Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Η νέα C8 Chevrolet Corvette Z06 είναι ένα από τα γρηγορότερα αυτοκίνητα, υιοθετώντας τον αγαπημένο ατμοσφαιρικό V8 κινητήρα. Η ανανεωμένη έκδοση του μοντέλου παράγει 670 ίππους και 635 Nm ροπής για την αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών, νούμερα που μετατρέπονται σε 635 ίππους και 597 Nm ροπής για την αγορά της Ευρώπης, καθώς λόγω ρύπων, προστίθενται φίλτρο σωματιδίων αερίου που απαιτεί επανασχεδιασμένο σύστημα εξάτμισης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και ενώ αυτό το βίντεο από το Motorsport Magazine στο YouTube δεν προσφέρει δεδομένα χρόνου/ταχύτητας με δορυφορικά όργανα, μπορούμε τουλάχιστον να υπολογίσουμε ορισμένα γενικά νούμερα επιτάχυνσης χάρη στην αδιάλειπτη προβολή του ψηφιακού ταχύμετρου στο αυτοκίνητο που φτάνει τα 250χλμ./ώρα. Αξίζει να επαναλάβουμε ότι πρόκειται για γενικευμένους αριθμούς με βάση αυτά που δείχνει το βίντεο και είμαστε αναγκασμένοι να μαντέψουμε κάποιες μετρήσεις του ταχύμετρου, καθώς η ταχύτητα αυξάνεται παράλογα γρήγορα. Επίσης, δεν έχουμε ιδέα για εξωτερικούς παράγοντες όπως οι καιρικές συνθήκες, το υψόμετρο ή το οδόστρωμα – όλα αυτά μπορούν να έχουν βαθιά επίδραση στην απόδοση του οχήματος.

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έχοντας όλα αυτά κατά νου, φαίνεται ότι η μείωση των 36 ίππων κάνει τη διαφορά. Το προδιαγραφών ΗΠΑ Z06 θέτει σημεία αναφοράς 0-100χλμ./ώρα σε 2,6 δευτερόλεπτα ενώ χρειάζεται 10,6 δευτερόλεπτα για το 400άρι. Η ευρωπαϊκή έκδοση φαίνεται να φτάνει τα 100 σε περίπου 3,5 δευτερόλεπτα, με τα 211χλμ./ώρα να φτάνουν σε περίπου 12 δευτερόλεπτα. Δεν έχουμε σημείο αναφοράς στις ΗΠΑ για τα 0-250χλμ./ώρα, αλλά η ευρωπαϊκή Z06 πετυχαίνει αυτόν τον στόχο σε 19 δευτερόλεπτα.

 

Ως εκ τούτου, το βίντεο υποδηλώνει ότι το ευρωπαϊκό Z06 είναι περίπου ένα δευτερόλεπτο πιο αργό από το αμερικανικό αντίστοιχο. 
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης