Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που θα περιληφθούν στο τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο θα υποβληθεί σε λίγες μέρες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τα οποία, η Κύπρος βουλιάζει στα χρέη και τα ελλείμματα, με αποκορύφωμα το έτος 2013.
Σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» αναφέρει πως το κυπριακό Υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι, χωρίς τη λήψη διορθωτικών μέτρων, το έλλειμμα για το 2010 θα φθάσει το 7%, θα αυξηθεί στο 9% το 2011, στο 9,5% το 2012 και θα αγγίξει στο 10% το 2013, βάζοντας την Κύπρο στις χώρες υψηλού κινδύνου.
Το δημόσιο χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, χωρίς τη λήψη διορθωτικών μέτρων, από 60,9% το 2010 θα αυξηθεί σε 67,7% το 2011, 74,4% το 2012 και 80,2% το 2013.
Στο σενάριο εφαρμογής των μέτρων που εισηγείται η κυβέρνηση για βελτίωση των εσόδων και περιορισμό των εξόδων, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα περιοριστεί στο 6% κατά το 2010, στο 4,5% το 2011, στο 3,5% το 2012 και στο 2,5% το 2013.
Βάσει στοιχείων του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η μείωση του ελλείμματος και του χρέους θα επιτευχθεί μέσα από αποτελεσματική δημοσιονομική και οικονομική πολιτική και τη λήψη πακέτου μέτρων.
«Στο πακέτο μέτρων του Υπουργείου Οικονομικών, στόχος είναι η προώθηση της ανάπτυξης, η μείωση φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, η πολεοδομική αμνηστία, η μείωση του κόστους κρατικής μηχανής, η στόχευση κοινωνικών παροχών και η μείωση μη παραγωγικών δαπανών», καταλήγει το σημερινό δημοσίευμα.

