Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Η ασφάλεια του αυτοκινήτου έχει σημειώσει τεράστια βήματα προόδου την τελευταία δεκαετία χάρη στα βελτιωμένα υλικά και τις σημαντικές αναβαθμίσεις στην τεχνολογία υποβοήθησης οδηγού. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα ένα όριο στο τι μπορεί να αντέξει ένα όχημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο συγκεκριμένο βίντεο από την Γαλλία, μία BMW 5 Touring πέφτει με 150χλμ./ώρα πάνω σε έναν τσιμεντένιο τοίχο, αποκαλύπτοντας τις πραγματικές συνέπειες μίας τέτοια σύγκρουσης, ακόμα και στα ασφαλέστερα οχήματα. Το όχημα οδηγεί ένας άνδρας από τηλεχειριστήριο και φορώντας γυαλιά VR. Η BMW αυξάνει ταχύτητα 150χλμ./ώρα και στην συνέχεια, χτυπά στον τσιμεντένιο τοίχο. Το πίσω άκρο γέρνει προς τα πάνω, με αποτέλεσμα η καμπίνα να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την κορυφή του εμποδίου. Σύμφωνα με έναν αισθητήρα, το αυτοκίνητο βίωσε δύναμη 64G κατά τη διάρκεια της πρόσκρουσης.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς έναν επιβάτη να επιζεί από ένα τέτοιο ατύχημα γιατί δεν φαίνεται να έχει μείνει τίποτα, με το πίσω μέρος να δείχνει βέβαια σε καλύτερη κατάσταση. Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε πως τα 150χλμ./ώρα είναι υπερδιπλάσια από την ταχύτητα που χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες ασφαλείας κατά την αξιολόγηση των αυτοκινήτων. Μάλιστα ο αμερικάνικος οργανισμός NHTSA μειώνει την ταχύτητα στα 35 mph (56 km/h) για τη δοκιμή μετωπικής σύγκρουσης ενώ ο Euro NCAP στα 50χλμ./ώρα.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Τα τροχαία ατυχήματα ευθύνονται ετησίως για περίπου 1,3 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Η υπερβολική ταχύτητα αποτελεί την αιτία στο 1/3 των συνολικών θανατηφόρων ατυχημάτων.
 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης