Για πάρα πολλές από εμάς, οι αγκινάρες μάς φέρνουν στο μυαλό μνήμες από τη μητέρα μας να μας πιέζει να τις φάμε, με το επιχείρημα ότι μας κάνουν καλό. Και στις περισσότερες περιπτώσεις, οι μνήμες δεν είναι ευχάριστες. Όμως, πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν ότι η αγκινάρα είναι μία από τις πιο θρεπτικές και υγιεινές τροφές και ότι εκτός από εξαιρετικό λαχανικό αποτελεί επίσης και ένα πολύτιμο φάρμακο. Τα συστατικά της αγκινάρας είναι χολαγωγά και διουρητικά. Επίσης, έχουν τη θεραπευτική ιδιότητα να απομακρύνουν τη χοληστερίνη από το αίμα.

 Η αγκινάρα θεωρείται ότι δρα κατά της αρτηριοσκλήρυνσης και της ηπατικής ανεπάρκειας. Είναι επίσης τονωτική και έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του τεταρταίου πυρετού, της υδρωπικίας και των ρευματισμών. Παράλληλα, έχει ιδιότητες κατά της πέτρας των νεφρών, του ίκτερου και είναι συνάμα καρδιοτονωτική.

Η αγκινάρα περιέχει βιταμίνες A, B, C, ασβέστιο και φώσφορο. Πράσινα φύλλα αγκινάρας με πολύ λίγο νερό που θα φθάσει στο σημείο βρασμού (χωρίς όμως να βράσει) και εν συνέχεια θα σουρωθεί βοηθούν στην τόνωση των μαλλιών (με μασάζ). Μελέτη κορυφαίου πανεπιστημίου της Γερμανίας πρόσφατα παρουσιάζει τις ευεργετικές επιδράσεις της αγκινάρας τόσο στη μείωση της χοληστερίνης όσο και στη βελτίωση των λειτουργιών του ήπατος. Οι ιδιότητες αυτές της αγκινάρας οφείλονται κυρίως σε μια ουσία που εμπεριέχει και καλείται κυναρίνη και η οποία σε προγενέστερες μελέτες έχει αποδειχθεί ευεργετική σε καταστάσεις λιπώδους διήθησης του συκωτιού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης