Στη Νέα Υόρκη θα κριθούν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να κρατά στα χέρια του την τύχη της πορείας των διαπραγματεύσεων.

Όλα θα εξαρτηθούν από τις επαφές που θα έχει ο Αντόνιο Γκουτιέρες στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, τον Τουρκοκύπριο εκπρόσωπο Μουσταφά Ακιντζί αλλά και με τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη. Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η ενημέρωση που θα έχει από την Τζέιν Χολ Λουτ, για τη συνέχιση των συνομιλιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κομβικό σημείο θεωρείται η 15η Οκτωβρίου, οπότε και θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών η έκθεση του γενικού γραμματέα για το Κυπριακό και τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών. Τότε θα έχουν όλοι ενώπιόν τους ολοκληρωμένη εικόνα για την πορεία του Κυπριακού.

Χθες η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ επισκέφθηκε τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί προκειμένου να κάνουν μια ανασκόπηση της κατάστασης των πραγμάτων, χωρίς ωστόσο η συζήτηση να μπαίνει σε βάθος, αφού ούτε ο ένας ούτε και ο άλλος γνωρίζουν ποιες είναι οι απόψεις της Τζέιν Χολ Λουτ και τι θα μεταφέρει στον γενικό γραμματέα.

Η απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ όταν ήρθε στην Κύπρο είχε επιλέξει να περιορίσει μερικώς την ανάμειξη της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ στις επαφές της. Η Λουτ συνάντησε την ειδική αντιπρόσωπο, από την οποία ενημερώθηκε για την κατάσταση των πραγμάτων στο Κυπριακό και ακολούθως πήγε μόνη της χωρίς συνοδεία στον πρόεδρο Αναστασιάδη και στον κατοχικό ηγέτη. Σε αντίθεση με όλους τους άλλους απεσταλμένους του γ.γ. του ΟΗΕ, οι οποίοι είχαν πάντα δίπλα τους την Ελ. Σπέχαρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε πει ότι κατά τη συνάντηση του προέδρου με την Ελ. Σπέχαρ έγινε μια συζήτηση προετοιμασίας για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, αλλά κυρίως για τη συνάντηση του προέδρου με τον γ.γ. του ΟΗΕ στις 28 Σεπτεμβρίου.

Ερωτηθείς ο εκπρόσωπος είπε ότι ο ίδιος ο γενικός γραμματέας φροντίζει για την προετοιμασία και αυτό ακριβώς συμβαίνει με την αποστολή της ειδικής συμβούλου του, Τζέιν Χολ Λουτ.

«Για την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση δεν είναι μόνο η ετοιμότητα, είναι όλες οι επαφές, όλη η διπλωματική προσπάθεια που γίνεται στο τελευταίο διάστημα, ώστε στο μέτρο που μας αναλογεί, και ανάλογα με τις δυνάμεις μας, να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, διότι δεν συμβιβαζόμαστε με την παρούσα κατάσταση πραγμάτων και με την κατοχή της Κύπρου, και διότι θέλουμε να αξιοποιήσουμε το πλαίσιο Γκουτιέρες που για πρώτη φορά τόσο καθαρά οδηγεί σε μια πραγματικά ανεξάρτητη Κύπρο, μια κανονική χώρα κράτος-μέλος της Ε.Ε.».

Σε ερώτηση για τη νέα Νavtex που εξέδωσε η Κύπρος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης σε επιχειρήσεις διάσωσης και ασφάλειας. Αυτό είναι γνωστό και με τις κοινές ασκήσεις που γίνονται με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και με τη βοήθεια που κατά καιρούς μπορεί να δώσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

»Η Κυπριακή Δημοκρατία ενασκώντας αυτές τις αρμοδιότητες του κράτους, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων διάσωσης, διεξάγει και αυτήν την επιχείρηση στην οποία αναφέρεστε. Από εκεί και πέρα το ποια είναι η άποψη τρίτων μερών, είναι διαφορετικό θέμα. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ρόλο να διαδραματίσει και τον διαδραματίζει έναντι της Ε.Ε. και είναι ένας πολύτιμός της εταίρος -αυτό έχει αποδειχθεί πολλές φορές- και σε ζητήματα διάσωσης και ασφάλειας».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν περί ναυτικής βάσης στα Κατεχόμενα, ο εκπρόσωπος είπε ότι «δηλώσεις γίνονται πολλές και διάφορες κατά καιρούς. Αυτό που αναζητεί ο γ.γ. για την Κύπρο της επόμενης μέρας μετά τη λύση είναι να μην υπάρχει κατοχική στρατιωτική παρουσία. Αυτό είναι που έχει σημασία για μας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικεντρώνει όλες του τις προσπάθειες στο να οδηγήσουμε τα πράγματα σε μια διαπραγμάτευση, όπως έγινε και στο παρελθόν, ελπίζοντας ότι αυτήν τη φορά θα είναι έτοιμη και η Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Σημείωσε ότι «αυτό είναι που μετρά, το πλαίσιο του γενικού γραμματέα. Και είναι γεγονός ότι ο ίδιος ο Γ.Γ. χαρακτηρίζει το ζητούμενο να γίνει η Κύπρος ένα κανονικό κράτος. Και ένα κανονικό κράτος ούτε κηδεμόνες και εγγυητές μπορεί να έχει, βεβαίως ούτε και ξένη στρατιωτική παρουσία».

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης
Πληροφορίες από www.philenews.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης