Ανοδικά κινούνταν οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές σήμερα, μετά τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο που κατέγραψε το χρηματιστήριο της Ιαπωνίας τα τελευταία επτά χρόνια, προσφέροντας στήριξη στο δολάριο και στις τιμές πετρελαίου, καθώς η προοπτική παροχής περισσότερων κινήτρων από την Κίνα καθησύχασε τους επενδυτές.

Σε ανοδική τροχιά κινούνταν οι μετοχές στην Ευρώπη, με τον δείκτη FTSEurofirst 300 να καταγράφει κέρδη άνω του 2%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα κέρδη των χρηματιστηριακών αγορών τροφοδοτήθηκαν από το χθεσινό ράλι στην Κίνα, όταν τα ασθενέστερα των αναμενόμενων στοιχεία για τις εμπορικές συναλλαγές της χώρας τον Αύγουστο ενίσχυσαν τις εκτιμήσεις των επενδυτών ότι το Πεκίνο θα κινηθεί προς την τόνωση της επιβραδυμένης ανάπτυξης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Το κινεζικό Υπουργείο Οικονομικών είπε σήμερα ότι θα ενδυναμώσει τη δημοσιονομική πολιτική, θα αυξήσει τις δαπάνες για υποδομές και θα επισπεύσει τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις, προσφέροντας στήριξη στις κινεζικές μετοχές για δεύτερη ημέρα. Ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με άνοδο 2,3% και ο δείκτης CSI 300 με κέρδη 1,96%, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε κατά 4,5%.

Ο Άνγκους Γκλάσκι, διευθύνων σύμβουλος της White Funds Management στο Σίδνεϊ, περιέγραψε το σημερινό ράλι των μετοχών ως μια «κερδοσκοπική ανάκαμψη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η αγορά θα παραμείνει επιρρεπής στην επιστροφή ενός αρνητικού κλίματος, έως ότου δούμε σημάδια κάποιας βελτίωσης στις πραγματικές αιτίες της αδυναμίας που είναι κυρίως ανησυχίες για την κινεζική ανάπτυξη» σχολίασε ο Γκλάσκι.

Οι ενδείξεις από τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε ότι η Ιαπωνία θα μειώσει την εταιρική φορολογία οδήγησαν τον δείκτη Nikkei 225 σε κέρδη 7,7%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον Οκτώβριο του 2008.

Ενισχυμένο ήταν και το δολάριο έναντι του γιεν και του ευρώ. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρούσε κατά 0,2% στα 1,1182 δολάρια, ενώ το γιεν κατέγραφε πτώση 0,7% στα 120,66 ανά δολάριο.

Ανοδικά κινούνταν οι τιμές του αργού, με το πετρέλαιο μπρεντ να ενισχύεται κατά 20 σεντς στα 49,72 δολάρια το βαρέλι.

«Η σταθεροποίηση στις κινεζικές χρηματιστηριακές αγορές έχει…. παίξει σημαντικό ρόλο» ανέφεραν αναλυτές της ABN Amro.

Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων ενισχύονταν κατά 3 μονάδες βάσης στο 0,71%, ενώ οι αποδόσεις των αντίστοιχων αμερικανικών τίτλων κατέγραφαν άνοδο επίσης κατά 3 μονάδες βάσης, στο 2,22%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης