Είναι προφανές πως και η διακυβέρνηση Εμανουέλ Μακρόν επιζητεί να διαδραματίσει στρατηγικό ρόλο στον ευρωπαϊκό Νότο και να εμπλακεί στο ελληνικό ζήτημαΕλλάς-Γαλλία συμμαχία; Είναι προφανές πως και η διακυβέρνηση Εμανουέλ Μακρόν επιζητεί να διαδραματίσει στρατηγικό ρόλο στον ευρωπαϊκό Νότο και να εμπλακεί στο ελληνικό ζήτημα, στο πλαίσιο ενός άτυπου μπρα ντε φερ για το νέο καθεστώς λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα τεθεί μετά τις γερμανικές εκλογές. Με δεδομένες τις αποφάσεις της Συνόδου της Μάλτας για μια μελλοντική Ευρώπη ομόκεντρων κύκλων και πολλαπλών ταχυτήτων, το Παρίσι προετοιμάζεται για τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν με το Βερολίνο και την κυβέρνησή του που θα προκύψει από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Στο πλαίσιο αυτό, αντιλαμβάνονται και τα γαλλικά ΜΜΕ το πώς θα πρέπει το Παρίσι να ηγηθεί της προσπάθειας του ευρωπαϊκού Νότου (Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ελλάδας) να ενταχθεί -αν όχι να κρατηθεί- στον πρώτο κύκλο του νέου ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Στην αριστερή εκδοχή αυτής της κατανόησης από τα γαλλικά ΜΜΕ, η «Liberation» προέβη το πρωί της Πέμπτης με το πρωτοσέλιδό της και ένα πλήρες δισέλιδο στο εσωτερικό της εφημερίδας στην ανάδειξη του ελληνικού ζητήματος με έναν τίτλο-προτροπή προς τον ίδιο τον πρόεδρο Μακρόν.

Με τον τίτλο «Κύριε Μακρόν, απλώστε το χέρι προς την Ελλάδα» η εφημερίδα προτρέπει τη γαλλική πολιτική ηγεσία και συγκεκριμένα τον υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ να πρωταγωνιστήσει στο Eurogroup της Πέμπτης 15 ΙουνίουΜε τον τίτλο «Κύριε Μακρόν, απλώστε το χέρι προς την Ελλάδα» η εφημερίδα προτρέπει τη γαλλική πολιτική ηγεσία και συγκεκριμένα τον υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ να πρωταγωνιστήσει στο Eurogroup της Πέμπτης 15 Ιουνίου, ώστε να βρεθεί κατ’ αρχάς μια λύση στις τρέχουσες εκκρεμότητες. Η εφημερίδα ωστόσο προχωρεί και παραπέρα, θέτοντας το μείζον ζήτημα που αφορά στα αλλεπάλληλα μνημόνια, τα σχέδια και τα προγράμματα και την παρατεταμένη λιτότητα στην Ελλάδα, που όλα αυτά τα χρόνια δεν κατάφεραν να δώσουν λύση στο πρόβλημα. Ο αρθρογράφος-ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες επιχειρεί ένα θλιβερό οδοιπορικό από το Καστελόριζο του 2010 έως το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, για να καταδείξει με λεπτομέρειες πώς σχεδιάστηκαν, πού κατέληξαν και για ποιο λόγο δεν ήταν αποτελεσματικά τα προγράμματα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρωτοσέλιδο της Liberation και ο τίτλος του κεντρικού άρθρου της γαλλικής εφημερίδας

Γίνεται επίσης αναφορά -και μάλιστα σε έντονο ύφος- για το πώς η ελληνική κοινωνία πάλεψε και μάτωσε για να μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις των δανειστών της χώρας.

Στο εσωτερικό άρθρο της εφημερίδας ο τίτλος είναι σαφής: «Πρέπει να ελαφρυνθεί το απίστευτο βάρος που καταπλακώνει την Ελλάδα», όπου το βάρος βεβαίως είναι τα συνεχή προγράμματα και οι σχεδιασμοί, που πέρα από την επιβολή της λιτότητας και τη φτωχοποίηση της κοινωνίας δεν καταλήγουν στο αναμενόμενο, που είναι η εκτίναξη της ελληνικής οικονομίας και η δημιουργία πλούτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρέπει να ελαφρυνθεί το απίστευτο βάρος που καταπλακώνει την Ελλάδα»

Zougla newsroom

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης