Την έναρξη των εμβολιασμών ατόμων ηλικίας 16 και 17 ετών ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας Κύπρου, σε μια προσπάθεια περαιτέρω θωράκισης της δημόσιας υγείας απέναντι στην Covid-19 και λαμβάνοντας υπόψη και τις συστάσεις της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου.

Οι εμβολιασμοί των ατόμων της ηλικιακής ομάδας 16-17 θα γίνονται με εμβόλια τεχνολογίας mRNA κατόπιν ραντεβού μέσω της Πύλης Εμβολιασμού. Η Πύλη Εμβολιασμού για διευθέτηση ραντεβού για τα άτομα άνω των 16 ετών θα ανοίξει από την Τετάρτη 30 Ιουνίου, στις 07:30 το πρωί, και θα παραμείνει ανοιχτή χωρίς χρονικό περιορισμό. Το ραντεβού μέσω της Πύλης Εμβολιασμού μπορεί να διευθετείται είτε από τους γονείς/νόμιμους κηδεμόνες είτε από τον Προσωπικό Ιατρό/Παιδίατρο σε συνεννόηση με τους γονείς/νόμιμους κηδεμόνες των παιδιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση για εμβολιαστική θωράκιση των ηλικιών 16 και 17 ετών ελήφθη αφού εξετάστηκαν τα πρόσφατα δεδομένα της Ομάδας Ιχνηλάτησης, με βάση τα οποία ποσοστό σχεδόν 30% των κρουσμάτων είναι ηλικίας 18 ετών και κάτω, ιδιαίτερα έφηβοι ηλικίας 15-18 ετών, οι οποίοι έχουν έντονη κοινωνική δραστηριότητα και αυξημένο αριθμό επαφών. Σύμφωνα δε με τα επιστημονικά στοιχεία, τα χαρακτηριστικά που εκδηλώνει ο ιός στους έφηβους (μεταδοτικότητα, διασπορά, συμπτωματολογία κ.ο.κ.) είναι πανομοιότυπα με εκείνα που παρουσιάζονται στους ενήλικες.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας Κύπρου, για τους παραπάνω λόγους και για να διασφαλιστεί ότι θα αποτραπεί μια νέα έξαρση του ιού στην κοινότητα και θα θωρακιστούν οι νεαρότερες ηλικίες και, κατ’ επέκταση, το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον, προτρέπονται οι γονείς/κηδεμόνες μετά από συζήτηση με τα παιδιά τους να συναινέσουν στον εμβολιασμό τους. Ενόψει δε και της επανέναρξης της σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο, ο έγκαιρος εμβολιασμός των παιδιών θα συμβάλει στην απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων με τη φυσική παρουσία των μαθητών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης