Η ομάδα Artika μετά την συμμετοχή της σε διεθνή φεστιβάλ και την επιτυχία των παραστάσεων «Η δική μου ομπρέλα» και « Θαυμαστός καινούργιος κόσμος» συνεχίζει τις παραστάσεις αποκλειστικά για βρεφική- νηπιακή ηλικία πιστεύοντας πως δεν είναι ποτέ νωρίς για να γίνεις θεατής και παρουσιάζει για Τρίτη χρονιά την παράσταση : «Καληνύχτα μέρα» στο Studio Μαυρομιχάλη.

Η Μαριλένα Τριανταφυλλίδου, σκηνοθέτις και ψυχή της ομάδας, τονίζει τις ιδιαιτερότητες της παράστασης, περιγράφει τις αντιδράσεις των παιδιών και εξηγεί τι χρειάζεται για να διατηρηθεί το ενδιαφέρον και η προσοχή των μικρών θεατών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Zougla.gr.: Τι το ιδιαίτερο έχει η παράσταση και σε τι διαφοροποιείται από τις άλλες παραστάσεις που απευθύνονται σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας;

Μαριλένα Τριανταφυλλίδου: Την παράσταση την έχουμε σκηνοθετήσει μαζί με την Κατερίνα Αλεξάκη. Η ιδιαιτερότητα της παράστασης έγκειται ακριβώς στο ότι απευθύνεται σε παιδιά πολύ μικρής ηλικίας, 1 έως 4 ετών. Η παράσταση αυτή, λοιπόν, διαφοροποιείται σε πολλά σημεία, σε σχέση με άλλες παιδικές παραστάσεις, μιας και για το κοινό μας, στην πλειοψηφία του, όλα είναι καινούρια: οι ηθοποιοί, τα φώτα, τα σκηνικά, το χειροκρότημα σε συνδυασμό με την έννοια του τέλους, ολόκληρη η θεατρική συνθήκη. Επομένως, όταν δημιουργούμε μία παράσταση για τις πολύ μικρές ηλικίες χρειάζεται πρωτίστως να αναγνωρίσουμε τις ανάγκες και τις δυνατότητες αυτής της ηλικίας. Έτσι, η παράσταση μας έχει άλλη σχέση με τον χρόνο και τον ρυθμό, λίγο λόγο, περισσότερη κίνηση, μία θεματολογία που αντλείται από την καθημερινότητα των παιδιών αυτής της ηλικίας και μία ιδιαίτερη φροντίδα στη σχέση πραγματικού-φανταστικού.

Τα παιδιά συμμετέχουν στην παράσταση;Υπάρχει θεατρικό παιχνίδι; Ποιες είναι οι αντιδράσεις τους και πώς αντιμετωπίζουν τους ηθοποιούς;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα παιδιά δεν συμμετέχουν στην παράσταση, αλλά κάθονται στην αγκαλιά των συνοδών τους και για 40΄ γίνονται θεατές. Οι αντιδράσεις τους είναι πλούσιες. Άλλες φορές το κοινό μας μπορεί να είναι καθηλωμένο, άλλες φορές μπορεί να είναι πιο εκδηλωτικό και να εκφράζεται με επιφωνήματα, γέλια, και σχολιασμούς. Το κλάμα είναι και αυτό κομμάτι της αντίδρασης που μπορεί να περιμένουμε, το οποίο μπορεί να είναι συγκίνηση, αλλά και κάτι τελείως άσχετο με την παράσταση, όπως για παράδειγμα ένας πόνος στην κοιλίτσα! Γι’ αυτό το λόγο, ο ρόλος των ηθοποιών είναι πολύ σημαντικός, χρειάζεται να “ακούνε” το κοινό και όλες οι αισθήσεις τους να είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στο καθετί. Στο τέλος, οι ηθοποιοί καλούν τα παιδιά να μπουν στον σκηνικό χώρο προκειμένου να επεξεργαστούν και να διευρύνουν περισσότερο την εμπειρία της παράστασης. Συνήθως, όταν έρχεται αυτή η ώρα τα παιδιά είναι ήδη πολύ εξοικειωμένα με τους ηθοποιούς – τους γνωρίζουν ήδη 40΄!

Πόσο δύσκολο είναι να δημιουργηθεί μια παράσταση για τόσο μικρές ηλικίες, ώστε να διατηρήσει το ενδιαφέρον και την προσοχή τους;

Θα έλεγα ότι είναι μία πρόκληση! Δύσκολο όσο δύσκολο είναι να δημιουργήσεις μία οποιαδήποτε παράσταση που θα ενδιαφέρει το κοινό της. Οι ενήλικες που θέλουν να δημιουργήσουν μέσω της τέχνης μία σχέση με τα παιδιά, χρειάζεται να αντιμετωπίσουν τον χώρο και τον χρόνο των παιδιών, να τον μοιραστούν μαζί τους και να συνυπάρξουν με αυτόν. Τελικά, χρειάζεται να γίνεις όσο πιο απλός και ξεκάθαρος γίνεται και να είσαι αληθινός.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία:Κατερίνα Αλεξάκη
Μαριλένα Τριανταφυλλίδου
Σκηνικά- Κοστούμια:Μάρια Μπαχά
Μουσική:Βασίλης Καζής
Ερμηνεία:Ρεβέκκα Γκόγκου, Αφροδίτη Μητσοπούλου
Φωτισμοί:Γιάννης Αγιαννίτης


Διάρκεια παράστασης:40’+10’ δραστηριότητα με τα παιδιά
Θέατρο :Studio Μαυρομιχάλη
Παραστάσεις για το κοινό κάθε Σάββατο στις 5.30μμ
Από τις 26 Σεπτεμβρίου έως την Κυριακή των Βαΐων
Τηλ 2106453330

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης