Ρεπορτάζ: Κώστας Μιλόβας

Ένα διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα συντελείται εδώ και χρόνια στην περιοχή Βλύχα της παραλίας Ελευσίνας, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να ερίζουν κάθε φορά που κάτοικοι και φορείς της πόλης ζητούν την παρέμβασή τους ώστε να σταματήσει η περιβαλλοντική καταστροφή από τις υφιστάμενες δραστηριότητες.

Οι αρμόδιοι, όπως αποδεικνύεται, μένουν στις τυπικές διαδικασίες και αντί του δημοσίου συμφέροντος υπηρετούν το ιδιοτελές των επιχειρηματιών. Πλέον κάτοικοι και φορείς ζητούν την άμεση επέμβαση του εισαγγελέα προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος όλες οι σχετικές συμβάσεις και αποφάσεις για την παραχώρηση έξι στρεμμάτων σε εταιρεία, μιας και οι ενέργειες του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας ΑΕ εγείρουν πολλά ερωτηματικά ως προς τη διαφάνεια των διαδικασιών.

Παρά λοιπόν τις κινητοποιήσεις κατοίκων της Ελευσίνας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΕ παραχώρησε 6 στρέμματα της χερσαίας ζώνης του λιμένα για την επαναλειτουργία του διαλυτηρίου του «Σάββα» στη Βλύχα! Μάλιστα το ναυπηγείο-διαλυτήριο τελεί πλέον υπό τη διεύθυνση της εταιρείας «Ποσειδών», η οποία ανέλαβε να προκαταβάλει μέρος του χρέους της εταιρείας «Αφοί Σάββα ΕΠΕ» προς τον ΟΛΕ και να ρυθμίσει το υπόλοιπο χρέος σε 45 μηνιαίες δόσεις.

Το zougla.gr, στο πλαίσιο της διενεργούμενης δημοσιογραφικής έρευνας, ζήτησε τόσο από τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Γιάννη Βασιλείου όσο και από την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου την τοποθέτησή τους επί του θέματος, δεδομένου ότι, παρά τις καταγγελίες των κατοίκων της Ελευσίνας και τις κινητοποιήσεις τους, δεν ζήτησαν την επανεξέταση από το ΥΠΕΚΑ των περιβαλλοντικών όρων επαναλειτουργίας ενός ήδη εγκαταλειμμένου και ανενεργού τριτοκοσμικού διαλυτήριου, με χρέη προς τον Δήμο και τον ΟΛΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η ρυπογόνος λειτουργία της μονάδας είχε απασχολήσει πολλές φορές τις αρχές, ενώ πάγιο και διαχρονικό αίτημα των φορέων της πόλης ήταν και εξακολουθεί να είναι η εξυγίανση του χώρου της Βλύχας, με την απομάκρυνση όλων των τριτοκοσμικών ρυπογόνων δραστηριοτήτων.

Αντίθετα, το ΥΠΑΠΕΝ είχε παρατείνει την περιβαλλοντική αδειοδότηση μέχρι το 2019, ενώ η Περιφέρεια Αττικής είχε ανακαλέσει προηγούμενη απόφασή της, επιτρέποντας στην εταιρεία «Ποσειδών» να επαναλειτουργήσει το διαλυτήριο. Τη νέα αδειοδότηση την είχε υποδεχθεί χωρίς καμία αντίδραση η Δημοτική Αρχή Ελευσίνας.

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες κι αφού δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση στην πόλη με τις επιλογές του, ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας αναγκάστηκε να άρει την παραχώρηση των 6 στρεμμάτων της χερσαίας ζώνης στην επιχείρηση «Ποσειδών», προκειμένου εκείνη να επαναλειτουργήσει στη Βλύχα το διαλυτήριο «Σάββα».

Ως αιτιολογία προβάλλεται από τον ΟΛΕ η αθέτηση των οικονομικών συμβατικών υποχρεώσεων των εταιρειών «Ποσειδών» και «Αφοί Σάββα» όσον αφορά τις παλαιές οφειλές και τα οικονομικά ανταλλάγματα για την παραχώρηση του χώρου όπου στο παρελθόν λειτούργησε το τριτοκοσμικό διαλυτήριο πλοίων.

Ακολούθησε η ανάκληση της άδειας λειτουργίας από το Λιμεναρχείο αλλά και η αναστολή της άδειας λειτουργίας από τη Διεύθυνση Βιομηχανίας της Περιφέρειας Αττικής.

Για την επίσπευση των ανακλήσεων όμως χρειάστηκαν στοχευμένες ενέργειες των κινήσεων «Ενεργή Συμπολιτεία», «Επιτροπή Κατοίκων Παραλίας» και «Ecoeleusis», όπως έντονες διαμαρτυρίες και παραστάσεις προς όλες τις αρχές, που δημιούργησαν δυσμενές κλίμα για την επαναλειτουργία του διαλυτηρίου πλοίων στη Βλύχα. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης