Η Ρωσίδα φοιτήτρια Σοφία Σαπέγκα, η οποία είχε συλληφθεί στο αεροδρόμιο του Μινσκ τον Μάιο μαζί με τον σύντροφό της Ρομάν Προτάσεβιτς και ιδρυτή του αντιπολιτευόμενου καναλιού NEXTA, μετά την εξαναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair που πραγματοποιούσε την πτήση Αθήνα – Βίλνιους, παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη με βάση επτά άρθρα του Ποινικού Κώδικα της Λευκορωσίας, ανακοίνωσε η Ανακριτική Επιτροπή.

Η Σαπέγκα, η οποία βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, κατηγορείται για ενέργειες που αποσκοπούσαν στην υποκίνηση του κοινωνικού μίσους και διχόνοιας και για άσκηση βίας και απειλών κατά των εκπροσώπων της εξουσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την εκδοχή της ανάκρισης η Σαπέγκα διηύθυνε το κανάλι στο Telegram στο οποίο δημοσιεύονταν προσωπικά στοιχεία αστυνομικών που συμμετείχαν στην διάλυση των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας και στις διώξεις που επακολούθησαν. Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης είχαν δώσει στην δημοσιότητα βίντεο στο οποίο η συλληφθείσα Σοφία Σαπέγκα παραδέχονταν ότι ήταν η ίδια που διηύθυνε το εν λόγω κανάλι. Τα ανεξάρτητα μέσα και οι αντίπαλοι του Λουκασένκο θεωρούν ότι το βίντεο ήταν στημένο και γυρίστηκε κατόπιν πιέσεων που δέχθηκε η Σαπέγκα.

Στην 23χρονη Σοφία Σαπέγκα, ενδέχεται να της επιβληθεί ποινή μεγαλύτερη της δεκαετούς κάθειρξης, Προς το παρόν βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης