Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Μπορεί πριν μερικά χρόνια να ήταν σκηνή σε ταινία επιστημονικής φαντασίας, όμως πλέον αποτελεί κανονική είδηση. Στην πόλη του San Francisco η εταιρία Cruise εδώ και έναν μήνα περίπου έχει βγάλει στον δρόμο τα robotaxi τα οποία κινούνται εντελώς αυτόνομα και χωρίς την παρουσία οδηγού. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η λειτουργία τους είναι υπό όρους καθώς εκτελούν συγκεκριμένες διαδρομές μεταξύ 10μ.μ. και 6 π.μ. με ταχύτητες έως 50χλμ./ώρα και μόνο εάν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.

Την προηγούμενη εβδομάδα, αρκετά robotaxi της Cruise «κράσαραν» ταυτόχρονα στον ίδιο δρόμο και ακινητοποιήθηκαν πλήρως. Γεγονός που δημιούργησε σοβαρό μποτιλιάρισμα στην πόλη, καθώς οι υπεύθυνοι της εταιρίας χρειάστηκαν πάνω από δύο ώρες για να φτάσουν στο σημείο και να οδηγήσουν σε ασφαλή τοποθεσία τα οχήματα. 

Σε μια δήλωση που πραγματοποίησε ένας εκπρόσωπος της Cruise δεν αποκάλυψε τι προκάλεσε το περιστατικό, απλώς το επιβεβαίωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είχαμε ένα πρόβλημα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα που έκανε ορισμένα από τα οχήματά μας να ακινητοποιηθούν ταυτόχρονα στο ίδιο σημείο», είπε ο εκπρόσωπος. «Ενώ επιλύθηκε το πρόβλημα και δεν επηρεάστηκε κανένας επιβάτης, ζητάμε συγγνώμη από οποιονδήποτε ενοχλήθηκε».

Το περιστατικό με τα robotaxi έρχεται μόλις μερικές εβδομάδες αφότου ένα δοκιμαστικό όχημα της Cruise μπλόκαρε ένα πυροσβεστικό όχημα που ανταποκρινόταν σε περιστατικό έκτακτης ανάγκης. Η Cruise ισχυρίζεται ότι το δοκιμαστικό της όχημα συμπεριφέρθηκε όπως είχε σχεδιαστεί και έδωσε προτεραιότητα στο πυροσβεστικό όχημα αφού το εμπόδισε αρχικά για 25 δευτερόλεπτα.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης