Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Μια λωρίδα στην πιο πολυσύχναστη οδό ταχείας κυκλοφορίας της Ιαπωνίας θα αφιερωθεί σύντομα σε αυτόνομα φορτηγά, καθώς η χώρα προσπαθεί να προωθήσει την χρήση τεχνολογιών αυτόνομης οδήγησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η λωρίδα θα έχει μήκος περίπου 100χλμ. μεταξύ Numazu και Hamamatsu. Αυτό το τμήμα του τεράστιου δρόμου ταχείας κυκλοφορίας που εκτείνεται από το Τόκιο προς τη Ναγκόγια έχει τρεις λωρίδες σε κάθε πλευρά και έχει μεγάλα και ευθύγραμμα τμήματα που το καθιστούν ιδανικό μέρος για την ανάπτυξη αυτοοδηγούμενων φορτηγών

Ο στόχος είναι η λωρίδα να είναι λειτουργική το 2024, ενώ θα είναι εξοπλισμένη με αισθητήρες και κάμερες που επιτρέπουν την παρακολούθηση της κατάστασης του δρόμου ανά πάσα στιγμή. Αυτό το σύστημα θα βοηθήσει να ειδοποιηθούν τα φορτηγά εάν εντοπιστούν αντικείμενα στο δρόμο και θα τους δώσει αρκετό χρόνο για να λάβουν μέτρα αποφυγής.

Το σχέδιο βασίζεται και στους υπολογισμούς ότι η ζήτηση για αυτόνομα φορτηγά θα είναι υψηλότερη τη νύχτα και αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου οδικού χάρτη από τον πρωθυπουργό Fumio Kishida για την εισαγωγή περισσότερων τεχνολογιών εξοικονόμησης εργασίας. Εννοείται ότι οι τελικές λεπτομέρειες σχετικά με τους κανόνες οδήγησης και την εγκατάσταση των απαιτούμενων αισθητήρων θα καθοριστούν από το υπουργείο Μεταφορών, το Υπουργείο Βιομηχανίας και τον χειριστή του δρόμου ταχείας κυκλοφορίας.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης