Επιμέλεια: Βασίλης Σαρημπαλίδης

       

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι περισσότεροι έχουμε ακούσει πως στην επαρχία, τα ασφάλιστρα στα αυτοκίνητα είναι χαμηλότερα από ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα και ιδίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Είναι αλήθεια πως στην επαρχία πληρώνεις χαμηλότερα ασφάλιστρα…      
Αυτή η άποψη είναι μύθος ή… πραγματικότητα; Όσα και να λέμε, όσα και να φανταζόμαστε, τα νούμερα και τα στοιχεία είναι αυτά που αποτυπώνουν την αλήθεια και η αλήθεια είναι πως πράγματι το κόστος εξαρτάται από την περιοχή που ταξινομείται ένα όχημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της insurancemarket.gr που αφορά σε 1 εκατομμύριο ασφαλισμένους, το κόστος διαφέρει από νομό σε νομό.

Τα περισσότερα τροχαία και εξαιτίας της κίνησης γίνονται στην Αττική

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές

Αναλύοντας τη βάση δεδομένων από την κορυφαία online πλατφόρμα ασφαλιστικών παροχών στην Ελλάδα, τα οχήματα που είναι δηλωμένα στην Αττική πληρώνουν κατά μέσο όρο ακριβότερα Τα ακριβότερα ασφάλιστα είναι στην Αττική και τα χαμηλότερα στο Βόρειο Αιγαίο…ασφάλιστρα από αυτά των μικρότερων αστικών κέντρων.

Αυτό ισχύει, γιατί στο νομό με την μεγαλύτερη πληθυσμιακή κάλυψη υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να εμπλακεί ο οδηγός σε τροχαίο.

Τα στοιχεία της περασμένης χρονιάς δείχνουν πως το υψηλότερο μέσο ασφάλιστρο ανήκει στην περιφέρεια Αττικής με 198 ευρώ το χρόνο. Αντίστοιχα το χαμηλότερο, αφορά στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με 114,36 ευρώ δηλαδή 83,64 ευρώ λιγότερα ή αν το θέλετε σε ποσοστό, 42,24% χαμηλότερα.

Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια μπήκαμε και δοκιμάσαμε το... πείραμα και διαπιστώσαμε πως η διαφορά μεταξύ Αττικής και Κέρκυρας για ένα ίδιο αυτοκίνητο έφτασε το 20%

Το υψηλότερο και χαμηλότερο κόστος ζημιάς

Στη Σάμο γίνονται τα λιγότερα ατυχήματα… Όσον αφορά το υψηλότερο κόστος ζημιάς, αυτό εντοπίζεται στο νομό Χαλκιδικής ενώ αντίστοιχα το χαμηλότερο στο νομό Δράμας (στατικά στοιχεία ΕΑΕΕ 2016).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μεγαλύτερη συχνότητα ζημιάς. Συγκεκριμένα ο νομός Αττικής βρίσκεται στην κορυφή με 8,58%  ενώ ο νομός Σάμου είναι στη χαμηλότερη κλίμακα με 3,09% (στατιστικά στοιχεία ΕΑΕΕ 2016).

Για να κάνετε το δικό σας… πείραμα και να δείτε πως υπάρχουν διαφορές στις τιμές από περιοχή σε περιοχή πατήστε ΕΔΩ

 

Δείτε σε ποιες περιφέρειες σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες μειώσεις ασφαλίστρων από το 2016:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης