Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έφθασε στη Χάγη για τη Διάσκεψη του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Μαρκ Ρούτε.

«Η κατάπαυση πυρός μεταξύ Ισραήλ και Ιράν πάει καλά – Δεν θα επιτρέψουμε εμπλουτισμό ουρανίου στην Τεχεράνη», είπε μεταξύ άλλων. Όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ξαναχτυπούσαν το Ιράν εάν επαναφέρει το πρόγραμμα πυρηνικού εμπλουτισμού του, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Φυσικά».

Ερωτηθείς σχετικά με το άρθρο 5 του καταστατικού χάρτη του ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ  δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση των ηγετών πως: «Είμαστε μαζί τους μέχρι τέλους».

Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους σχετικά με την έκθεση των μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσε σχετικά με τα πλήγματα των ΗΠΑ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ο Τραμπ ανέφερε ότι: «Πραγματικά δεν ξέρουν τι λένε» ενώ συμπλήρωσε ότι: «Τα αμερικανικά πλήγματα προκάλεσαν ουσιαστική εξάλειψη των εγκαταστάσεων». Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση -για ακόμη μια φορά- κατά του CNN και των New York Times, χρησιμοποιώντας τον όρο «αποβράσματα».

Σημείωσε πως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν πήγε δεκαετίες πίσω. «Νομίζω ότι το έχουν βαρεθεί, μόλις πέρασαν μια κόλαση… το τελευταίο πράγμα που θέλουν να κάνουν είναι να εμπλουτίσουν», είπε.

Μάλιστα, παρομοίασε τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στο Ιράν με την απόφαση της χώρας του να ρίξει ατομικές βόμβες στην Ιαπωνία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όπως είπε: «Αυτό το χτύπημα τερμάτισε τον πόλεμο. Αυτό το χτύπημα τελείωσε τον πόλεμο. Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω το παράδειγμα της Χιροσίμα, δεν θέλω να χρησιμοποιήσω το παράδειγμα του Ναγκασάκι, αλλά αυτό ήταν ουσιαστικά το ίδιο πράγμα, που τερμάτισε εκείνο τον πόλεμο. Αν δεν το είχαμε κάνει αυτό, θα πολεμούσαν τώρα».

Ο Τραμπ συνέχισε να περιγράφει τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν σαν «δύο παιδιά (που παίζουν) στην αυλή του σχολείου». «Αφήστε τα να τσακωθούν κολασμένα για 2-3 λεπτά και μετά είναι εύκολα να τα σταματήσετε».

Επίσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αναφέρθηκε και στη Γάζα, αφήνοντας να εννοηθεί πως γίνεται «μεγάλη πρόοδος» για την επίλυση του πολέμου. «Ακόμα και πριν από αυτό νομίζω ότι ήμασταν πολύ κοντά στο να κάνουμε μια συμφωνία για τη Γάζα- νομίζω ότι αυτό βοήθησε», τόνισε σχετικά.

Αναφορικά με τον νέο στόχο του 5% για τις αμυντικές δαπάνες, φαίνεται πως υπάρχει μια σύγχυση καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται να πιστεύει πως θα υπάρξει ψηφοφορία.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε παρενέβη λέγοντας: «Στην πραγματικότητα, σήμερα θα αποφασίσουμε ομόφωνα να το κάνουμε αυτό, το πιστεύω αυτό».

Ο Τραμπ αστειεύτηκε ότι ίσως θα έπρεπε να το συζητήσουν «μέχρι την ψηφοφορία … γιατί μερικές φορές, ξέρετε, συμβαίνουν περίεργα πράγματα», αλλά ο Ρούτε τον διαβεβαίωσε ότι όλα θα πάνε καλά.

Για την αύξηση των αμυντικών δαπανών σημείωσε πως «αυτό είναι ένα μεγάλο άλμα από το 2%. Και πολλοί δεν πλήρωσαν καν το 2%, οπότε νομίζω ότι αυτό θα είναι μια πολύ μεγάλη είδηση».

Για την συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Ντ. Τραμπ είπε πως «θα συζητήσουμε τα αυτονόητα. Θα συζητήσουμε τις δυσκολίες του. Έχει μια μικρή δυσκολία. Ο Ζελένσκι είναι καλός τύπος. Θα τον συναντήσω σήμερα. Υποθέτω ότι θα συζητήσουμε για την Ουκρανία». Πρόσθεσε επίσης πως «έχω μιλήσει πολύ με τον Πούτιν, ήταν πολύ καλός».

Πάντως, ο Ντ. Τραμπ δημιούργησε αμφιβολίες για την προσήλωση των ΗΠΑ στην συλλογική άμυνα και κατά συνέπεια στην υπεράσπιση των ευρωπαίων συμμάχων όταν δήλωσε χθες ότι υπάρχουν πολλές ερμηνείες του άρθρου 5 του Συμφώνου που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της συλλογικής άμυνας.

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως το άρθρο 5 για την αμοιβαία άμυνα μεταξύ των κρατών μελών του NATO», βεβαίωσε ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Μαρκ Ρούτε σήμερα από τη Χάγη.

«Όσο με αφορά, είναι απολύτως σαφές ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τους κανόνες της Ατλαντικής Συμμαχίας», υπογράμμισε ο Ρούτε κατά την σύνοδο κορυφής του NATO, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε χθες σε «πολυάριθμους ορισμούς του άρθρου 5» της συνθήκης της συμμαχίας.

Οι ηγέτες των χωρών μελών του NATO στη Χάγη συναντώνται για μια σύνοδο κορυφής που είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του προέδρου Τραμπ, με τους Ευρωπαίους συμμάχους να ελπίζουν ότι υπόσχεση για την αύξηση των αμυντικών τους δαπανών θα τον ωθήσει να διαλύσει τις αμφιβολίες για τη δέσμευσή του στην Ατλαντική Συμμαχία.

Κατά την σύνοδο κορυφής αναμένεται να υιοθετηθεί στόχος για υψηλότερες αμυντικές δαπάνες που θα ανέρχονται στο 5% του ΑΕΠ, σε απάντηση σε αίτημα του Τραμπ και στους φόβους των Ευρωπαίων ότι η Ρωσία θέτει μια ολοένα και μεγαλύτερη άμεση απειλή στην ασφάλειά τους μετά την εισβολή της το 2022 στην Ουκρανία.

Ο ΓΓ του οργανισμού αναγνώρισε σήμερα το πρωί σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ότι δεν είναι εύκολο για τις χώρες να βρουν τα χρήματα για επιπλέον αμυντικές δαπάνες, αλλά σημείωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να το κάνουν.

Αξιωματούχοι του NATO ελπίζουν ότι η σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν και ο αμερικανικός βομβαρδισμός ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων το σαββατοκύριακο δεν θα επισκιάσουν την σύνοδο, την οποία φιλοξενεί ο Ρούτε στη γενέτειρά του.

Ο Τραμπ έχει απειλήσει να μην προστατεύσει κράτη μέλη του NATO αν δεν ανταποκριθούν στους στόχους για τις αμυντικές δαπάνες και έθεσε ξανά εν αμφιβόλω τη δέσμευσή του ενώ ταξίδευε για να μεταβεί στη Χάγη για τη σύνοδο κορυφής του NATO, αποφεύγοντας να υιοθετήσει ευθέως το άρθρο 5 της συνθήκης του, τη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας της συμμαχίας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι υπάρχουν «πολυάριθμοι ορισμοί» της ρήτρας. «Είμαι δεσμευμένος στο να σώζονται ζωές. Είμαι δεσμευμένος στη ζωή και την ασφάλεια. Και θα σας δώσω έναν ακριβή ορισμό όταν πάω εκεί», σημείωσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης