«Έγκαιρη» χαρακτήρισε τη νέα πρωτοβουλία του μεσολαβητή για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, Matthew Nimitz, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Antonio Milošoski, επισημαίνοντας ότι μπορεί να δώσει νέα ώθηση στο σχετικό διάλογο.

Ο κ. Nimitz έχει προσκαλέσει στη Νέα Υόρκη τους εκπροσώπους των δύο χωρών, την εβδομάδα 16-23 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Milošoski, η πλευρά των Σκοπίων δηλώνει έτοιμη να αποτελέσει μέρος αυτής της διαδικασίας ώστε «να συνεχίσουμε να αναζητούμε όλους τους πιθανούς τρόπους, μέσω των οποίων θα μπορέσουμε να προσεγγίσουμε τις θέσεις μας ή ενδεχομένως να επιτύχουμε πρόοδο στη διαπραγμάτευση που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

Μιλώντας για την «κόκκινη γραμμή» της ΠΓΔΜ, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας ανέφερε ότι «η θέση στη διαπραγμάτευση θα είναι τέτοια που θα επιτρέψει να δοθεί ώθηση για να μπορέσουμε να προωθήσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών, σεβόμενοι το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και στο πνεύμα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας».

Άφησε, παράλληλα, ανοιχτό το ενδεχόμενο μη εύρεσης λύσης μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, χαρακτηρίζοντας «σύνθετη» την όλη διαδικασία και τονίζοντας «ότι χρειάζεται και οι δύο πλευρές να επιδείξουν καλή διάθεση για να μπορέσει η όλη διαδικασία να κινηθεί εμπρός».

Ο κ. Milošoski, τέλος, σχολιάζοντας τη δήλωση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, για τη «μακεδονική» γλώσσα, είπε ότι κάθε λαός έχει δικαίωμα στη δική του εθνική ταυτότητα και αυτοπροσδιορισμό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης