Επιμέλεια:Περικλής Χαλάτσης

Ένα μικρό κομπακτ hatchback αυτοκίνητο έτοιμο για το μέλλον! Η Ford αποκάλυψε το νέο Fiesta,με το αναβαθμισμένο τεχνολογικό πακέτο και με τα ήπια υβριδικά συστήματα κίνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι λόγοι που τα Fiesta κέρδισαν την εμπιστοσύνη των οδηγών είναι πολλοί.Εκτός από τη γενικότερη εκφραστική σχεδίαση και τα ηλεκτρονικά βοηθήματα,το κράτημα στο δρόμο είναι αυτό που κάνει τα Fiesta να κερδίζουν τις προτιμήσεις των οδηγών.

Η Ford παρουσίασε την εξηλεκτρισμένη γκάμα συστημάτων κίνησης (περιλαμβάνει τον κινητήρα EcoBoost Hybrid 48-volt ) για τις  εκδόσεις Trend, Titanium, ST-Line και Active, σε τρίθυρες και πεντάθυρες εκδόσεις.
Για τους πιο απαιτητικούς οδηγούς υπάρχουν νέα πακέτα Vignale ενώ για τους πιο γρήγορους οδηγούς υπάρχει το νέο Fiesta ST που αποδίδει  200 ίππους. που εξέλιξε η Ford Performance. Για να πετύχουν οι κατασκευαστές πιο δυνατές συγκινήσεις πρόσθεσαν το  επτατάχυτο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη Powershift. 

Για να καταλάβετε οι αλλαγές που έκαναν με τα εξηλεκτρισμένα κινητήρια σύνολα έχουν στόχο την εξοικονόμηση καυσίμων και τη μείωση των εκπομπών ρύπων.Η ήπια υβριδική τεχνολογία Ford EcoBoost Hybrid 48-volt έχει μειωμένη κατανάλωση και ταυτόχρονα αναβαθμίζει τη δυναμική συμπεριφορά του Fiesta προσφέροντας άμεση επιτάχυνση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νέοι προβολείς
Το γρήγορο  hatchback διαθέτει νέους προβολείς Matrix LED, νέα σπορ καθίσματα Performance Seats που εξελίχθηκαν από την εταιρεία και σπορ σχεδιαστικές λεπτομέρειες, στις οποίες περιλαμβάνεται μία νέα εμπρός μάσκα Chrystaline Grey. 

Οι προβολείς LED για πρώτη φορά εισάγονται σε όλες τις εκδόσεις Fiesta, με την προηγμένη τεχνολογία Matrix LED να είναι διαθέσιμη και να περιλαμβάνει αντιθαμβωτική λειτουργία μεγάλης σκάλας φώτων (Glare-Free High Beam) .Η διαφορά με τους άλλους προβολείς είναι οτι οι Matrix LED με Glare-Free High Beam, προσαρμόζουν καλύτερα τη δέσμη για καλύτερη ορατότητα σε δύσκολες συνθήκες. 

Υβριδική τεχνολογία
Κύρια χαρακτηριστικά του νέου Fiesta με την υποστήριξη της ήπιας υβριδικής τεχνολογίας EcoBoost Hybrid 48-volt και κινητήρων βενζίνης EcoBoost, είναι η αθόρυβη και αποδοτική λειτουργία. ‘Έχουν άμεση απόκριση, μειωμένο λειτουργικό κόστος και πιο ξεκούραστη οδήγηση.

Τα μοντέλα EcoBoost Hybrid, στη θέση του στάνταρ εναλλάκτη, έχουν μία ενσωματωμένη μίζα/γεννήτρια (BISG) που παίρνει κίνηση μέσω ιμάντα. Αυτό επιτρέπει την ανάκτηση και αποθήκευση της ενέργειας που συνήθως χάνεται κατά το φρενάρισμα και το ρολάρισμα σε μία αερόψυκτη μπαταρία ιόντων λιθίου των 48 Volt.

Το σύστημα BISG λειτουργεί και σαν μοτέρ μέσω διαρκούς συνεργασίας με τον κινητήρα, χρησιμοποιώντας την αποθηκευμένη ενέργεια τόσο για την παροχή πρόσθετης ροπής υπό κανονικές συνθήκες οδήγησης και επιτάχυνσης, όσο και για τη λειτουργία των περιφερειακών ηλεκτρικών συστημάτων του οχήματος.

Η τεχνολογία μπορεί να επανεκκινεί τον κινητήρα σε 350 χιλιοστά του δευτερολέπτου, επιτρέποντας στο σύστημα Auto Start-Stop να απενεργοποιεί τον κινητήρα σε περιπτώσεις όπως όταν το όχημα ρολάρει για να σταματήσει με ταχύτητα κάτω από 25 km/h ακόμα και με σχέση στο κιβώτιο και με το πεντάλ του συμπλέκτη πατημένο.

Κινητήρες
Ο κινητήρας 1.0L EcoBoost της Ford αποδίδει 100 ίππους,με κατανάλωση από 5,2 l/100 km και εκπομπές CO2 118 g/ km (WLTP). Όπως και στην έκδοση EcoBoost Hybrid, ο κινητήρας χρησιμοποιεί άμεσο ψεκασμό καυσίμου υψηλής πίεσης, σύστημα διπλού/ανεξάρτητου μεταβλητού χρονισμού των εκκεντροφόρων (Twin-independent Variable Cam Timing) και έκκεντρη σχεδίαση στροφάλου για αθόρυβη λειτουργία. Ο κινητήρας διατίθεται σε συνδυασμό με εξατάχυτο μηχανικό κιβώτιο.

Ο κινητήρας 1.0L EcoBoost Hybrid του νέου Fiesta διατίθεται σε εκδόσεις με ισχύ 125 και 155 ίππων,σε συνδυασμό με εξατάχυτο μηχανικό κιβώτιο.Η κατανάλωση καυσίμου είναι από 4,9 l/100 km και οι εκπομπές CO2 από 111 g/km 2 (σύμφωνα με το πρότυπο WLTP) αντιπροσωπεύοντας μια βελτίωση 5% συγκριτικά με έναν μη υβριδικό κινητήρα 1.0L EcoBoost που αποδίδει 125 ίππους.

Σύμφωνα με δεδομένα της Ford, οι υβριδικές εκδόσεις είναι σε θέση να εξασφαλίσουν αυξημένη οικονομία καυσίμου έως και 10% σε αστικές συνθήκες οδήγησης σε σύγκριση με εκείνες που κινούνται από έναν μη υβριδικό κινητήρα 1.0L EcoBoost.

Ο κινητήρας EcoBoost Hybrid των 125 ίππων διατίθεται επίσης με επτατάχυτο, αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη Powershift, που προσφέρει ομαλές αλλαγές σχέσεων για βέλτιστη οδηγική ποιότητα. Ο συνδυασμός αυτός εξασφαλίζει κατανάλωση καυσίμου από 5,2 l/100 km και εκπομπές CO2 από 117 g/km (WLTP).

Ο κινητήρας 1.5L EcoBoost προσφέρει επιτάχυνση 0-100 km/h σε 6,5 δευτερόλεπτα και τελική ταχύτητα 230 km/h, αποδίδοντας ισχύ 200 ίππων στις 6.000 σ.α.λ. και μέγιστη ροπή αυξημένη από 290 Nm σε 320 Nm, από τις 1.600 μέχρι τις 4.000 σ.α.λ. 

Τα πατενταρισμένα ελατήρια κατανομής φορτίων της Ford που κατασκευάζονται μέσω ψυχρής μορφοποίησης συνδυάζονται με αμορτισέρ διπλού θαλάμου της Tenneco και επιτρέπουν στο Fiesta ST ταχύτατες εισόδους στις στροφές και άριστο έλεγχο των κλίσεων του αμαξώματος, ενώ ένα μηχανικό μπλοκέ διαφορικό Quaife εξασφαλίζει αυξημένη πρόσφυση και ευελιξία στις στροφές.

Εκτός από τα προφίλ οδήγησης Normal και Sport,το νέο Fiesta ST διαθέτει επιπλέον το Track, αντί του Eco του νέου Fiesta, το οποίο απενεργοποιεί το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης και ρυθμίζει το ESC για μεγαλύτερα γλιστρήματα για οδήγηση στην πίστα.

Με το κιβώτιο ταχυτλητων Powershift, ο κινητήρας λειτουργεί στις βέλτιστες στροφές προς όφελος της απόδοσης, και την ίδια στιγμή επιτρέπει στο Auto Start-Stop να λειτουργεί κάτω από τα 12 km/h για μικρότερη κατανάλωση καυσίμου σε αστικές συνθήκες οδήγησης. 

Η οδηγική απόλαυση επιτείνεται με το αυτόματο κιβώτιο, το οποίο προσφέρει δυνατότητα κατεβάσματος έως και τριών σχέσεων, για ταχύτερες προσπεράσεις όταν οι οδηγοί χρειάζονται μέγιστη επιτάχυνση.
Η εξηλεκτρισμένη γκάμα συστημάτων κίνησης περιλαμβάνει τον κινητήρα EcoBoost Hybrid 48-volt και επτατάχυτο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη Powershift. 

Στο εσωτερικό
Τα νέα καθίσματα της Ford Performance έχουν σχεδιαστεί ώστε να παρέχουν ακόμα καλύτερη στήριξη στους οδηγούς κατά τη σπορ οδήγηση, αλλά και άνεση στο δρόμο. Το ενσωματωμένο προσκέφαλο και η δυνατότητα ρύθμισης σε 14 κατευθύνσεις βοηθά στην ανεύρεση της τέλειας θέσης οδήγησης.

Μία ψηφιακή οθόνη TFT 12.3” πλήρως προσαρμοζόμενη εισάγεται στο νέο Fiesta. Σε αυτή, οι οδηγοί μπορούν να εξατομικεύουν το περιεχόμενο και να θέτουν προτεραιότητες στην απεικόνιση πληροφοριών, όπως και στις ειδοποιήσεις πλοήγησης. Η οθόνη περιλαμβάνει θεματικές ενδείξεις που αντιστοιχούν στα επιλεγμένα Drive Modes, καθώς και μία ανεξάρτητη περιοχή για πληροφορίες υψηλής προτεραιότητας όπως οι τεχνολογίες υποβοήθησης της οδήγησης. 

Το νέο Fiesta προσθέτει τη λειτουργία Wrong Way Alert στο πακέτο των προηγμένων τεχνολογιών υποστήριξης του οδηγού.Το σύστημα χρησιμοποιεί μία κάμερα τοποθετημένη στο παρμπρίζ και πληροφορίες από το σύστημα πλοήγησης, για να ειδοποιεί τον οδηγό με ηχητικά και οπτικά σήματα σε περίπτωση που παραβιαστούν οι δύο πινακίδες μονόδρομης εισόδου σε αυτοκινητόδρομο.

Συστήματα κίνησης για το παρόν και το μέλλον
Η συναρπαστική οδηγική εμπειρία του Fiesta προσαρμόζεται με τα επιλέξιμα προφίλ οδήγησης Normal, Sport και Eco που επιτρέπουν στους οδηγούς να ρυθμίζουν την απόκριση του γκαζιού, το σύστημα ESC, το σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης και τους χρόνους αλλαγών των ταχυτήτων για τα αυτόματα μοντέλα. Τα βοηθήματα εναρμονίζουν την απόκριση και τις επιδόσεις με τις εκάστοτε συνθήκες. Το Fiesta Active έχει επιπλέον τα προγράμματα λειτουργίας Trail και Slippery.

Προηγμένες τεχνολογίες συνδεσιμότητας βοηθούν τους οδηγούς του νέου Fiesta να απολαμβάνουν τις οδηγικές τους εμπειρίες χωρίς άγχος. Το στάνταρ FordPass Connect μόντεμ  επιτρέπει τον έλεγχο λειτουργιών από απόσταση χρησιμοποιώντας την εφαρμογή FordPass.  

Οι κάτοχοι των αυτοκινήτων μπορούν να χειρίζονται τα Door Lock/Unlock, Remote Start  για μοντέλα Fiesta με επτατάχυτο αυτόματο κιβώτιο, Vehicle Locator και Vehicle Status, με το τελευταίο να επιτρέπει τον έλεγχο της στάθμης καυσίμου στο ρεζερβουάρ,την κατάσταση του συναγερμού, τις πιέσεις των ελαστικών, τη διάρκεια ζωής του λαδιού του κινητήρα και άλλα. 

Το σύστημα Adaptive Cruise Control με Stop & Go και Speed Sign Recognition, διατηρεί μία απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα. Το σύστημα μπορεί αυτόματα να φρενάρει τελείως το Fiesta και να το εκκινήσει ξανά σε συνθήκες πυκνής κυκλοφορίας (stop-start), σε μοντέλα που διαθέτουν το αυτόματο κιβώτιο Powershift.

Βοηθώντας τους οδηγούς να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της πόλης, το Active Park Assist  μπορεί να ανιχνεύει κατάλληλους χώρους στάθμευσης και – ελέγχοντας το τιμόνι – να παρκάρει hands-free κάθετα ή παράλληλα σε σχέση με άλλα οχήματα, ενώ ο οδηγός αναλαμβάνει το γκάζι, το φρένο και τις αλλαγές ταχυτήτων.

Οι τεχνολογίες που ειναι σχεδιασμένες για να αποτρέπουν ή να μειώνουν τις επιπτώσεις από συγκρούσεις  με άλλα οχήματα περιλαμβάνουν Blind Spot Information System (BLIS) με Cross Traffic Alert και Active Braking,  Lane-Keeping Aid και Pre-Collision Assist με Active Braking. 

Οι υπηρεσίες συνδεσιμότητας του νέου Fiesta προσφέρουν επίσης ενημερώσεις Live Traffic για το διαθέσιμο σύστημα πλοήγησης και ενεργοποίηση του Local Hazard Information, που προειδοποιεί τους οδηγούς για επικίνδυνες καταστάσεις στο δρόμο, εάν το συμβάν βρίσκεται μετά από μία στροφή ή δεν έχει γίνει αντιληπτό εξ αιτίας άλλων οχημάτων.

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης