Γράφει ο Θάνος Κυλάφης

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O Marc Marquez γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου του 1993 στη Cervera της Ισπανίας. Γιος της Roser Alenta και του Julia Marquez, ο Marcέδειξε από νωρίς την κλίση του, συμμετέχοντας στα Εθνικά Πρωταθλήματα της Ισπανίας, αυτό το πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης αναβατών.

Το 2008, σε ηλικία μόλις 15 χρονών και 56 ημερών, ο Marc Marquez έκανε το ντεμπούτο του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, στην κατηγορία των 125cc. To πρώτο βάθρο ήρθε στη μέση της σεζόν, στο Donington Park και σε αυτή τη σεζόν “μαθητείας”, ο Marquez τερμάτισε 13ος. Το 2009 ο νεαρός Ισπανός συνέχισε να μαθαίνει, φτάνοντας στην τρίτη θέση στη Jerez και τερματίζοντας 8ος στη βαθμολογία. 

Το 2010 ήταν η χρονιά που ο Marc Marquez (μετακομίζοντας από την ΚΤΜ στη Derbi) θα περνούσε στα βιβλία των Πρωταθλητών αγώνων ταχύτητας. Ξεκίνησε με την τρίτη θέση στο Qatar, ενώ 10 νίκες και άλλο ένα βάθρο ήταν αρκετά ώστε ο Marc Marquez να γίνει ο νέος Παγκόσμιος Πρωταθλητής 125cc, σε ηλικία 17 ετών και 263 ημερών. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Tην επόμενη χρονιά ο Marquez ανεβαίνει στη Moto2 και από την αρχή δείχνει ότι δεν αστειεύεται. Η πρώτη νίκη έρχεται στον τέταρτο αγώνα, στο Le Mans της Γαλλίας, ενώ άλλες 6 νίκες αφήνουν τον Marc στη δεύτερη θέση, πίσω από τον Stefan Bradl.  Το 2011 περιλαμβάνει επίσης 2 σημαντικά στιγμιότυπα στην καριέρα του Marquez. Το 1 λεπτό ποινή στο Grand Prix της Αυστραλίας διασφαλίζει ότι ο Μarquez θα ξεκινήσει τον αγώνα από την τελευταία θέση, καταφέρνει όμως να τερματίσει τρίτος μετά από μια εκπληκτική οδήγηση. Στο προτελευταίο Grand Prix, στη Μαλαισία, ο Marc Marquez είχε μια πτώση που για πρώτη φορά έφερε το πρόβλημα της διπλωπίας, ένα πρόβλημα που θα επανεμφανιζόταν στο μέλλον.

Το 2012 ξεκινάει σε καλύτερη νότα, με τη νίκη του Marc στον πρώτο αγώνα του Qatar. H χρονιά συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο, με τον Marquez να ανεβαίνει στο βάθρο σε κάθε αγώνα που τερμάτισε πέραν του Mugello (5oς). Με 9 νίκες συνολικά, ο Marc Marquez έγινε Παγκόσμιος Πρωταθλητής Moto2. Eίχε έρθει η ώρα πλέον να παίξει με τα μεγάλα παιδιά. 


 Το 2013 ο Marc Marquez ανεβαίνει στα MotoGP με την Repsol Honda και η θρυλική αυτή συνεργασία ξεκινά δυναμικά με την τρίτη θέση στον πρώτο αγώνα της χρονιάς στο Qatar. H νίκη θα έρθει μόλις στον δεύτερο αγώνα, στο Texas, και θα ακολουθήσουν άλλες 6, μαζί με πληθώρα βάθρων, επιτρέποντας στον Ισπανό να γίνει ο νέος Παγκόσμιος Πρωταθλητής MotoGP, στην πρώτη του μόλις σεζόν!


Το 2014 δεν ήταν διαφορετικό, με τον Marquez να κερδίζει τους 10 πρώτους αγώνες της χρονιάς (!) και να φτάνει άνετα στο δεύτερο Πρωτάθλημά του στη μεγάλη κατηγορία. 

Το 2015 ήταν ιο σκληρό, η απώλεια του Πρωταθλήματος από τον Jorge Lorenzo, η διάρρηξη των σχέσεων με τον Valentino Rossi ήταν τα αρνητικά μιας σεζόν όπου ο αναβάτης της Repsol Honda πήρε πέντε νίκες. 

Επέστρεψε δυναμικά το 2016 και μέχρι το 2019 ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος της κατηγορίας, προσθέτοντας στα ρεκόρ του και φτάνοντας τα 8 Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

Το 2020 ξεκίνησε με τον τραυματισμό του Marquez στη Jerez, έναν τραυματισμό που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τον Ισπανό, ο οποίος ακόμα και σήμερα ταλαιπωρείται από τις συνέπειες αυτού του τραυματισμού και από την επανεμφάνιση της διπλωπίας, που προήλθε από μια άλλη πτώση. 

Σε κάθε περίπτωση, ο Marc Marquez φαίνεται αυτή τη στιγμή να επανέρχεται στην καλή φυσική του κατάσταση, την πρότερη των τραυματισμών, και σίγουρα οι 85 νίκες και τα 139 βάθρα που έχει ήδη μαζέψει θα αυξηθούν. 

Σήμερα, 17/2 το μυρμήγκι της Cervera γίνεται 30 χρονών. Χρόνια πολλά Marc! 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης