Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Η τεχνολογία σώζει ζωές, όπως και ο γρήγορος ερχομός ενός ασθενοφόρου στην περίπτωση ενός τροχαίου. Ο συνδυασμός και των δύο είναι αυτός που θα βοηθήσει ώστε να υπάρχουν όσο τον δυνατόν λιγότερες απώλειες σε περιπτώσεις τροχαίων. Πώς όμως;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

iPhone και Apple watch θα καλούν αυτόματα για βοήθεια
H Apple θα λανσάρει μια νέα ενημέρωση λογισμικού στα iOS 15 και watchOS 8 η οποία είναι φτιαγμένη για να ανιχνεύει μια σύγκρουση αυτόματα, χωρίς έγκριση, και να καλεί τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Η πιλοτική εφαρμογή του θα γίνει αρχικά στις ΗΠΑ και, ανάλογα με το ποσοστό επιτυχίας, θα γίνει πραγματικότητα και σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τη Wall Street Journal, διάφοροι αισθητήρες όπως το γυροσκόπιο θα εξετάζουν τις μετρήσεις συνεχώς και μόλις καταγράψουν μια απότομη αλλαγή θα είναι σε θέση να καλέσουν αυτόματα για βοήθεια, όπως και ασθενοφόρο. 

Τι γίνεται όμως εάν από το ατύχημα δεν υπάρχει τραυματισμός;
Επειδή σε μεγάλες πόλεις γίνονται χιλιάδες μικροατυχήματα τα οποία δεν έχουν κάποιον τραυματία, εάν η συσκευή καλεί με το «παραμικρό» για ιατρική βοήθεια, το ανθρώπινο δυναμικό δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει. Για να αποτρέψει κάτι τέτοιο η Apple, έχει συγκεντρώσει εδώ και αρκετό καιρό δεδομένα για πάνω από 10 εκατομμύρια συμβάντα τροχαίων, ανακαλύπτοντας πως τουλάχιστον στα 50.000 από αυτά, μέσα στα πρώτα 2 λεπτά έγινε κλήση στο 911 για βοήθεια. Ήδη λοιπόν οι προγραμματιστές εργάζονται πάνω στη φόρμουλα που θα καταφέρνει να ξεχωρίζει πότε μια σύγκρουση θα χρειάζεται ιατρική συνδρομή και πότε όχι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εταιρεία αναφέρει πως το λογισμικό είναι σχεδόν έτοιμο και θα τεθεί σε λειτουργία για πρώτη φορά από τo τρέχον έτος, με τους ειδικούς να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι, λέγοντας πως θα σώσει πολλές ζωές, κυρίως σε ατυχήματα της επαρχίας. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης