Οδηγεί ο Γιάννης Πετρόχειλος

Πριν από μερικά χρόνια είχα ξεκινήσει μια συνεργασία με μια πολυεθνική εταιρεία στον τραπεζικό τομέα και Το Forza είναι διαθέσιμο σε πέντε χρωματικές επιλογές, κόκκινο, μπλε, γκρι, μαύρο και ανθρακί.έτυχε να γνωρίσω υψηλόβαθμα στελέχη… τα γνωστά μας Golden Boys. Όλοι έφταναν στην εργασία τους με πολυτελέστατα αυτοκίνητα, συνήθως θηριώδη SUV, ενώ κάποιοι είχαν ξεκινήσει να κινούνται με ακριβά ηλεκτρικά οχήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα από αυτά τα στελέχη έβλεπα πάντα να φτάνει με ένα κράνος στον αγκώνα και μοτοσικλετιστικό μπουφάν βάζοντας στο νου μου κάποιο μεγάλο μοντέλο της BMW, ωστόσο την ημέρα που με πήρε μαζί του στο γκαράζ να μου δείξει τη μοτοσικλέτα του έπαθα ένα μικρό σοκ. Ο κύριος με το κουστούμι είχε στην κατοχή του ένα Honda Forza και μάλιστα με τον κινητήρα των 125 κ.εκ. Το μοναδικό πράγμα που κράτησα στο μυαλό μου ήταν η φράση «αυτό το scooter δεν το αλλάζω για καμία Mercedes και κανένα Tesla… παρότι έχω από δυο στο γκαράζ μου!».

LED φωτιστικά σώματα και εξαιρετική ποιότητα κατασκευής.

Super Size Me

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οικογένεια των Forza της Honda από την πρώτη στιγμή που έκανε την εμφάνισή της ξεχώρισε για την Η έκδοση Forza 125 Smart Top Box κοστίζει 5.460€.πολυτέλεια, την «ιταλική» αισθητική και την άνεση στον αναβάτη. Είτε είχε τον μικρό κινητήρα των 125 κ.εκ. είτε είχε τον μεγάλο δικύλινδρο των 750 κ.εκ. το Forza πάντα διατηρούσε ανέπαφα τα συγκεκριμένα στοιχεία και μάλιστα για το 2022 τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο έντονα σε όλα τα επίπεδα. Η περίπτωση του Forza 125 είναι ιδιαίτερη καθώς έχουμε να κάνουμε με ένα scooter της μικρής κατηγορίας των 125 κ.εκ. το οποίο όμως στην πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με την συγκεκριμένη κατηγορία. Από όποια πλευρά και αν το πιάσεις το «μικρό» Forza κάθε άλλο παρά μικρό μπορείς να το χαρακτηρίσεις έχοντας τον όγκο, τη δύναμη, την άνεση και την πολυτέλεια ενός μεγαλύτερου scooter.

Στο Forza 125 όλα ξεκινούν από την εμφάνιση και τον όγκο του scooter. Δεν υπάρχει περίπτωση όταν δεις για πρώτη φορά το Honda να μην αναρωτηθείς αν αυτό είναι 125άρι καθώς το μέγεθός του παραπέμπει εύκολα σε 400άρι+ scooter. Στο εμπρός μέρος τα LED φωτιστικά σώματα είναι μεγάλα – αυτοκινητάδικα – με DRL φώτα ημέρας και ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα. Η σέλα είναι φαρδιά και άνετη, ενώ στο πίσω μέρος το φωτιστικό σώμα είναι πολύ εκλεπτυσμένο και ξεχωρίζει με τη δική του «υπογραφή». Το φινίρισμα είναι πολύ υψηλού επιπέδου, το ίδιο και η ποιότητα, ενώ δύσκολα θα βρεις κάτι που δεν σε παραπέμπει σε premium μοντέλο πάνω στο Forza.

Ο πιο ισχυρός 125άρης σε scooter της Honda.

Ο πιο ισχυρός 125άρις σε scooter της Honda

Από τα πιο δυνατά σημεία του νέου Forza 125 είναι αδιαμφισβήτητα ο κινητήρας του. Το μονοκύλινδρο Διαμάντι το μοτέρ του Forza, ένα από τα καλύτερα που έχει τοποθετήσει η Honda.μηχανικό σύνολο των 124,9 κ.εκ. αποδίδει 14,55 ίππους στις 8.750 σ.α.λ. και 12,3Nm ροπής στις 6.500 σ.α.λ. Ο ψεκασμός είναι ηλεκτρονικός PGM-FI της Honda, ενώ η μετάδοση γίνεται μέσω CVT αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων. Ο συγκεκριμένος κινητήρας είναι ο πιο ισχυρός που έχει τοποθετηθεί σε scooter της Honda στην κατηγορία των 125 κ.εκ. και αυτό μπορείς να το διαπιστώσεις εύκολα, αρκεί να ανοίξεις το γκάζι.

Το scooter, παρά το γεγονός ότι ζυγίζει 162 κιλά (σχεδόν 30 κιλά πιο βαρύ από το SH125) είναι αδιανόητο να σε πείσει ότι είναι μόλις 125. Το σύνολο είναι δυνατό και πρόθυμο παντού, ανεβάζει χιλιόμετρα ταχύτατα και δεν πρέπει να σου κάνει εντύπωση αν δεις το ταχύμετρο να ξεπερνάει τα 130Km/h! Η απόκριση στο γκάζι είναι αψεγάδιαστη, ενώ μέχρι και στις μικρομετακινήσεις του δεξιού καρπού η ακρίβεια και το ομαλό πέρασμα της ισχύς στον πίσω τροχό είναι πέρα κάθε κριτικής. Πιστεύω πως δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι αυτό είναι το καλύτερο 125άρι μοτέρ σε scooter αυτήν τη στιγμή καθώς όχι μόνο έχει απίστευτη απόδοση και πολιτισμένη λειτουργία, αλλά είναι και πολύ οικονομικός. Με πολύ σβέλτη οδήγηση και συνεχώς στα όρια το Forza 125 ποτέ δεν ξεπέρασε τα 2,5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, κάτι που σημαίνει ότι με πιο χαλαρή οδήγηση θα μπορείς να φτάσεις τα 2,2 – 2,4 λίτρα/100Km.

Το μπερδεύεις εύκολα με το μεγαλύτερο 350...

Άνετο και ευέλικτο στο δρόμο

Πολύ καλή παρέα στον δυναμικό κινητήρα κάνουν το πλαίσιο, οι αναρτήσεις και τα φρένα του Forza 125. Η Όταν πήρα το Forza στα χέρια μου με μεγάλο ρεζερβουάρ η αυτονομία στον ψηφιακό μετρητή Honda έχει αναβαθμίσει το ατσάλινο πλαίσιο προκειμένου το scooter να γίνει πιο ανθεκτικό, αλλά και πιο ευέλικτο στις αλλαγές κατεύθυνσης. Οι αναρτήσεις αποτελούνται από ένα τηλεσκοπικό πιρούνι 33mm εμπρός και δύο μονά αμορτισέρ πίσω με ρύθμιση προφόρτισης, ενώ στα φρένα συναντάμε έναν δίσκο 256mm εμπρός και έναν δίσκο 240mm πίσω και σύστημα ABS. Οι τροχοί είναι 15 ιντσών εμπρός και 14 ιντσών πίσω.

Βασικό χαρακτηριστικό στην οδηγική συμπεριφορά του Forza είναι η ευελιξία που προσφέρει σε όλες τις ταχύτητες. Είτε κινείσαι με 10Km/h στην κίνηση της πόλης, είτε πάνω από 100Km/h στον αυτοκινητόδρομο, το scooter της Honda αλλάζει κατεύθυνση με χαρακτηριστική άνεση έχοντας παράλληλα σταθερότητα, ακρίβεια και καλή πληροφόρηση από τις αναρτήσεις. Στις στροφές το Forza είναι ευχάριστο γέρνοντας με μεγάλες κλίσεις και διατηρώντας σταθερά την τροχιά του προσφέροντας αυξημένη πρόσφυση, ιδιαίτερα στο εμπρός μέρος. Για άνεση ούτε λόγος καθώς ο συνδυασμός της τεράστιας σέλας με τις ποιοτικές αναρτήσεις δημιουργούν ένα σύνολο που θα σε κρατήσει «ατσαλάκωτο» για πολλά χιλιόμετρα.

Αναλογικά και ψηφιακά όργανα με «αυτοκινητάδικη» διάταξη.

Δεν του λείπει τίποτα

Αν ο κινητήρας και η οδηγική συμπεριφορά του Forza είναι σε υψηλό επίπεδο τότε τι μπορεί να πει κανείς για Οδηγείται με δίπλωμα αυτοκινήτου με τις κατάλληλες προϋποθέσεις του νόμου ισοδυναμίας αδειών οδήγησης.τον εξοπλισμό. Ξεκινάς το πρωί με τον χαρτοφύλακά σου για τη δουλειά και ανοίγεις το διακόπτη χωρίς να βγάλεις κάποιο κλειδί καθώς διαθέτει σύστημα εκκίνησης χωρίς κλειδί (Smart Key). Τοποθετείς τον χαρτοφύλακά σου κάτω από τη σέλα, μαζί με το full face κράνος που ξέχασες χθες και ένα μικρό notebook της δουλειάς και ανεβαίνεις εύκολα στη φαρδιά σέλα του scooter. Ρυθμίζεις ηλεκτρονικά τη ζελατίνα σε ένα εύρος 180mm, βάζεις το smartphone στην USB θύρα φόρτισης και ξεκινάς.

Στο πρώτο φανάρι το scooter σβήνει για οικονομία και μείωση των ρύπων χάρη στο σύστημα Start/Stop, ενώ μόλις πατήσεις σε νερά δεν αγχώνεσαι γιατί ο κινητήρας διαθέτει και σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης (HTCS). Τσεκάρεις τον πίνακα οργάνων με αναλογικές και ψηφιακές ενδείξεις και τρεις διαφορετικές απεικονίσεις, ενώ μόλις νυχτώσει τα ισχυρά LED φωτιστικά σώματα κάνουν τη νύχτα ημέρα. Το Honda Forza 125 αποδεικνύει την πολυτέλειά του και στον τομέα του εξοπλισμού με άφθονα συστήματα τόσο στην υποβοήθηση της οδήγησης όσο και στις ευκολίες σε καθημερινή βάση.

Καθρέπτες ενσωματωμένοι στη μάσκα οι οποίοι αναδιπλώνονται.

Level Up στα premium scooter

Η Honda ανεβάζει για μια ακόμα φορά το επίπεδο των μικρών scooter παρουσιάζοντας το πιο εκλεπτυσμένο και πλήρες Forza 125 που έχει κατασκευάσει μέχρι σήμερα. Άνεση, επιδόσεις, πολυτέλεια και εξοπλισμός είναι από άλλη… κατηγορία καθώς αυτό το GT scooter ξεπερνάει κατά πολύ τα όρια της μικρής κατηγορίας των 125 και μπορεί εύκολα να τα βάλει με μεγαλύτερα μοντέλα. Για εκείνους που θέλουν ένα όχημα μετακίνησης με έμφαση στην άνεση, την πολυτέλεια και την ασφάλεια το Forza θα καλύψει όλες τις ανάγκες και θα κάνει τον οδηγό να ξεχάσει το αγαπημένο του πολυτελές αυτοκίνητο το οποίο χωρίς ενδοιασμό θα αφήσει κλειδωμένο στο γκαράζ του σπιτιού του.

ΤΙΜΗ: 5.070€
Όλα τα στοιχεία του Honda Forza 125 ΕΔΩ.

Βασικά Τεχνικά Χαρακτηριστικά.

Δυνατά και με καλή αίσθηση φρένα συνοδεύονται από ABS.

Αέρας....

Honda κύριοι...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Honda SH 125 είναι η επιτομή της σύγχρονης αστικής μετακίνησης

Το νέο Honda CB500F απέκτησε αυτό που του έλειπε: Χαρακτήρα!

Το Honda NT1100 σε κάνει να ερωτευτείς ξανά την οδήγηση

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης