Συνεχίζονται οι έρευνες για την πυρκαγιά στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Ντόχα, η οποία προκάλεσε τον θάνατο 13 παιδιών και έξι ενηλίκων. Οι Αρχές εγείρουν ερωτήματα για την επάρκεια των κανόνων ασφαλείας

Ο πρίγκιπας, διάδοχος του Κατάρ, σεΐχης Ταμίμ μπεν Χάμαντ Αλ-Θάνι, διέταξε τη σύσταση ερευνητικής επιτροπής για την πυρκαγιά στο εμπορικό κέντρο Villaggio, η οποία προκλήθηκε, σύμφωνα με τον Χάμαντ Οτμάν Νταχίμι, επικεφαλής της Πολιτικής Άμυνας, από βραχυκύκλωμα, αμέλεια ή αναμμένο τσιγάρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, δεκαεννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους 13 παιδιά – επτά κορίτσια και έξι αγόρια που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στον παιδικό σταθμό του εμπορικού κέντρου.

Σύμφωνα με διαφορετικές επίσημες πηγές, τέσσερα παιδιά από την Ισπανία, ένα από τη Γαλλία και τρία από τη Νέα Ζηλανδία είναι ανάμεσα στα θύματα.

Το ισπανικό Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε τον θάνατο των παιδιών, διευκρινίζοντας πως τρία ήταν ηλικίας 2 έως 7 ετών και ο πατέρας τους εργάζεται στο Κατάρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τέταρτο θύμα ήταν ένα επτάχρονο κοριτσάκι, σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως ένα παιδί από τη Νότιο Αφρική και μία νηπιαγωγός από την ίδια χώρα είναι ανάμεσα στα θύματα, καθώς και τρία παιδιά από την Ιαπωνία, την Ιορδανία και την Αίγυπτο.

Τρεις Φιλιππινέζες παιδοκόμοι έχασαν τη ζωή τους και ένας Μαροκινός πυροσβέστης.

Δεν έχει γίνει γνωστή η εθνικότητα ενός παιδιού και ενός δεύτερου πυροσβέστη.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αμπντάλα μπεν Νάσερ Αλ-Θάνι, διαβεβαίωσε πως τα συνεργεία διάσωσης έφτασαν στο τεράστιο εμπορικό κέντρο λίγα λεπτά μετά την αναφορά ότι είχε ξεσπάσει πυρκαγιά.

Πολύ γρήγορα εντόπισαν «τα 20 παιδιά στον παιδικό σταθμό στον πρώτο όροφο του εμπορικού κέντρου και κατέβαλαν προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό τους», περνώντας στο χώρο από τη στέγη, αφού οι σκάλες είχαν καταρρεύσει.

Ο υπουργός Υγείας του Κατάρ, Χάλεντ αλ-Κατάνι, ανακοίνωσε πως 17 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την πυρκαγιά, οι περισσότεροι πυροσβέστες.

Αν και τα συνεργεία διάσωσης και η Πυροσβεστική έφτασαν πολύ γρήγορα στο εμπορικό κέντρο, τα μέσα ενημέρωσης του Κατάρ καταγγέλλουν την έλλειψη κανόνων ασφαλείας που ευθύνεται για τον βαρύ απολογισμό. Χαρακτηριστικά, η εφημερίδα «Al-Raya» κάνει λόγο για «ανθρωποκτονία από πρόθεση».

Το Villaggio Mall, που λειτούργησε για πρώτη φορά το 2006, καλύπτει έκταση 125.000 τετραγωνικών μέτρων και περιλαμβάνει, εκτός από καταστήματα, εστιατόρια και κινηματογραφικές αίθουσες και κανάλια, τα οποία μπορούν οι επισκέπτες να διασχίσουν με γόνδολες.

Διαβάστε επίσης:
Τουλάχιστον 13 παιδιά νεκρά μετά από φωτιά σε πολυκατάστημα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης