Μπορεί να αποτελείται κυρίως από νερό (η περιεκτικότητά του υπερβαίνει το 92%), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά. Αντιθέτως, ολοένα περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι το καρπούζι έχει πολλά να προσφέρει στην υγεία.

Το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνες (λ.χ. Α, Β6, Β3, C, φυλλικό οξύ) και ιχνοστοιχεία (κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορος, χαλκός, σελήνιο, ασβέστιο, ψευδάργυρος, μαγγάνιο κ.ά.), αλλά εκείνο που πραγματικά το κάνει να ξεχωρίζει είναι το λυκοπένιό του – η αντιοξειδωτική χρωστική ουσία που του προσδίδει το χαρακτηριστικό βαθυκόκκινο χρώμα του.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το λυκοπένιο μπορεί να ασκεί καρδιοπροστατευτική δράση, μειώνοντας μεταξύ άλλων τον κίνδυνο εγκεφαλικού, ενώ μπορεί να ελαττώνει λίγο και την αρτηριακή πίεση – μια δράση που ασκεί επίσης το κάλιο του καρπουζιού.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι το λυκοπένιο δρα προστατευτικά και έναντι του καρκίνου, αν και τα στοιχεία επ’ αυτού είναι ανεπαρκή, αναφέρει στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» η δρ Πενέλοπε Πέρκινς-Βίζιε, καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης Οπωροκηπευτικών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, η οποία έχει μελετήσει επισταμένα το λυκοπένιο.

Διαβάστε περισσότερα στο govastileto.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης