Του Νίκου Τσαμάνδουρα

Πρόκειται για την Tiger Tramontana, μια τροποποιημένη παραλλαγή του γνωστού μοντέλου της Triumph, Tiger 800XC. Και πριν αρχίσουν τα λογοπαίγνια για το όνομα αυτής, ας ξεκαθαριστεί τι σημαίνει το «Αφρική» στον τίτλο. Η Tramontana φτιάχτηκε για να συμμετέχει στο φετινό Panafrica Rally, κάτι που αυτομάτως κόβει τις προθέσεις για «εμπαιγμό». Στον εν λόγω αγώνα μηχανές και αθλητές δοκιμάστηκαν υπο τον ήλιο της Σαχάρας σε 5 ειδικές διαδρομές, διανύοντας συνολικά 2.000 χιλιόμετρα και με την εκκίνηση να δίδεται στο Erfoud του Μαρόκου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ενδιαφέρον (και μάλλον απογοητευτικό δεδομένο για εμάς) είναι ότι πρόκειται για μια μοτοσυκλέτα η οποία δεν είναι επίσημο δημιούργημα μαζικής παραγωγής της Triumph, αλλά project bike των αδελφών David και Felipe Lopez, οι οποίοι τυχαίνει να δουλεύουν  για τη βρετανική εταιρία και να χαίρουν της εκτίμησης και της υποστήριξης της. Διορθώστε το «μια μοτοσυκλέτα» λοιπόν και κάντε το «δυο μοτοσυκλέτες», διότι τόσες υπάρχουν, όσοι και οι αναβάτες τους δηλαδή. Και αν αναρωτιέστε από πού βγαίνει το «Tramontana», η απάντηση είναι από το βόρειο άνεμο που φυσάει στα Πυρηναία στην Ισπανία, από όπου κατάγονται και τα δυο αδέρφια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε τι διαφέρει όμως η Tramontana από το ένα καθημερνό Tiger; Η εύκολη απάντηση είναι σε πολλά, αλλά τα βασικά αφορούν στη βελτιστοποίηση της απόδοσης του κινητήρα, στην ελάφρυνση του τομέα των φωτιστικών σωμάτων, στα τροποποιημένα πλαστικά και σέλα,  στον προστατευτικό εξοπλισμό για τα μηχανικά μέρη, στον μεγαλύτερο ανεμοθώρακα και στο νέο και επανασχεδιασμένο υποπλαίσιο, το οποίο θα μπορεί να δέχεται τα νέα εξαρτήματα. Φυσικά «πειράχτηκαν» οι αναρτήσεις αλλά και η μετάδοση, Σαχάρα είναι αυτή βλέπετε και μάλιστα με αγωνιστικές απαιτήσεις. Λογικές αλλαγές, αν συλλογιστεί κανείς πως οι αδερφοί Lopez για 4 μήνες διένυαν κάθε σαββατοκύριακο 300 χλμ με τις «απλές» Tiger τους προκειμένου να δοκιμάσουν νέα εξαρτήματα και να καταλήξουν στα βέλτιστα.

Εν τέλει δεν διέπρεψαν στον αγώνα, τον οποίο κέρδισε ο Joan Pedrero με την ομάδα της Sherco TVS, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως οι δημιουργίες τους δεν είναι τουλάχιστον εντυπωσιακές!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης