Λεπτές αλήθειες & χοντροί μύθοι για τα λιπαρά

Οι μύθοι και η άγνοια για τη σπουδαιότητα των ωφέλιμων λιπαρών για την υγεία και το αδυνάτισμα έχουν φέρει σε απόγνωση τους ορμονικά εγκλωβισμένους που αδυνατούν να χάσουν μόνιμα λίπος αλλά και να ισορροπήσουν ορμονικά.             

Η παχυσαρκία είναι καθαρά ορμονικό πρόβλημα και η ζωή έχει αποδείξει ότι δεν λύνεται με τη στέρηση και τη μείωση θερμίδων ή λιπαρών, αλλά με ορμονικά έξυπνη διατροφή. Στο προηγούμενο άρθρο αρχίσαμε να βλέπουμε τα αρχικά στοιχεία που δεν έδειχναν ότι τα λιπαρά παχαίνουν και βλάπτουν την υγεία. Πριν πάμε στα εκπληκτικά νέα ευρήματα, ας δούμε μερικά ακόμη από τα παλαιότερα. 

Στο 90% των πληθυσμών με παχυσαρκία και τις σύγχρονες θανατηφόρες ασθένειες, όταν καταναλώνεται πολλή ζάχαρη καταναλώνονται και πολλά λιπαρά  (κι αυτό επειδή η ζάχαρη αυξάνει παθολογικά την πείνα και τότε τρώμε και περισσότερες θερμίδες και λιπαρά). Ωστόσο τι συμβαίνει όταν καταναλώνονται μόνο πολλά λιπαρά χωρίς πολλούς υδατάνθρακες;

Τόσο στους Εσκιμώους της Β. Αμερικής όσο και στους Μασάι της Α. Αφρικής μία δίαιτα μόνο υψηλών λιπαρών σχετίζεται με την πλήρη απουσία καρδιαγγειακής νόσου. Στην Ισλανδία δεν υπήρχε διαβήτης και καρδιοπάθεια παρά την εξαιρετικά υψηλή πρόσληψη λιπαρών. Εμφανίστηκαν όμως 20 χρόνια μετά την εισαγωγή των επεξεργασμένων υδατανθράκων και της ζάχαρης στη διατροφή τους. Στη Γιουγκοσλαβία και την Πολωνία η καρδιοπάθεια εμφανίστηκε όταν τετραπλασιάστηκε η κατανάλωση ζάχαρης και μειώθηκε το διατροφικό ζωικό λίπος.

Το ξέρατε ότι τον 19ο αιώνα οι άνθρωποι πέθαιναν ελάχιστα από καρδιαγγειακά, αν και κατανάλωναν πολύ ζωικό λίπος; Η στεφανιαία νόσος ήταν τόσο ασήμαντη που η πρώτη μελέτη για αυτήν δημοσιεύτηκε μόλις το 1912, αν και ιατρικές έρευνες σε μεγάλα ιατρικά περιοδικά δημοσιεύονταν ευρέως από το 1850. Οι μεγάλοι παθοανατόμοι δεν έβρισκαν εμφράγματα στις καρδιές που εξέταζαν!   

Και τι γίνεται με τα λιπαρά και τον καρκίνο; Οι μικρότερες μελέτες πληθυσμών στη Γαλλία, την Ιαπωνία και το Βέλγιο  είχαν αποτύχει να δείξουν σχέση μεταξύ διατροφικών λιπαρών και καρκίνου. Κατόπιν, το 1990 ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα μιας πολύ μεγάλης, καλά σχεδιασμένης μελέτης του Χάρβαρντ που παρακολούθησε 90.000 αμερικανίδες νοσηλεύτριες για πάνω από τέσσερα έτη. Από αυτή προέκυπτε ότι στο μεγάλο αυτό πληθυσμό οι γυναίκες εκείνες που έτρωγαν τα περισσότερα ζωικά λιπαρά είχαν 27% αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Από την άλλη, εκείνες που έτρωγαν τα λιγότερα ζωικά λιπαρά είχαν 28% αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού! Κατά περίεργο τρόπο η ακριβοπληρωμένη αυτή μελέτη δεν ασχολήθηκε καθόλου με αυτό που ήδη έδειχναν οι μικρότερες μελέτες, δηλαδή με το πιο συχνά καταναλισκόμενο καρκινογόνο στο δυτικό κόσμο, τη ζάχαρη.

Ο Φιλήμων Χατζηπαναγιώτου είναι Ιατρός Αντιγήρανσης

Διαβάστε επίσης:

Ορμονικά έξυπνη διατροφή και αδυνάτισμα (μέρος 4ο), 20 Ιουνίου 2009, 10:13

Ορμονικά έξυπνη διατροφή και αδυνάτισμα (μέρος 3ο), 6 Ιουνίου 2009, 11:19

Ορμονικά έξυπνη διατροφή και αδυνάτισμα (μέρος 2ο), 23 Μαΐου 2009, 10:55

Ορμονικά έξυπνη διατροφή και αδυνάτισμα, 4 Μαΐου 2009, 11:41

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης