία και να επικεντρωθεί σε κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα. Άσκησε επίσης κριτική στην Γκριμπαουσκάιτε, διότι η τελευταία υποστήριξε τα οδυνηρά μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν όταν η οικονομική κρίση έπληξε τη Λιθουανία, το 2009.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γκριμπαουσκάιτε, η οποία δηλώνει ανεξάρτητη, είχε στις εκλογές αυτές την υποστήριξη των κυριότερων δεξιών κομμάτων, των συντηρητικών και των φιλελεύθερων, τα οποία βρέθηκαν στην αντιπολίτευση μετά τη νίκη των Σοσιαλδημοκρατών στις βουλευτικές εκλογές του 2012.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης