Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης αναλαμβάνει διαπραγματευτής της Ελληνοκυπριακής πλευράς για το Κυπριακό

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021, 08:26
Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης αναλαμβάνει διαπραγματευτής της Ελληνοκυπριακής πλευράς για το Κυπριακό

Aποχαιρετιστήρια εκδήλωση, μέσω τηλεδιάσκεψης, προς τιμήν του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη, διοργάνωσαν η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής και η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα. Ο κ. Μαυρογιάννης επιστρέφει στην Κύπρο για να αναλάβει πλήρως τα καθήκοντά του ως διαπραγματευτής της Ελληνοκυπριακής πλευράς για το Κυπριακό.

Η εκδήλωση έγινε παρουσία προέδρων κυπριακών συλλόγων, του πρέσβη της Κύπρου στην Ουάσιγκτον Μάριου Λυσιώτη, του γενικού πρόξενου της Κύπρου στη Νέα Υόρκη Αλέξη Φαίδωνος, της Μόνιμης Αντιπροσώπου της Ελλάδας πρέσβη Μαρίας Θεοφίλη, της προέδρου του Αμερικανο-Κυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου Μαρίας Πάπας, αντιπροσώπων της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής στη Νέα Υόρκη, της Αμερικανικής Ελληνικής Εκπαιδευτικής Προοδευτικής Ένωσης (ΑΧΕΠΑ), του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου (ΑΧΙ), του Συμβουλίου της Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και παραγόντων της ομογένειας.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής Κυριάκος Παπαστυλιανού, ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Μαυρογιάννη για το έργο που επιτελεί και τόνισε ότι είναι ένας άνθρωπος με ακεραιότητα και χαίρει πλήρους εμπιστοσύνης στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Philip Christopher εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την υποστήριξη που πρόσφερε ο κ. Μαυρογιάννης τα τελευταία χρόνια και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο δύσκολο και κρίσιμο έργο που του έχει ανατεθεί. Τόνισε, επίσης, ότι όλες οι κυπριακές και ελληνικές οργανώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι πάντα ενωμένες για να υποστηρίξουν τον αγώνα του κυπριακού λαού για την ελευθερία και τη δικαίωση.

Ο κ. Μαυρογιάννης ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής και την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα.

Στην ομιλία του σημείωσε ότι η επιστροφή του στην Κύπρο ήταν απόφαση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού η προσπάθεια για συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό βρίσκεται στο μέσο. Λόγω και των συνθηκών που επικρατούν ως αποτέλεσμα της πανδημίας καθίσταται πολύ δύσκολη η ταυτόχρονη διατήρηση της θέσης του διαπραγματευτή για το Κυπριακό και της θέσης του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στον ΟΗΕ.

Στη συνέχεια έκανε μια σύντομη ανάλυση για το πού ακριβώς βρίσκεται τώρα το Κυπριακό, μετά την αποτυχία εξεύρεσης λύσης στο Cran Montana πριν από 3,5 χρόνια, όπου ο γενικός γραμματέας ζήτησε κάποιο χρόνο προβληματισμού και περισυλλογής πριν από την επανέναρξη νέων διαπραγματεύσεων. Τώρα, λόγω της εκλογικής διαδικασίας στα κατεχόμενα, και ενός συνόλου άλλων παραγόντων, ο γενικός γραμματέας προτίθεται να συγκαλέσει τη συνάντηση «5+1», όπως την αποκαλούν τα Ηνωμένα Έθνη, για να συζητηθεί και να αποφασιστεί αν, πότε και πώς μπορούν να ξεκινήσουν εκ νέου ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

Πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να χαθεί το μικρό έστω παράθυρο ευκαιρίας που παρουσιάζεται. Αυτό απαιτεί πολλή προσπάθεια τις επόμενες εβδομάδες και, αν όντως γίνει εφικτό, η συνάντηση θα γίνει στη Νέα Υόρκη, πιθανότατα κάπου έξω από την πόλη, όπως στο Green Tree. «Θα προσπαθήσουμε, εκτός από την επιστροφή στη διαπραγμάτευση, να δημιουργήσουμε και το κατάλληλο κλίμα μέσα από τον τερματισμό και την αντιστροφή των τετελεσμένων που δημιουργεί η Τουρκία στο Βαρώσι, των τουρκικών γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ κ.λπ.

»Αν καταφέρουμε να φτάσουμε στο στάδιο ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, τότε θα δούμε αν έχουμε πραγματικές πιθανότητες για εξεύρεση μιας λύσης Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με βάση το συμφωνημένο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας. Είμαστε πλέον αντιμέτωποι και με τις πρόσφατες ακόμα πιο ακραίες θέσεις που εκφράζει η Τουρκοκυπριακή πλευρά, μετά την εκλογή του Ersin Tatar, για τη δημιουργία ενός είδους συνομοσπονδίας δύο ξεχωριστών κρατών με "κυριαρχική ισότητα" επιζητώντας ουσιαστικά τον έλεγχο της Κύπρου από την Τουρκία» επισήμανε.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος υπογράμμισε ότι τώρα είναι δυνατόν να υπάρχουν κάποιες πιθανότητες για πρόοδο, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Τουρκία θα πρέπει να αναθεωρήσει και να επανεξετάσει τις επιθετικές της πολιτικές. Μεταξύ των κύριων λόγων είναι η αβεβαιότητα που δημιουργούν στην Τουρκία η ανάληψη της νέας Αμερικανικής Διοίκησης και η σταδιακή ενδυνάμωση των μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας. Επιπλέον, η δεινή οικονομική κατάστασή της που απαιτεί ισχυρή εξωτερική χρηματοδότηση, οι ανακατατάξεις που δημιουργεί η αποκατάσταση των σχέσεων του Κατάρ με τους γείτονές του στην περιοχή του Κόλπου που επηρεάζει τις σχέσεις του με την Τουρκία, οι συμφωνίες εξομάλυνσης σχέσεων του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν και οι τριμερείς συνεργασίες Ελλάδας και Κύπρου με Αίγυπτο και Ισραήλ, τα θέματα ενέργειας κ.λπ. εξηγούν την εσχάτως διαφαινόμενη προσπάθεια της Τουρκίας να βελτιώσει τις σχέσεις της με την ΕΕ, ως διέξοδο από τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει.

«Καταλαβαίνετε ότι η Τουρκία σταμάτησε να είναι ένας ισχυρός και απαραίτητος σύμμαχος στην περιοχή, ενώ παράλληλα έχουμε υπό εξέλιξη συνεργασίες που μειώνουν τη στρατηγική σημασία της στην παρούσα φάση» είπε ο κ. Μαυρογιάννης. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μεγιστοποιήσουμε τις πιθανότητες να πετύχουμε, παραμένοντας σταθεροί στις αρχές και τις αξίες μας» κατέληξε.

Στην εκδήλωση μίλησαν, μεταξύ άλλων, ο πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, ο γενικός πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, οι πρόεδροι της ΑΧΕΠΑ, του ΑΧΙ και του HALC. Συντονιστής της όλης εκδήλωσης ήταν ο κ. Mike Manatos.

 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021, 08:42