Κάθε μόριο που προστατεύει τα κύτταρά μας από την οξείδωση, ουσιαστικά, θεωρείται αντιοξειδωτικό και σε αυτά τα μόρια περιλαμβάνονται γνωστά σε εμάς θρεπτικά συστατικά, όπως οι βιταμίνες, αλλά και λιγότερο γνωστά, όπως τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες – σύνολο περίπου 8 χιλιάδες ποικιλίες. Δεν λειτουργούν, όμως, όλα τα αντιοξειδωτικά με τον ίδιο τρόπο και όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Μπλάμπεργκ, δεν μπορούμε να πούμε «δεν χρειάζομαι βιταμίνη E, αφού λαμβάνω αρκετή βιταμίνη C», καθώς η μία βιταμίνη δεν μπορεί να αναπληρώσει την άλλη.

Κάποια αντιοξειδωτικά καταπολεμούν συγκεκριμένους τύπους ελευθέρων ριζών και κάποια άλλα διαφορετικούς. Μερικά είναι αποτελεσματικά μόνο σε κάποια μέρη του κυττάρου και άλλα δρουν ενάντια στις ελεύθερες ρίζες μόνο υπό τις κατάλληλες συνθήκες.

Τι να κάνετε: φροντίστε να έχετε ποικιλία στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, έτσι ώστε να έχετε τη μέγιστη προστασία του DNA σας, όπως αναφέρει μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, που δημοσιεύτηκε το 2006.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης